Kritiek op bermbeheer Vijfheerenlanden

vijfheerenlanden • Gemeente Vijfheerenlanden moet een echte ecoloog in dienst nemen. Dat bepleiten tien organisaties die zich inzetten voor behoud van de natuur en het landschap.

De organisaties zijn van mening dat er nu teveel misgaat bij het onderhoud van bermen en plantsoenen. "Nu worden vrijwel alle bermen met een 'klepelmachine' gemaaid, eigenlijk vermalen tot heel kleine stukjes. Daarbij worden vrijwel alle insecten, en dus ook de rupsen die later onze mooie vlinders zouden moeten leveren, ook vermalen." De oproep wordt onder andere ondersteund door VHLGlobalGoals, stichting Blauwzaam, vereniging Den Hâneker, de bijenvereniging, natuur- en vogelwacht Vijfheerenlanden en Kerk aan de Linge. Ook Het Groenste Hart, bureau Waardenburg, De Bongerd, Liniewacht en Prachtlint behoren tot de ondertekenaars. Stichting Blauwzaam en de vereniging Den Hâneker zetten zich al enige jaren in voor meer bloem- en kruidenrijke bermen en oeverranden. "Afspraken met de gemeente Leerdam en Vianen lijken met de nieuwe gemeente in een la verdwenen", schrijven de organisaties. "Om te beginnen pleiten we voor de aanstelling van een ecoloog bij de gemeente Vijfheerenlanden. Zodat alle beheerszaken direct intern worden getoetst aan hun ecologisch effect."

Verantwoordelijk wethouder Christa Hendriksen is verbaasd over de kritiek van de organisaties. "De gemeente Vijfheerenlanden past nu al op heel plekken ecologisch bermbeheer toe. En dat gaan we alleen nog maar uitbreiden. Onze mensen houden bij het maaien van de bermen wel degelijk rekening met insecten en vlinders. We ondersteunen als gemeente ook van harte het initiatief van Prachtlint." Hendriksen vindt het overigens wel prijzenswaardig dat de organisaties aandacht vragen voor ecologisch bermbeheer. "We hebben goede afspraken gemaakt en die zijn zeker niet in een la verdwenen", benadrukt ze. Hendriksen wil op korte termijn opnieuw in gesprek over het onderwerp.

Ook Water Natuurlijk pleit in de aanloop naar de waterschapsverkiezingen op woensdag 20 maart opnieuw voor meer ecologisch bermbeheer in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden.