donderdag 28 februari

Boeken inleveren
10:00-12:00 & 19:00-21:00, Leerdam, oude Emmahuis. Boekenmarkt Leerdam houdt weer een inzameling. Boeken inleveren kan tussen 10:00 en 12:00 en tussen 19:00 en 21:00 uur. Een andere afspraak maken is ook mogelijk, dit kan via 06-22588927 of boekenmarktleerdam@gmail.com.

vrijdag 1 maart

Mamacafé Leerdam
10:00-12:00, Leerdam, Bibliotheek. Deze keer een inloopmorgen zonder thema. Samenkomen om ervaringen te delen en even te ontspannen, terwijl de kinderen met elkaar kunnen spelen. Het Mamacafé is bedoeld voor mama's, papa's en andere opvoeders.

LingeFilm: 'Beautiful boy'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm toont de film 'Beautiful boy' over een familie die getormenteerd wordt door een drugsverslaafde zoon. De film gaat over vader David (Steve Carell) en Nic, zijn drugsverslaafde tienerzoon (Timothée Chalamet). Nic's gevecht met zijn verslaving wordt hard in beeld gebracht, maar de focus ligt vooral op vader David zijn verwoede maar veelal vergeefse pogingen om zijn zoon te helpen. Deze film is het portret van een spartelende papa: de journalist in David wil de toestand van zijn zoon onderzoeken en met statistieken staven, de opvoeder in hem wil een oplossing vinden. Wat volgt is géén conventioneel drama, maar een film die er niet voor terugdeinst om met het hoofd vooruit in de permanente uitzichtloosheid van het junkiebestaan te duiken. De film is ook woensdag 6 maart te zien.

zondag 3 maart

Gezinsdienst
10:00, Acquoy, hervormde gemeente. In de hervormde kerk in Acquoy vindt een gezinsdienst plaats. Thema is: 'Wat zie jij in de spiegel'. Voorganger is dominee Henk Dijk. Gospelkoor Tobelieve uit Ommeren verleent haar medewerking, Henk van der Plasche neemt plaats achter het orgel. Aanwezigen kunnen na de dienst een kop koffie, thee of limonade drinken.

LingeFilm: 'De Fabeltjeskrant'
11:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm draait voor de jongste kijkbuiskindertjes en hun ouders de animatiefilm 'De Fabeltjeskrant'. Na 50 jaar is meneer de Uil terug met zijn verhalen uit het grote Dierenbos. Een autismevriendelijke voorstelling is er om 11:00 uur. En een reguliere voorstelling om 14:30 uur. Tussendoor is er kinderyoga voor de jonge kijkbuiskindertjes.

Wereldse Klanken
15:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Muziekgroep De Baddies heeft een grote diversiteit aan stijlen, mooie zang, vocale acrobatiek en humor. Gevarieerd programma met afwisselend vroege popmuziek, jazz, wereldmuziek en klassiek. Entree: 15 euro incl. glas wijn of sap. Reserveren is nodig en kan via:
www.stroomhuisneerijnen.nl

Jeugddienst
18:30, Herwijnen, gereformeerde kerk. Wim Grandia komt voor een jeugddienst naar de gereformeerde kerk in Herwijnen, Grandia is een veelgevraagd spreker in kerken, jeugdgroepen en christelijke conferenties, bekend van onder andere de EO-jongerendag. Hij zal spreken over het thema 'What do you think?'. De eigen kerkband verzorgt weer de muzikale begeleiding. Iedereen is welkom, aanvang is 18:30 uur.

maandag 4 maart

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. De Buurtontmoetingsplek (Bop) is weer open, deze keer is Mimak Klaartje te gast, zij vertelt over haar werk bij mensen met dementie of een verstandelijke beperking.

dinsdag 5 maart

Inloopochtend
10:00-12:00, Leerdam, verpleeghuis Lingesteyn. De inloopochtenden voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel zijn weer begonnen. Deelnemers kunnen herkenbare ervaringen en tips uitwisselen. Er zijn altijd gastvrouwen aanwezig die ervaring hebben met nah. Voor de koffie of thee wordt een bedrage van 1 euro gevraagd.
www.hersenletsel.nl/zuid-holland

