Streep door subsidie aan dorpshuis

vijfheerenlanden • Het besluit van de gemeenteraad Zederik om een investeringsbijdrage van 199.000 euro en een lening van 305.000 euro te verstrekken aan dorpshuis Het Brandpunt in Nieuwland is teruggedraaid door de provincie Zuid-Holland.

De raad stemde eind november in met het collegevoorstel. Reeds een paar weken na de beslissing draaide de provincie het raadsbesluit terug. Het besluit was volgens de provincie niet conform de zogenaamde Arhi-regeltjes, waarbij investeringsbedragen boven de 200.000 euro goedkeuring behoeven van de andere fusiepartners. Het Zederikse college had dit proberen te voorkomen door het bedrag te splitsen in een subsidie- en een leningsdeel.

Overleg

Opmerkelijk is dat het dorpshuis pas half halverwege februari op de hoogte is gesteld door een ambtenaar van de gemeente Vijfheerenlanden. Het huidige college en het bestuur van het dorpshuis overleggen deze week over de kwestie. "We vinden het een complexe en vervelende zaak", zegt Marieke Kuysters, woordvoerder namens de gemeente Vijfheerenlanden. "We zijn nu eerst aan het uitzoeken wat er aan de hand is. Pas nadat we hebben overlegd met de beheerders van het dorpshuis treden we naar buiten."

De verwachting is echter dat de bijdrage en de lening ook door het nieuwe college en de nieuwe raad zullen worden toegekend. "Als dat niet zo is, zou ik het een kwalijke zaak vinden", zegt Arie Donker, huidig raadslid (SGP) en tot en met 31 december wethouder van Zederik. Stichting Dorpshuis Nieuwland klopte anderhalf jaar geleden bij de gemeente Zederik aan voor financiële hulp vanwege een forse opknapbeurt van het pand. Uiteindelijk bleek in de loop van vorig jaar dat herindelingspartners Vianen en Leerdam geen toestemming wilden geven voor deze bijdrage. "Ik heb met wethouders te maken die niet zo soepel zijn", zei wethouder Donker tijdens de raadsvergadering in november. "Zij schermen met hun dorpshuizen die volgens hen ook geld nodig hebben."

Donker was tijdens de laatste weken van de gemeente Zederik niet op de hoogte dat het raadsbesluit was teruggedraaid. Maar het verbaast hem eigenlijk niks. "Mijn collega-wethouder Herman van Santen (toen wethouder van financiën) en ik wisten dat de provincie heel erg moeilijk deed over genomen besluiten tijdens de herindeling."

Schriftelijke vragen

CDA-raadslid Marieke van der Spek heeft donderdag schriftelijke vragen gesteld over het onderwerp. Ze wil weten waarom het voorstel niet is goedgekeurd door de provincie. Zij had tijdens de raadsvergadering in november speciaal nog aan de wethouders gevraagd of deze constructie door de beugel kon. Ook wil Marieke van der Spek weten waarom de raadsleden niet eerder op de hoogte zijn gesteld van de afkeuring door de provincie. Ten slotte is ze benieuwd of de raad nu zo snel mogelijk een nieuw voorstel tegemoet kan zien.

Het bestuur van dorpshuis Brandpunt wil nog niet reageren. Ze wachten het overleg met de gemeente af.


Dick Aanen