• De Matthäus Passion in Vianen vorig jaar.
• De Matthäus Passion in Vianen vorig jaar. Foto: Nico van Ganzewinkel

Weer Matthäus Passion in Grote Kerk

vianen • De Grote Kerk in Vianen vormt zaterdag 30 maart weer het decor van een opvoering van de Mathäus Passion van Bach.

Vorig jaar was er ook een uitvoering van het bekende oratorium van Johann Sebastian Bach. Toen kwamen daar ruim driehonderd bezoekers op af. Een nieuwe passietraditie in de Vrijstad lijkt geboren. Voor de uitvoering op zaterdag 30 maart is Peter Kooij als bassolist gestrikt.

"Als koorknaap zong ik mijn eerste Matthäus Passion. Ik was acht, en het was overweldigend", herinnert Kooij zich nog. "Ik besefte toen dat je van muziek je beroep kunt maken. Mijn liefde voor Bach hield nooit op, en ook nu nog is 90 procent van de zestig tot tachtig concerten die ik per jaar zing gewijd aan Bach. Ik heb nooit de behoefte gevoeld dat te veranderen. Waarom verhuizen naar een rijtjeshuis als je in een kasteel woont?"

Naast Peter Kooij treden als solisten op: evangelist Stephan Gähler, sopraan Marta Loncar, alt Margot Oitzinger, tenor Ambrož Bajec-Lapajne. Tevens werkt mee het Neander Jongenskoor mee aan de avond. Ook topkoren Fiori-Musicali en Cantus en het zeer ervaren barokorkest Accademia Amsterdam zijn van de partij. Dirigent is wederom Sietse van Wijgerden, bij wie zuiverheid, tekstbeleving en dynamiek hoog in het vaandel staan. De koren bestaan alleen uit de beste amateurzangers, zijn muzikaal zeer onderlegd, de leeftijd ligt vooral tussen de 30 en 40 jaar.

Reserveren kan via onderstaande website, het concert begint om 19:30 uur.


q muziek-tussen-de-rivieren.weebly.com