Vulkanen
20:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. Fotograaf en schrijver Johan Elzenga is te gast bij Nuts Geldermalsen, hij geeft een lezing over vulkanen. Aanwezigen krijgen foto's van verschillende soorten vulkanen te zien, zoals de explosieve stratovulkaan, de 'vriendelijke' schildvulkaan en de allesverwoestende 'supervulkaan'. De lezing begint om 20:00 uur, toegang is voor leden gratis. Niet-leden betalen 5 euro, leden van de bibliotheek 4 euro.

woensdag 6 maart

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:00-12:00, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Iedereen is weer welkom op de Buurtontmoetingsplek (Bop), er is koffie of thee verkrijgbaar. Ook zijn er verschillende spelletjes te spelen, de sjoelcompetitie wordt ook weer voortgezet.

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Vrijwilligers staan paraat om allerlei problemen op te lossen. Deelname kost 5 euro per 'consult'. Aanmelden is niet nodig.
www.leerdam.seniorweb.nl

Vogelgeluiden
20:00-22:00, Neerijnen, Stroomhuis Neerijnen. Presentatie door Henk Meeuwsen, expert in vogelgeluiden. Hij maakte de geluidsopnamen voor natuurfilms De Nieuwe Wildernis en Wild. Ook is hij vaak te gast bij Vroege Vogels en werkte hij mee aan de Veldgids Vogelzang en de app BirdSounds Europe. Georganiseerd door Vogelwerkgroep IVN West-Betuwe. Entree: 5 euro.

vrijdag 8 maart

De Première
19:45, Geldermalsen, Schenkerij De Beurs. In het kader van de Internationale Vrouwendag speelt Eveline van Rijswijk op uitnodiging van D66 West Betuwe haar voorstelling De Première, een onemanshow over 100 jaar vrouwen op het Binnenhof. Hoe verliep de entree van de vrouwen, welk verschil konden zij maken en waar blijft de eerste vrouwelijke premier? Inloop: 19:15 uur, aanvang: 19:45. Toegangsprijs: vrijwillige bijdrage. Zeker zijn van een plaats: reserveren via ashley@d66westbetuwe.nl.

Pubquiz
20:30, Leerdam, stadspodium GO. Weer tijd voor een avondje pubquiz in Leerdam. Deelnemers kunnen meedoen in teams van drie tot maximaal zes personen. Die teams moeten natuurlijk een leuke naam hebben. Aanvang is 20:30 uur. Entree is 2,50 euro. www.go-leerdam.nl

zaterdag 9 maart

Haardhout kopen
09:00-12:00, Vuren, Lingebos. De afgelopen weken heeft Staatsbosbeheer veel bomen weg gehaald uit het Lingebos. Het betrof essen die aangetast waren door de essentaksterfte. Omdat het Lingebos een druk bezocht gebied is met veel wandelpaden, betekende dat, dat de veiligheid niet meer gewaarborgd was. De aangetaste bomen moesten daarom worden weg gehaald. Een deel van dit hout is echter zeer geschikt voor brandhout. Daarom wil Staatsbosbeheer inwoners van de streek de gelegenheid bieden dit hout te kopen. Dit kan tussen 09:00 en 12:00 uur op de grote parkeerplaats in het Lingebos. Mensen kunnen 1 of 2 kuub hout reserveren via de website (onder kopje 'activiteiten'). Een kuub hout kost 55 euro. www.staatsbosbeheer.nl

Veteranencafé
14:00-16:00, Leerdam, Het Dak. Veteranen Café Leerdam houdt weer een bijeenkomst in Het Dak. Veteranen zijn welkom van 14:00 tot 16:00 uur.

