woensdag 20 februari

Masker versieren
15:00-16:00, Leerdam, Bibliotheek Leerdam. Kinderen van 4 tot 8 jaar kunnen tijdens dit voorleesuurtje in de bieb creatief aan de gang. Het thema is carnaval. De deelnemers versieren hun eigen masker, terwijl ze luisteren naar een verhaal. Toegang is gratis.

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Deelname kost 5 euro per 'consult'. Aanmelden is niet nodig. www.leerdam.seniorweb.nl

Broodmaaltijd
17:00, Leerdam, wijkcentrum West-End. Wijkvereniging West-End organiseert een broodmaaltijd. De maaltijd begint om 17:00 uur, deelname kost 5 euro per persoon. Opgeven tot en met maandag 18 februari bij Gerda van der Wielen via 0345-616031, Rika Holtjer via 0345-615882. Of info@wijkverenigingwestend.nl ter attentie van Lenie de Pender.

Wandtapijt
20:00, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Maatschappij tot Nut van 't Algemeen, departement Herwijnen, komt bijeen in De Poort in Herwijnen. Spreker is F. Loos, hij geeft een presentatie over het wandtapijt van Bayeuz. Een koningsdrama uit de elfde eeuw, een kunstwerk met een lengte van 70 meter en een hoogte van 50 cm, geborduurd op linnen. Geestige details en gebeurtenissen passeren de revue. Entree voor niet-leden is 5 euro.

donderdag 21 februari

Meeloopdag ROC Rivor
11:00-15:15, Tiel, Locatie Bachstraat. Diverse opleidingen van ROC Rivor - van het domein Ondernemerschap en Dienstverlening - organiseren een bijzondere dag voor toekomstige studenten. Vooraf aanmelden via rocrivor.nl/meelopen.

Kunstlezing
14:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Kunstlezing door Lisette le Blanc over 'Utrecht, Caravaggio en Europa'. N.a.v. de expositie over het Rome van 1600 tot 1630 in het Centraal Museum Utrecht (te zien t/m 24 maart). Entree: 12,50 euro, reserveren is nodig en kan via:
www.stroomhuisneerijnen.nl

Werken met chocolade
19:00, Leerdam, wijkcentrum West-End. Wijkvereniging West-End organiseert een workshop werken met chocolade. Deelnemers leren bonbons te maken en te vullen, chocolade te kleuren en gieten, truffels maken en chocolade versieren. Deelname kost 17 euro per persoon. Opgeven kan tot en met maandag 18 februari bij Dave Manuputty via 06- 53485218 of info@wijkverenigingwestend.nl.

Filmavond
20:00, Leerdam, Bibliotheek Leerdam. 'The Dressmaker' is deze avond te zien, een verfilming van het gelijknamige boek van Rosalie Ham. Een succesvolle mode-ontwerpster keert terug naar haar geboorteplaats, een afgelegen dorpje in Australië, om daar de waarheid te achterhalen over een traumatische gebeurtenis uit haar jeugd. De filmavond begint om 20:00 uur, toegang is 5 euro voor leden, niet-leden betalen 7,50 euro. Aanmelden kan bij de balie van de bibliotheek.

Henneppakkers
20:00, Hei- en Boeicop, Internos. Historicus Harm Hoogendoorn verzorgt een interessante lezing over de eeuwenlange hennepteelt in de Vijfheerenlanden. Hij laat met foto's en films zien hoe deze teelt zich tussen 1600 en 1900 ontwikkelde en decennialang welvaart bracht bij de boerenstand. De toegang is gratis, maar doorgeven of u komt vindt de organisatie prettig. Dan kan via info@verlichteproeverijen.nl of tel.: 06- 30013037.

vrijdag 22 februari

LingeFilm: 'Shoplifters'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is 'Shoplifters' te zien. Als Osamu en zijn zoon na hun zoveelste winkeldiefstal weer onderweg naar huis zijn, komen ze buiten in de kou een verloren klein meisje tegen. Als blijkt dat ze van huis is weggelopen, neemt Osamu haar mee naar huis, waar ze al snel wordt opgenomen in het hechte gezin. Hoewel de familie arm is en ze net genoeg verdienen door te stelen, hebben ze een gelukkig leven samen. Tot een onverwachte gebeurtenis verborgen geheimen blootlegt en de familiebanden hevig op de proef worden gesteld. Ook te zien op woensdag 27 februari.

Venetiaans buffet
18:30, Acquoy, Fort bij Asperen. Kunstenares Jolanda Prinsen kookt een Venetiaans buffet in Fort bij Asperen. Eters kunnen om 18:30 uur aanschuiven, er zijn drie gangen. Deelname kost 22,50 euro per persoon, inclusief een welkomstdrankje.

