• Waterschap Rivierenland strijdt onder andere tegen hoog water.
• Waterschap Rivierenland strijdt onder andere tegen hoog water. Foto: Waterschap Rivierenland

Verkiezingen waterschap veel interessanter dan vroeger

Er valt nu wel degelijk wat te kiezen

regio • Nog niet zo heel lang geleden waren de verkiezingsprogramma's voorspelbaar. Open deuren. Dat beoogde ook Theo Dersjant, die in 2014 een boek schreef over Waterschap Rivierenland. "Alle kandidaten willen hetzelfde", vertelde hij destijds in een interview met Het Kontakt. "Bijvoorbeeld sterke dijken. Of waterkwantiteit en waterkwaliteit tegen betaalbare prijzen. Wie wil dat niet? Het is lastig om je als waterschapsbestuurder echt te onderscheiden van anderen." Volgens Dick Kerkhof uit Vianen, die jarenlang in het waterschapsbestuur zat, wordt een belangrijk onderdeel van het takenpakket inderdaad door alle partijen onderschreven. Veilige dijken, maar ook over het tegengaan van wateroverlast in het binnendijkse gebied als gevolg van piekbuien is brede overeenstemming. "En ook het hergebruik van stoffen in rioolwater en het halen van energie uit rioolwater krijgt algemene instemming."

Verdeeldheid

Maar over andere aspecten van het waterbeheer zijn de meningen verdeeld. Kerkhof: "Het waterschap moet zorgen voor voldoende water van goede kwaliteit. De agrariërs op de geborgde zetels van de fractie ongebouwd, maar ook gekozen bestuurders van partijen als CDA en VVD/Algemene Waterschapspartij, leggen daarbij sterk de nadruk op agrarische belangen: waterpeilen in de winter laag genoeg, zodat de boeren vroeg in het jaar het land op kunnen en de grasgroei vroeg op gang komt. En in de zomer hoog genoeg, de waterkwaliteit doet er minder toe. Zolang het water niet giftig is, is het wel goed."

Bestuurders van fracties als Water Natuurlijk, PvdA, Partij voor de Dieren en Natuurterreinbeheerders (een geborgde zetel) leggen veel meer nadruk op goede waterkwaliteit en ecologie: peilen liefst natuurlijker: 's winters hoger dan 's zomers; daardoor kan in de winter schoon regen- en kwelwater worden vastgehouden in plaats van weggemalen. Ook willen ze in de zomer het inlaten van sulfaatrijk rivierwater beperken omdat dit in veengebieden kan leiden tot veenafbraak en overmatige voedselrijkdom van het water. Deze partijen strijden ook voor meer natuurlijke oevers, tegengaan bodemdaling. Bodemdaling leidt onder andere tot veel uitstoot van CO² en maakt het waterbeheer duurder.

Slecht geïnformeerd

De lokale waterschapspartijen AWP en LRR, die een lijstverbinding zijn aangegaan, voeren al een tijdje lang fikse oppositie tegen de gevestigde partijen. Vorige week lieten ze in een persbericht weten dat ze verbolgen zijn dat er geen papieren verkiezingskrant met informatie over alle deelnemende partijen is uitgegeven. "Een democratische blamage", zegt lijsttrekker Stefan Daamen. "Er was altijd een grote groep inwoners, die de papieren krant als belangrijkste informatiebron hanteerde. Daarom is de verkiezingskrant een noodzakelijk medium om alle inwoners goed te informeren. In de verkiezingskrant kon elke partij zichzelf presenteren, waarmee iedereen op dezelfde wijze wordt geïnformeerd," zo stelt Daamen. Daamen wijst er op dat de waterschapverkiezingen toch al ondergesneeuwd raken tussen het verkiezingsgeweld voor de Provinciale Statenverkiezingen en de Eerste Kamer.

De gemiddelde inwoner van het waterschap Rivierenland heeft volgens Daamen geen notie van het feit dat er kan worden gestemd op het bestuur van het waterschap. "Ook de landelijke media schenken er beperkt aandacht aan. Zeker als lokale partij moeten we flink ons best doen om 'gezien' te worden en onder de aandacht van de stemmer te komen. De landelijke politieke partijen kunnen nog enigszins meeliften op de aandacht voor de provinciale verkiezingen. Deze luxe heeft de AWPenLRR niet als lokale partij."

Debat

Op maandag 11 maart is er in gebouw De Vijfzinnen in Gorinchem een verkiezingsdebat met de kandidaten voor de verkiezingen. Het debat begint om 20:00 uur met een optreden van theatergroep Over en Weer. Hun voorstelling heet 'De Dijk breekt'.


Dick Aanen