Blue Dew in Stroomhuis
20:00, Neerijnen, Stroomhuis Neerijnen. Theaterfolkband Blue Dew maakt een reis door de geschiedenis van het oude Ierland. De mooiste nummers uit de voorstellingen van de afgelopen tien jaar, een muzikale mix van levensliedjes, Ierse folk en vrolijke blue Grass. Entree: 15 euro. Reserveren:
www.stroomhuisneerijnen.nl

zondag 10 maart

Kom uit de kist
15:00, Leerdam, stadspodium GO. Een aantal uitvaartondernemers uit de regio hebben met hulp van theatermaker Mirjam Gosselink een toneelstuk gemaakt over uitvaartwensen en al wat uit het regelen van een begrafenis of crematie komt kijken. De première is in GO en begint om 15:00 uur. Entree is 5 euro. Tickets zijn te koop via de website. www.de-uitvaartvrouwen.nl

Het Tokay Trio
15:00-17:00, Geldermalsen, Uiterdijk 1. In de serie 'Uiterdijk Klassiek concert' treedt het Tokay TRIO op. Het strijktrio bestaat uit Ingrid Lubbers viool, Cobi Berculo altviool (voormalig 1e violiste in het Radio Filharmonisch orkest) en Jaap Sytsma - cello, (voormalig solo-cellist van het Nederlands Balletorkest en Holland Symfonia). Het muzikaal programma duurt van 15:00-16:00 uur. Voor de gasten staat er na afloop een culinaire verrassing met een bijpassend wijntje klaar. Reserveren is nodig, dit kan via info@uiterdijkklassiek.nl. Tickets kosten 24,95 euro per persoon.

Muziek op de Dijk
15:30-16:30, Deil, dorpskerk. Bach, Bach en nog eens Bach, zo luidt de titel van het programma van Muziek op de Dijk. Het Cugnon Consort onder leiding van Chris Duindam voert drie prachtige composities uit van Bach, waaronder het Concert voor drie violen in D. In het Cugnon Consort spelen jonge getalenteerde musici samen met ervaren collega's. Entree: 15 euro voor volwassenen; 7,50 euro voor kinderen tot 12 jaar en CJP-pashouders, inclusief consumptie na afloop. Reserveren: www.muziekopdedijk.nl of reserveringen@muziekopdedijk.nl.

Met Bach op weg naar Pasen
17:00, Leerdam, Grote Kerk. Tijdens de cantatedienst in Leerdam staat de cantate 'Sehet, wir gehn hinauf gen Jerusalem' van Bach centraal. Als het ware een voorbeschouwing op het lijdensverhaal zoals dat in de Matthäus Passion bezongen wordt. De muziek ademt ook helemaal dezelfde sfeer en koraalmelodieën uit de Matthäus klinken ook in deze cantate. De cantorij wordt bij de uitvoering ondersteund door de professionele musici van barok consort Musica Aeterna. Zij spelen op barokinstrumenten zoals die ook in de tijd van Bach gebruikt werden. Daardoor komt de muziek nog beter tot klinken. De vocale solisten zijn Maria den Hertog (alt), Sebastian Brouwer (tenor) en Janko Fraanje (bas). Samen met solisten en orkest zingt de cantorij ook het dubbelkorige motet BWV Anhang 159: 'Ich lasse dich nicht, du segnest mich denn'. Voorganger is dominee Ben Heijting en het orgel wordt bespeeld door Arie Woudenberg. Toegang is uiteraard gratis. Er is wel een collecte ter bestrijding van de onkosten. De dienst begint om 17:00 uur.

dinsdag 12 maart

Inloopochtend
10:00-12:00, Leerdam, verpleeghuis Lingesteyn. De inloopochtenden voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel zijn weer begonnen. Deelnemers kunnen herkenbare ervaringen en tips uitwisselen. Er zijn altijd gastvrouwen aanwezig die ervaring hebben met nah. Voor de koffie of thee wordt een bedrage van 1 euro gevraagd.
www.hersenletsel.nl/zuid-holland

woensdag 13 maart

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Vrijwilligers staan paraat om allerlei problemen op te lossen. Deelname kost 5 euro per 'consult'. Aanmelden is niet nodig.
www.leerdam.seniorweb.nl

Creatieve middag
15:00-16:30, Beesd, Middenstraat 34. KinderCrea organiseert een creatieve middag voor kinderen van 4 tot 14 jaar oud. Kinderen kunnen vrij aan de slag met het volop aanwezige knutselmateriaal. Er is begeleiding aanwezig als ze dit nodig hebben. De deelnemertjes kunnen tijdens de middag maken wat ze zelf willen, de creatieve middag van KinderCrea is geen workshop waarbij er één speciaal object gemaakt worden. Deelname kost 5 euro per kind. Opgeven kan via onderstaande website. www.kindercrea.net

