• De vakken wiskunde en aardrijkskunde zijn dit jaar in klas 1 al gestart met gepersonaliseerd onderwijs.
• De vakken wiskunde en aardrijkskunde zijn dit jaar in klas 1 al gestart met gepersonaliseerd onderwijs. Foto: Henk Looij

Stap naar gepersonaliseerd leren

leerdam • Het Heerenlanden in Leerdam gaat volgend jaar de brugklas havo-vwo van het tweetalig onderwijs anders inrichten.

Net als bij de brugklassen waar in het Nederlands wordt lesgegeven, zitten havo- en vwo-leerlingen bij elkaar in één groep. De lesstof wordt zo aangeboden, dat zowel havo- als vwo-leerlingen aan hun trekken komen. Maar naast deze gedifferentieerde aanpak bij de vaklessen, krijgen de tto-leerlingen ook meer mogelijkheden voor een eigen invulling van hun programma. De tto-afdeling wil volgend jaar elke dag ruimte in het rooster maken waarin de leerlingen zelf kunnen bepalen hoe ze die tijd invullen. Het Heerenlanden zet daarmee een stap in de richting van gepersonaliseerd leren: onderwijs dat nauw aansluit bij de behoeften en wensen van de leerling.

Tijdens het zogeheten flexuur kan de leerling er voor kiezen nog wat extra uitleg te krijgen over de lesstof die tijdens de vaklessen is onderwezen. Tijdens die flexuren hebben de tto-leerlingen steeds docenten van verschillende vakken daarvoor ter beschikking. "Maar we verwachten eigenlijk dat veel leerlingen die extra uitleg niet nodig hebben, maar tijdens het flexuur vooral de verdieping gaan zoeken, méér willen weten", zegt teamleider Marjolein Klopper, die samen met de tto-docenten het programma aan het voorbereiden is. "We gaan de leerlingen daartoe uitdagen, door ze vaak opdrachten te geven waarmee ze zelf aan de slag moeten. Het plan is ook om in de flex-uren modules en projecten aan te bieden die los staan van ons reguliere programma, maar die veel meerwaarde hebben voor de leerlingen." De school denkt dan aan een vak als Italiaans, of aan sterrenkunde.

Er was veel belangstelling tijdens de open dagen en voorlichtingsbijeenkomsten voor de vernieuwde opzet van het tto. "We hebben dit jaar dertig leerlingen die in de eerste klas het tweetalig onderwijs volgen, maar dat gaan er voor het komend jaar meer worden" zegt directeur Arno van Staalduine. "En terecht, want het is een prachtige opleiding, die enorm veel extra's biedt: met tweetalig onderwijs verbreed je echt je horizon."