• Cantatedienst als voorbeschouwing op Pasen.
• Cantatedienst als voorbeschouwing op Pasen. Foto: nl.123rf.com

Met Bach op weg naar Pasen

leerdam • Tijdens de cantatedienst in de Grote Kerk in Leerdam op zondag 10 maart staat de cantate 'Sehet, wir gehn hinauf gen Jerusalem' van Bach centraal.

Veel mensen kennen de Matthäus Passion van Bach. Terecht een zeer geliefd werk van Bach dat in de tijd voor Pasen vaak klinkt. Maar Bach schreef nog meer schitterende muziek voor deze periode. Onder andere een aantal cantates waarin op zin en doel van het lijden van Christus wordt bezongen. Op zondag 10 maart, de eerste zondag van de veertigdagentijd voor Pasen, staat tijdens de middagdienst van Kerk aan de Linge cantate BWV 159 centraal: 'Sehet, wir gehn hinauf gen Jerusalem'. Als het ware een voorbeschouwing op het lijdensverhaal zoals dat in de Matthäus Passion bezongen wordt. De muziek ademt ook helemaal dezelfde sfeer en koraalmelodieën uit de Matthäus klinken ook in deze cantate.

De cantorij wordt bij de uitvoering ondersteund door de professionele musici van barok consort Musica Aeterna. Zij spelen op barokinstrumenten zoals die ook in de tijd van Bach gebruikt werden. Daardoor komt de muziek nog beter tot klinken.

De vocale solisten zijn Maria den Hertog (alt), Sebastian Brouwer (tenor) en Janko Fraanje (bas). Samen met solisten en orkest zingt de cantorij ook het dubbelkorige motet BWV Anhang 159: 'Ich lasse dich nicht, du segnest mich denn'. Voorganger is dominee Ben Heijting en het orgel wordt bespeeld door Arie Woudenberg. Toegang is uiteraard gratis. Er is wel een collecte ter bestrijding van de onkosten. De dienst begint om 17:00 uur.