• Jarno van de Water hoopt dat met de winst de basis is gelegd voor de komende weken.
• Jarno van de Water hoopt dat met de winst de basis is gelegd voor de komende weken. Foto: Jeroen de Bruin

Beesd start cruciale reeks met belangrijke overwinning

Weken van de waarheid in Beesd

beesd • Het zijn de weken van de waarheid voor Beesd. Onderin de 4e klasse E speelt de ploeg van Dick Wammes deze weken drie thuiswedstrijden. De eerste van die drie werd zondag met 2-1 gewonnen van concurrent OSC'45. Komende zondag is sportpark Molenzicht opnieuw het toneel van een heuse kraker. Dan komt RKKSV uit Kruisstraat op bezoek. De Brabanders staan drie punten boven Beesd op de elfde plek. Twee weken later volgt de derby tegen middenmoter Buren.

Dankzij de driepunter die Beesd zondag bijschreef, gaat de ploeg met wat meer vertrouwen richting de komende wedstrijden. Daarbij waren het ook gewoon erg belangrijke punten, want de concurrentie won ook. "Als we vandaag hadden verloren, was het heel moeilijk geworden", zei trainer Dick Wammes. "Maar gelukkig winnen we zelf ook. Het was niet goed, maar we hebben genoeg kansen gekregen om de wedstrijd op slot te gooien. Met wat meer rust voor het doel was het vandaag eerder beslist geweest." Dat het niet goed was wat de thuisploeg liet zien, kon aanvaller Jarno van de Water volmondig beamen. "Er was veel strijd, maar goed voetbal zat er niet bij", zei Van de Water direct na de wedstrijd. Beesd begon niet eens heel slecht aan de wedstrijd, maar kwam al wel weer vroeg op achterstand. En weer uit een corner. "Dat is inderdaad niet de eerste keer dit seizoen", zei Van de Water. "Daar moeten we echt beter mee omgaan. Maar goed, dat weten we ook wel. Het is blijkbaar makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe dat komt? Geen idee. Wist ik het maar, dan konden we het oplossen."

Aan de andere kant miste Beesd weer een aantal prima kansen. Van de Water zelf, die in het begin van het seizoen het net regelmatig wist te vinden, miste enkele prima mogelijkheden. Gelukkig voor Beesd zat het de ploeg dit keer ook eens mee. Een ogenschijnlijk simpele vrije trap van Stefan van den Bosch was daarna namelijk wél doeltreffend. De doelman van de gasten leek de bal simpel te kunnen oppakken, want veel meer dan een rollertje produceerde Van den Bosch niet. De middenvelder van Beesd liep al weg om zijn positie weer in te gaan nemen, maar hoorde ineens gejuich en zag dat de bal in het doel lag. Kort na rust kwam Beesd op voorsprong. Uit een prima counter schoot Kevin Spronk via de doelman raak: 2-1. De punten kwamen daarna geen moment in gevaar, maar de thuisploeg liet na de score een wat beter aanzien te geven. Spronk dwong de doelman tot een uiterste redding en ook Van de Water was weer gevaarlijk. Zijn inzet ging net voorlangs.

Van de Water was blij dat zijn wat haperende scorend vermogen ditmaal niet tot puntenverlies leidde. "Het scoren gaat inderdaad wat moeizaam. Gelukkig was het vandaag niet nodig en pakken we de drie punten. Hopelijk leggen we daarmee de basis voor de komende weken. Zo'n serie met winst starten is belangrijk, want anders komt er komend weekend wel erg veel druk op te liggen." Wammes verwacht dit seizoen wat meer van zijn aanvallers. "Jongens als Kevin Spronk en Jarno van de Water hebben absoluut veel kwaliteit. Op de training jagen ze de ene na de andere bal binnen, maar in de wedstrijd komt het er te weinig uit. We krijgen ook vandaag weer vijf of zes goede kansen om de wedstrijd op slot te gooien, maar dat lukt dan niet. En dan blijft 2-1 een kwetsbare stand. Als onze spitsen meer het verschil zouden kunnen maken, dan kunnen we veel makkelijker voetballen."

Wammes kijkt echter wel met vertrouwen naar de komende weken. "RKKSV is weer een mooie tegenstander om ons in vast te bijten. Dit zijn de weken waarin we puntjes moeten gaan pakken, want anders duurt het te lang", weet Wammes. "Maar de club raakt niet in paniek. We weten waarmee we bezig zijn."

Op de achtergrond speelt in Beesd de vraag of de club de overstap moet maken van het zondag- naar zaterdagvoetbal. Vrijdag presenteert het bestuur de uitkomsten en conclusies van een enquête onder de leden. Wat die uitkomst ook is, Wammes blijft hoofdtrainer bij de club. "Of we nu op zondag of zaterdag gaan voetballen. Het lijkt me allebei een mooie uitdaging."

Maarten van Hoogevest