Beroepen uit vervlogen tijden

leerdam • Jos Slieker verzorgt donderdag 14 maart een lezing op uitnodiging van de Historische Vereniging Leerdam over beroepen uit het verleden. Den aan: vuilnismannen met paard en wagen, straatvegers, melkmannen enzovoorts. Ze komen allemaal voorbij, net als het kantoorpersoneel van Varsseveld en de mandenvlechters bij de Leerdamse Glasfabriek. De foto's die voorbij komen, zijn afkomstig uit de beeldbank van de Historische Vereniging Leerdam. De lezing is in Bibliotheek Leerdam, aanvang is 20:00 uur. Toegang is gratis.


Jeugddienst in gereformeerde kerk

herwijnen • Wim Grandia komt zondag 3 maart voor een jeugddienst naar de gereformeerde kerk in Herwijnen, Grandia is een veelgevraagd spreker in kerken, jeugdgroepen en christelijke conferenties, bekend van onder andere de EO-jongerendag. Hij zal spreken over het thema 'What do you think?'. De eigen kerkband verzorgt weer de muzikale begeleiding. Iedereen is welkom, aanvang is 18:30 uur.


Handjehelpen in Leerdam en Zederik

zederik • Sinds vorig jaar ondersteunen Utrechtse mbo- en hbo-stagiairs van Handjehelpen, kinderen en volwassenen met een beperking in Leerdam en Zederik. Deze hulp ontvangen de mensen thuis. Het gaat bijvoorbeeld om personen met een verstandelijke, lichamelijke, psychiatrische beperking of gedragsproblemen. Ook bieden ze steun aan mantelzorgers. In sommige gevallen zullen de stagiairs samenwerken met SamenDoen of andere zorgorganisaties. Vrijwilligersorganisatie Handjehelpen bestaat in 2019 al veertig jaar en heeft veel ervaring met het inzetten van vrijwilligers en stagiairs en het begeleiden hiervan. Handjehelpen is al actief in Vianen en door de fusie met Vijfheerenlanden komen ook de gemeenten Leerdam en Zederik in beeld. Gemeente Leerdam was zich al aan het oriënteren op het inzetten van stagiairs in de informele zorg en vond in Handjehelpen de geschikte partner.


Haardhoutdag Lingebos

vuren • De afgelopen weken heeft Staatsbosbeheer veel bomen weg gehaald uit het Lingebos. Het betrof essen die aangetast waren door de essentaksterfte. Omdat het Lingebos een druk bezocht gebied is met veel wandelpaden, betekende dat, dat de veiligheid niet meer gewaarborgd was. De aangetaste bomen moesten daarom worden weg gehaald. Een deel van dit hout is echter zeer geschikt voor brandhout. Daarom wil Staatsbosbeheer inwoners van de streek de gelegenheid bieden dit hout te kopen. Dit kan op zaterdag 9 maart van 09:00 tot 12:00 uur op de parkeerplaats in het Lingebos. Mensen kunnen 1 of 2 kuub hout reserveren via de website. Een kuub hout kost 55 euro.

q www.staatsbosbeheer.nl


Hulp bij belastingaangifte

leerdam • Deskundige vrijwilligers van stichting SamenDoen helpen 65-plussers donderdag 21 maart bij het doen van hun Belastingaangifte. De vrijwilligers zitten klaar in Maranatha in Leerdam, van 14:00 tot 15.30 uur en van 19:30 tot 21:00 uur. Kosten zijn 17,50 euro. Opgeven kan bij SamenDoen via 0345-637363.