Raad West Betuwe kiest voor deregulering

Soepelere regels voor evenementen

west betuwe • Dat heeft de gemeenteraad vorige week dinsdag besloten via een breed gedragen wijzigingsvoorstel op de algemene plaatselijke verordening (apv).

Het gaat vooral om terugkerende evenementen die hun levensvatbaarheid hebben bewezen. In het amendement –ingediend door coalitiepartijen SGP, Dorpsbelangen, LLBWB en ChristenUnie- is verder bepaald dat er voor de evenementen een eindtijd geldt van 02:00 uur.

Tijdens het laatste uur worden er geen nieuwe bezoekers meer toegelaten. Ook zal tijdens deze zogenaamde afbouwfase de etens- en drankverstrekking geleidelijk worden beëindigd, het geluidsniveau van de muziek worden teruggebracht en de lichtsterkte worden verhoogd.

Burgemeester Harry Keereweer vond het amendement sympathiek. Maar hij stelde wel voor de vergunningsplicht te handhaven als er sprake is van gewijzigde omstandigheden. Hij wees op het ongeval in Haaksbergen, waarbij een monstertruck inreed op het publiek.

Sluitingstijden vrij

De raad ging ook akkoord met het loslaten van de sluitingstijden voor de horeca. Dit amendement kreeg brede steun. Alleen SGP en ChristenUnie waren tegen. Volgens de indieners van het amendement - de overige fracties - hebben omwonenden nauwelijks of geen hinder ervaring door het loslaten van de sluitingstijden. De partijen zijn van mening dat verdere deregulering prioriteit verdient. "Er dienen alleen extra regels te worden ingevoerd als daaraan aantoonbare klachten en/of problemen ten grondslag ligt."

Dorpshuizen

Door een amendement van Dorpsbelangen en LLB komt er ook wat meer duidelijkheid voor dorpshuizen. Die mogen naast de stichtings- en verenigingsactiviteiten hoogstens twaalf bijeenkomsten organiseren van persoonlijke aard. Het gaat bijvoorbeeld om verjaardagen of rouwdiensten van inwoners van de betreffende kern. Verjaardagen zijn toegestaan mits de alcoholhoudende drank plaatsvindt door een commerciële horecaondernemer.

Ook een amendement van Dorpsbelangen en PvdA om muziek toe te staan op terrassen haalde de eindstreep. "Muziek op terrassen werkt sfeerverhogend en hier dient flexibel mee om te worden gegaan." Volgens de indieners wordt in de APV al uitvoerig en ruim omschreven met welke regels een exploitant rekening dient te houden.

Knalapparaten

De raad steunde ook een amendement van het CDA om voorlopig geen bepaling in de APV op te nemen over vogelwerende geluidsapparatuur door fruitbedrijven. "In de fruitteelt is het gebruik van deze vogelwerende geluidsapparatuur onmisbaar ter bescherming van de oogst." Bovendien wordt deze apparatuur slechts gedurende een korte tijd per jaar gebruikt. Volgens het CDA heeft het gebruik van deze knalapparaten nog niet tot noemenswaardige klachten geleid.

De fractie van Verenigd West Betuwe kwam met een amendement om ook de regels voor het carbidschieten los te laten. Volgens de lokale partij heeft dit volksvermaak nooit tot opmerkelijke klachten geleid en dat deze traditie zoveel mogelijk dient te worden gerespecteerd. Het amendement werd verworpen.