Voorjaarskrans maken
19:30, Beesd, Middenstraat 34. KinderCrea organiseert deze keer een workshop voor volwassenen, deelnemers maken een voorjaarskrans van mos, takken, veertjes en kwarteleitjes. De avond begint om 19:30 uur, de workshop duurt zo'n 2 uur. Aan deelname zitten kosten verbonden, meer informatie is te vinden op de website of via info@kindercrea.net. www.kindercrea.net

donderdag 14 maart

Workshop concentreren
15:45-17:00, Herwijnen, Waaldijk 67. Praktijk Kindercoach Eefke geeft een gratis workshop over concentratie bij kinderen. Je kind zit op school uit het raam te staren, met de buurman te kletsen of van alles te doen behalve het schoolwerk. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die zich moeilijk kunnen concentreren ook slechter presteren op school. Gelukkig blijkt ook dat concentreren te leren valt. Geef je zoon of dochter daarom nu op voor deze gratis workshop. Leeftijd: 6 t/m 12 jaar. Kosten: geen. Aanmelding en nadere informatie via www.kindercoacheefke.nl.

Over oude beroepen
20:00, Leerdam, Bibliotheek Leerdam. Jos Slieker verzorgt een lezing op uitnodiging van de Historische Vereniging Leerdam over beroepen uit het verleden. Den aan: vuilnismannen met paard en wagen, straatvegers, melkmannen enzovoorts. Ze komen allemaal voorbij, net als het kantoorpersoneel van Varsseveld en de mandenvlechters bij de Leerdamse Glasfabriek. De foto's die voorbij komen, zijn afkomstig uit de beeldbank van de Historische Vereniging Leerdam. De lezing is in Bibliotheek Leerdam, aanvang is 20:00 uur. Toegang is gratis.

vrijdag 15 maart

Top 2000-concert in Gellicum
20:00, Gellicum, Vlietskant 1. Muziekvereniging Voorwaarts uit Rumpt geeft haar jaarlijkse concert, het thema is deze keer: 'Top 2000'. Herkenbare muziek uit de bekende hitlijst komt voorbij. Er is een bar en een quiz: oftewel, bezoekers kunnen zich in het Top 2000-café wanen. De presentatie is in handen van Martijn van Nieuwkerk. Aanvang is 20:00 uur, entree is 5 euro (pinnen mogelijk). Er is ook een uitvoering op zaterdag 16 maart.

zondag 17 maart

Flamenco
14:00, Acquoy, Fort bij Asperen. Flamencoduo Theresa y Timen komen met hun voorstelling 'Des/Amor' langs bij het Cultuurcafé in Fort bij Asperen. Aanvang is 14:00 uur. Toegang is gratis, na afloop is er een collecte.

Vijfde sing-in in Leerdam
19:30, Leerdam, Nederlands gereformeerde kerk. Comité Sing-in Leerdam organiseert voor de vijfde keer een sing-in. Iedereen die van praiseliederen houdt, is welkom. Thema is 'Samen in Zijn naam'. De begeleiding wordt verzorgd door een samengestelde sing-in-band. Aanvang is 19:30 uur. Er is geen entree, maar wel een deurcollecte. De sing-in wordt gehouden in het gebouw van de Nederlands gereformeerde kerk aan de Hoogstraat 80. Na afloop is er gelegenheid voor ontmoeting met koffie, thee en frisdrank.

dinsdag 19 maart

Inloopochtend
10:00-12:00, Leerdam, verpleeghuis Lingesteyn. De inloopochtenden voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel zijn weer begonnen. Deelnemers kunnen herkenbare ervaringen en tips uitwisselen. Er zijn altijd gastvrouwen aanwezig die ervaring hebben met nah. Voor de koffie of thee wordt een bedrage van 1 euro gevraagd. www.hersenletsel.nl/zuid-holland

Over sterke Leerdamse vrouwen
10:30-12:00, Leerdam, Bibliotheek Leerdam. Meneer en mevrouw Van Iterson vertellen verhalen over sterke vrouwen uit Leerdam. Zoals vroedvrouw Coorn en wijkzuster Geertje van Dijk. De koffie staat klaar. Toegang is gratis.