Omwonenden uiten zorgen over parkeerproblemen

Politiek buigt zich over Stadspark

leerdam • Het grootste deel van het geld – 228.000 euro – wordt besteed aan de inrichting. Daarnaast worden er bedragen uitgetrokken voor onder meer bodemsanering, opruimwerkzaamheden en algemene uitvoeringskosten. In totaal is er voor de aanleg zo'n 374.000 euro nodig, provincie Utrecht draagt daarvan 40.000 euro bij. De aanleg van het Stadspark – naast de Glasblazerij - is de vierde fase van de Glasroute, waarvoor de raad van Leerdam in 2013 een Masterplan vaststelde. Doel van de twee kilometer lange route is om een mooie toeristische verbinding tussen het centrum en het Glasmuseum aan de Lingedijk tot stand te brengen en de Leerdamse glasattracties te verbinden. Eerder werden het Dijkpark en het Molenpark gerealiseerd. Het is de bedoeling dat met de aanleg van het Stadspark de inwoners een mooi en veilig park in het centrum van Leerdam krijgen, waar ook de kinderen kunnen spelen. Bovendien moet het park voor een flinke toeristische impuls zorgen, daarnaast gaan plaatselijke ondernemers en instellingen door de realisatie van park én Glasroute investeren in het gebied. In het voorstel wordt benadrukt dat het voormalige college en de toenmalige raad van gemeente Leerdam eind vorig jaar de plannen voor het Stadspark omarmden.

Wel vond de raad dat de twee camperplaatsen behouden moeten worden. Die komen nu op het parkeerterrein naast het park. Bovendien adviseerde de raad om extra aandacht aan handhaving te besteden om de drugsgerelateerde overlast in dit gebied te verminderen. Ook vroeg de raad te kijken naar het parkeerbeleid op parkeerterrein Varsseveld en dat te betrekken bij de plannen voor het park. Die adviezen hebben B&W meegenomen. "We verwachten overigens dat de komst van het Stadspark door de kwaliteitsimpuls leidt tot minder overlast in het gebied", aldus B&W. De commissie buigt zich op 5 maart over het voorstel, op donderdag 21 maart worden de plannen in de raad behandeld.

Omwonenden van het nieuwe Stadspark Leerdam maken zich ondertussen zorgen over de parkeerplaatsen naast het park. Het voorontwerp van het Stadspark is opgesteld in overleg met vertegenwoordigers van de jachthaven, de Glasblazerij en enkele omwonenden. "Als gemeente ontvangen wij signalen van andere omwonenden dat zij geen inspraak hebben gehad in het voorontwerp", meldt de gemeente via Facebook. De gemeente biedt haar excuses aan voor het feit dat de inwoners zich niet gehoord voelen. "Die fout gaan wij zo spoedig mogelijk herstellen, u kunt er op rekenen dat wij beter rekening zullen houden met de wensen van alle omwonenden." De gemeente benadrukt dat er alleen een voorontwerp is opgesteld voor het Stadspark. "Wij kunnen het definitief ontwerp nog aanpassen op verzoek van een bredere vertegenwoordiging van de omwonenden." Betrokkenen krijgen zo spoedig mogelijk een uitnodiging om mee te denken. "Met nadruk geven wij aan dat het vooral gaat om een kwaliteitsimpuls voor het bestaande bosplantsoen naast de Glasblazerij. Het aantal parkeerplaatsen kan onveranderd blijven als omwonenden daar het meeste behoefte aan hebben." De gemeente ziet de komst van het park als een kans om met de inwoners na te denken over het parkeerbeleid in dit gebied. "Onze indruk is dat het parkeerterrein vaak wordt gebruikt door werknemers van winkels in de binnenstad. Het parkeerterrein is juist bedoeld voor omwonenden, daarover willen we in gesprek." Omwonenden krijgen zo spoedig mogelijk een uitnodiging voor een informatieavond. Wie zich toch nog zorgen maakt, kan bellen met Dick Admiraal: 088-5997240.