Inzamelavond
19:00-20:00, Opijnen, Pastoriestraat 6. De jaarlijkse rommelmarkt rond de Hervormde Kerk in Opijnen vindt plaats op 15 juni. Vrijdag 22 februari is het van 19:00-20:00 uur weer mogelijk hiervoor spullen in te leveren aan de Pastoriestraat 6. Kleding en kleine meubels zijn welkom, geen computers, bankstellen en orgels. Meer informatie bij Gea Klip, telefoon: 0418-651922

Toneelavond
19:00, Waardenburg, dorpshuis De Koeldert. Toneelgroep De Swonspelers geeft haar jaarlijkse toneeluitvoering, het gaat om een blijspel in drie bedrijven, geschreven door Anja Meijer. De zaal is open om 19:00 uur, aanvang is 19:30 uur. Entreekaarten kosten 6 euro per stuk. Bij voorkeur reserveren per email: mvanleeuwen@welzijnwestbetuwe.nl. Er is ook een uitvoering op zaterdag 23 februari.

Bierproefavond
21:00, Leerdam, stadspodium GO. In GO is het weer tijd voor de maandelijkse bierproefavond. Tijdens de proeverij zijn er uiteraard ook snacks verkrijgbaar en voor de niet-bierdrinkers ook andere drankjes. Proeven van vijf biertjes kost 12,50 euro. Aanvang is 21:00 uur.

zaterdag 23 februari

Rommelschuur
9:00-12:00, Schoonrewoerd, Overheicop 1. De Rommelschuur gaat weer open en staat vol met tweedehandsartikelen. In de boekenschuur is een groot aantal boeken te koop van verschillende genres. Vooral de kinderboeken zijn de moeite waard.

Repair Café Geldermalsen
11:00-15:00, Geldermalsen, Bibliotheek De Pluk. Bijeenkomst Repair Café Geldermalsen. Vrijwilligers geven kapotte spullen gratis een tweede leven. Het Repair Café Geldermalsen wordt elke laatste zaterdag van de maand gehouden. Meer informatie is te vinden op www.deknop.nl.

Nieuw agendabericht
19:30, Leerdam, West-End. Wijkvereniging West-End organiseert in haar wijkcentrum aan de P.M. van Gentstraat 20 een bingoavond. De hoofdprijs bedraagt € 200.00. Het wijkcentrum is vanaf 18:30 uur open, de bingo begint om 19:30 uur. De avond is voor iedereen toegankelijk.

Arnold & Kleton in Go
20:30, Leerdam, Stadspodium Go. Oscar Arnold en Arjan Kleton geven een dubbelshow in Go. De entree bedraagt 12,50 euro. Reserveren via de site www.go-leerdam.nl of kaarten aan de zaal.

Dubbelprogramma
20:30, Leerdam, stadspodium GO. Cabaretiers Oscar Arnold en Arjan Kleton verzorgen een dubbelshow in Leerdam. Arnold voor een einde-van-de-wereld-conference op. Hij doet hierin zijn pogingen om de realiteit te ontvluchten uit de doeken. Hij kijkt geen journaal, leest geen nu.nl en gaat niet naar verjaardagen, want voor je het weet moet je nog een mening hebben ook. Oscar Arnold komt er gewoon voor uit dat hij praktiserend escapist is. Arjan Kleton komt met zijn programma 'Met de fles groot gebracht', waarin hij zich opwerpt als barman. Een barman die aan alle vooroordelen voldoet, hoe hard hij zich er ook tegen verzet. De avond begint om 20:30 uur, entree is 12,50 euro. Reserveren kan via de website van GO. www.go-leerdam.nl

LingeFilm: 'Todos lo saben'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. 'Todos lo saben' is te zien bij LingeFilm. Laura (Penélope Cruz) en haar gezin reizen vanuit Buenos Aires terug naar haar geboortedorp in Spanje voor een huwelijk. De bruiloft is een grote reünie met de hele familie, dorpsvrienden en haar oude liefde Paco (Javier Bardem). Wanneer het feest ruw verstoord wordt door de verdwijning van Laura's dochter, staat het leven van de Spaanse familie op z'n kop. In hun zoektocht naar antwoorden komen lang verborgen familiegeheimen boven drijven. 'Todos lo saben' is de nieuwe film van de tweevoudig Oscarwinnaar Asghar Farhadi.

