• Arie Bassa met de winnaars van de prijsvragen.
• Arie Bassa met de winnaars van de prijsvragen. Foto: aangeleverd

De Rank op excursie naar de boerderij

vianen • Groep 8 van basisschool De Rank uit Vianen gaat donderdag 7 maart op excursie naar het melkveebedrijf van Arie en Joke Brouwer in Hei- en Boeicop. Ze sluiten hun bezoek af met een streeklunch.

Het bezoek is de laatste activiteit in het kader van de verlichte proeverijenroute in Vijfheerenlanden. Doel van dit evenement was bezoekers te laten proeven van de vele producten uit de streek en kennis te maken met dit gebied, dat sinds kort tot de provincie Utrecht hoort. Onder het motto 'jong geleerd, oud gedaan' bieden de organiserende boerderijenstichtingen Boerderij & Erf en Utrecht een klas ook nog eens een onthaal op een boerenbedrijf in de fusiegemeente aan. Wethouder Maks Middelkoop sluit zich bij hen aan.

De ruim honderd deelnemers aan de lichtroute kwamen zaterdag nog eens bij elkaar. Ze leverden hun lampenset in en hoorden van voorzitter Arie Bassa van Boerderij & Erf dat zo'n drieduizend mensen de derde verlichte proeverijenroute in het Groene Hart gereden hebben. Bij de route door de boerderijlinten in Lexmond, Leerbroek, Leerdam, Schoonrewoerd en Hei- en Boeicop waren twee prijsvragen: hoeveel kilogram wegen drie opgestelde kazen bij De Vuurhoeve en wanneer is het kalfje bij de familie Oskam geboren. Matthijs van Wijk uit Leerbroek en Dorina den Hartog uit Arkel vielen met hun ingevulde 30 kilo en 2 februari in de prijzen en ontvingen een pakketje met streekproducten.

De verlichte proeverijenroute is de opvolger van de verlichte boerderijenroute, die sinds 2004 in Zuid-Holland en Utrecht wordt gehouden.