• De heer Scherpenzeel is vaste bezoeker van 't Lichtpunt.
• De heer Scherpenzeel is vaste bezoeker van 't Lichtpunt. Foto: Aangeleverd

Dagbesteding 't Lichtpunt bestaat jaar

leerdam • Precies een jaar geleden ging bij Huis ter Leede, naast de dagbesteding 't Anker, de reformatorische dagbesteding 't Lichtpunt van start. Het initiatief ontstond na een vraag vanuit enkele kerken in de omgeving, waaraan Huis ter Leede gehoor heeft gegeven.

Volgens de organisatoren van de dagbesteding is deze vorm van zorg uniek in de regio en voorziet duidelijk in een behoefte. Esther de Bruijn is activiteitenbegeleider bij 't Lichtpunt.

Gewend

"Elke dinsdag komen hier zo'n tien mensen met een indicatie voor dagbesteding en vrijwilligers vanuit de betrokken kerken. We openen de dag met gebed, lezen uit de Bijbel en zingen een psalm met elkaar. Dit gebeurt op hele noten, zoals deze mensen van huis uit gewend zijn."

Vervolgens staat er een activiteit op het programma. "We doen bijvoorbeeld een bijbelpuzzel met elkaar of een spel met spreekwoorden en gezegden. Rond twaalf uur gebruiken we gezamenlijk de warme maaltijd. Ook 's middags is er een programma. Het is ook mogelijk om alleen tijdens de middag aanwezig te zijn", vertelt Esther de Bruijn.

Gedachten worden minder

De heer Scherpenzeel uit Vianen is vaste bezoeker van 't Lichtpunt. "Mijn dochter heeft me aangemeld. Zij brengt en haalt me ook. In Vianen heb je ook wel zoiets, maar dat is neutraal en dit is kerks. Dat vind ik prettiger. Ik ben veertig jaar ouderling geweest bij de Hersteld Hervormde Gemeente van Vianen."

Mijnheer Scherpenzeel komt graag bij 't Lichtpunt. "Ik kende in het begin niemand. Maar ik ben handelaar geweest, in hooi en strooi. Dus ik leg gemakkelijk contact. Er is sprake van dat 't Lichtpunt ook op donderdag opengaat. Dat zou ik heel fijn vinden. Want thuis doe ik niet meer zoveel. Mijn gedachten worden minder, dat is wel verdrietig. Gelukkig heb ik mijn vrouw, kinderen en 19 kleinkinderen nog."


Eenjarig bestaan

Donderdag 21 februari, morgen, is er een feestelijke bijeenkomst om het eenjarig bestaan van dagbesteding 't Lichtpunt te vieren.

Op deze dag wordt ook de intentieverklaring getekend tussen Huis ter Leede en de betrokken kerken. Dit zijn de Gereformeerde Gemeente Leerdam, Gereformeerde Gemeente in Nederland Leerdam, Hersteld Hervormde Gemeente Leerdam en Oosterwijk en de Christelijke Gereformeerde Kerk Leerdam.

Belangstellenden kunnen voor meer informatie over 't Lichtpunt terecht bij activiteitenbegeleider Esther de Bruijn: lichtpunt@huisterleede.nl of tel. 0345 - 614241.