Missing One in Haaften
21:00, Haaften, Burcht van Haeften. Soul- en rockcoverband Missing One staat op het podium van de Burcht van Haeften. Er komen klassiekers, maar ook recente hits voor bij deze avond. Er is zelfs af en toe ruimte voor Nederlandstalige nummers. De band bestaat al ruim 25 jaar en heeft onder meer nummers van Robert Palmer, Robbie Williams, Melissa Etheridge, Tina Turner, Otis Redding en De Dijk op haar repertoire staan. Het optreden begint om 21:00 uur, entree is 5 euro, kaartjes zijn verkrijgbaar aan de deur. www.missingone.com

maandag 25 februari

Bijeenkomst BOP
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis E.M.M. De Buurt Ontmoetings Plek (BOP) gaat weer open. Belangstellenden kunnen aan de Van Langerakstraat 6 terecht om met elkaar gezellig een kopje koffie te drinken of een praatje te maken.

dinsdag 26 februari

Muziek en vermaak
09:30, Deil, Dorps Ontmoetings Punt. Wim Bertens houdt een presentatie over muziek en vermaak. Inloop vanaf 9:30 uur.

Inloopochtend
10:00-12:00, Leerdam, verpleeghuis Lingesteyn. De inloopochtenden voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel zijn weer begonnen. Deelnemers kunnen herkenbare ervaringen en tips uitwisselen. Er zijn altijd gastvrouwen aanwezig die ervaring hebben met nah. Voor de koffie of thee wordt een bedrage van 1 euro gevraagd. www.hersenletsel.nl/zuid-holland

Jeugdfilm: Cars 4D
18:30, Leerdam, West-End. Wijkvereniging West-End organiseert een filmavond voor de jeugd. Het wijkcentrum is deze avond omgetoverd tot Service Bioscoop. Tijdens de film kunnen bezoekers patat, snack, snoep en drankjes bestellen. Zaal open 18:00 uur. Om 18:30 uur begint de 4D film Cars. De film is geschikt voor alle leeftijden. De toegang is gratis. Iedereen is van harte welkom in het wijkcentrum van West-End aan de P.M. van Gentstraat 20.

Alzheimer Café
19:30-21:15, Leerdam, 1e etage Verpleeghuis Lingesteyn. Maatschappelijk werkster Elly Smit spreekt in het Alzheimer Café over 'Hoe houd je het als mantelzorger vol'? Vanaf 19:00 uur staat de koffie klaar, de toegang is gratis.

woensdag 27 februari

Verrassingsmiddag op de boerderij
13:30-16:30, Leerdam, Hoogeind 20A. Bezoekboerderij Het Achterhuis houdt een Vakantie Verrassings Middag op de boerderij met als thema 'Jonge dierendag'. De middag is geheel verzorgd met lekkere hapjes en drankjes. De kosten bedragen 8,00 euro per persoon. Voor jonge kinderen wordt het programma aangepast aan hun leeftijd. Kinderen mogen oud brood meenemen om de dieren te voeren. Trek makkelijke kleding aan en oude schoenen of laarzen. Graag van te voren opgeven en de leeftijd vermelden van de kinderen. Opgave kan tot 12:00 uur op de dag van de verrassingsmiddag. Telefonisch: 0345-619887, of per mail: info@bezoekboerderij.nl. Het programma is zeer geschikt voor gezinnen of opa's en oma's met kleinkinderen.

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Vrijwilligers staan paraat om allerlei problemen op te lossen. Deelname kost 5 euro per 'consult'. Aanmelden is niet nodig. www.leerdam.seniorweb.nl

Voorleespret in de bieb
14:30, Beesd, Bibliotheek. Voorlezen is leuk voor iedereen. Kom naar de bibliotheek, neem een vriendje of vriendinnetje mee en schuif lekker aan. Aanmelden is niet nodig en deelnemen is gratis.

LingeFilm: 'Ralp Breaks the Internet'
14:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. 'Ralph Breaks the Internet' staat op het programma bij LingeFilm. Hierin verlaten buitenbeentjes Ralph en Vanellope von Schweetz Litwak's arcade om 'letterlijk' in de onbekende en spannende wereld van het internet te duiken om op zoek te gaan naar een vervangend onderdeel van Vanellope's videogame Sugar Rush.

donderdag 28 februari

Film over de Korea's
19:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. Op de dag van de tweede ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un draait Het Stroomhuis de film 'The Net' uit 2016. De film uit 2016 vertelt het verhaal van de Noord-Koreaanse visser Nam Chul-woo, die door motorpech per ongeluk in het Zuiden terecht komt. Hij wordt opgepakt en verdacht van spionage. Entree: 5 euro.
www.stroomhuisneerijnen.nl