• De Legofreaks zijn weer terug in Maranatha.
• De Legofreaks zijn weer terug in Maranatha. Foto: Bas Koppe

'We willen onze liefde voor Lego delen'

leerdam • De Legofreaks zijn terug in Leerdam. Op vrijdag 1 maart en zaterdag 2 maart laten Richard van Strien, Jacques Hoencamp en Henk Medema in gebouw Maranatha zien wat ze de afgelopen maanden hebben gebouwd. "We willen onze liefde voor Lego met iedereen delen."

Dit jaar heeft het diorama van ongeveer 20 vierkante meter het thema 'net als in de film'. "Eigenlijk willen we daar niet veel over kwijt. We willen dat mensen zelf gaan nadenken over wat het kan betekenen", vertelt Hoencamp. "Soms hebben we echt dingen nagebouwd en naar andere invullingen van het thema moet je echt op zoek." Om het grote bouwwerk op films te baseren, is niet geheel toevallig. "We proberen in te spelen op de actualiteit, want dit jaar komt de tweede Legofilm in de bioscoop", vult Van Strien aan.

Technisch Lego

Naast het diorama laat het drietal ook technisch Lego zien. "Ik wil laten zien dat je met je tablet de bouwwerken kunt besturen", vertelt Medema. "Dat je er ook iets creatiefs mee kunt doen. We willen kinderen weer aan het spelen krijgen. Achter de computer vandaan." De technische hoek wordt steeds populairder. "Daar komen zoveel mensen op af, dat Henk het niet meer in z'n eentje kan doen", vertelt Hoencamp. Het bouwen met de blokjes is volgens de mannen het leukste wat er is. "Een ander leest na het werk een boek en ik ga legoën", aldus Hoencamp. "Inmiddels weten collega's het ook en vragen dan wat ik aan het maken ben en hoe ver ik al ben." Toch levert het bouwen soms frustratie op. Vooral als de speciaal gemaakte bouwtekening niet klopt. "Dit jaar heb ik iets zes keer uit elkaar moeten halen. Het is dan de kick dat het er uiteindelijk helemaal goed uitziet." Medema en Van Strien knikken instemmend. Naast het kijken naar bouwwerken en technisch Lego is er ook veel te doen tijdens het legofeest. "In een hoek komt zo'n 250 kilo aan blokjes te liggen. Daar kunnen kinderen dan zelf bouwen," vertelt Van Strien. "En voor de allerkleinsten hebben we duplo. Ook bij het technisch Lego komt een bak waarin kinderen zelf een aantal voertuigen kunnen besturen."

Verzamelaars

Toch is het feest niet alleen maar voor de actieve bouwer. Ook verzamelaars komen er aan hun trekken. "In de hal komt een stand met vintage lego. Die sets zijn allemaal gecontroleerd en schoongemaakt. Want het moet wel compleet zijn," zegt Hoencamp.

Vorig jaar kwamen er zo'n 2000 mensen naar het legofeest. "Toen hielden we het in Beesd, in een speelgoedwinkel. De laatste keer dat we hier stonden, kwam er rond de 1500 man. Maar het gaat niet om het aantal bezoekers," aldus Hoencamp. "Het moet vooral gezellig zijn."

Bas Koppe