Raad gaat brainstormen over 'lastige inbreidingslocaties'

Toch financiële steun aan bouwproject

vijfheerenlanden • Zo ontstaat er ruimte voor elf grondgebonden woningen. De ontwikkelaar liet de voormalige gemeente Zederik weten dat hij het project niet kan realiseren zonder financiële steun. In dat geval zou hij zelfs overwegen om te stoppen met het project. Omdat het college veel belang hechtte aan deze kwaliteitsimpuls, besloten B&W zijn verzoek te honoreren. B&W van Vijfheerenlanden namen het voorstel over. Dat kwam het college in de commissievergadering op een stortvloed van kritiek te staan. Diverse fracties – waaronder coalitiepartijen CU en D66 – vonden het vreemd dat de gemeente 'de zakken van een projectontwikkelaar spekt'.

Tijdens de raadsvergadering van vorige week was de toon beduidend milder. Lovende woorden waren er van CDA, SGP en VVD. "Het gaat om een kwaliteitsverbetering van Ameide, een verpauperde locatie wordt aangepakt. De projectontwikkelaar heeft een lange adem, respect daarvoor", zei CDA-er Bram Schoonhoven. SGP-er Kees Vermaat: "De ruimtelijke kwaliteit wordt verbeterd door hoogstaande woningbouw. Wij waren verrast dat fracties in de commissie 'vol op het orgel gingen', zonder te denken aan de belangen van de inwoners." VVD-er André van der Leest wees op de voorgeschiedenis. "Er is voortdurend overleg geweest tussen gemeente en ontwikkelaar. Dit is een prima plan, we gaan akkoord." Ook PvdA en Lokaal Alert gaven groen licht. "Het voorstel verdient zeker geen schoonheidsprijs. Maar het gaat om de leefbaarheid van Ameide", zei Kemal Koyuncu (PvdA). En Harry van Tilburg: "Het maatschappelijk effect staat voorop. We ondersteunen dit plan van harte."

ChristenUnie en D66 kleurden donderdag tijdens de raadsvergadering weer 'keurig' binnen de coalitielijntjes en gingen eveneens akkoord. CU-woordvoerder Harry Wolting bood zelfs zijn excuses aan en liet weten dat zijn eerdere kritiek niet de ontwikkelaar, maar de aanpak van de gemeente gold. "De projectontwikkelaar voelde zich weggezet. Dat was nooit onze bedoeling, maar we moeten wél zorgvuldig omgaan met gemeenschapsgeld." Klaas de Zwaan (D66): "Dit is een prima plan. Deze herontwikkeling betekent een enorme kwaliteitsimpuls voor Ameide." Wel bleven CU en D66 moeite houden met de financiële onderbouwing van het voorstel. De 'stemmingswisseling' van beide fracties bleef niet onopgemerkt. "Verbazingwekkend hoe snel standpunten draaien. Twee weken geleden riepen fracties nog 'dit gaat niet gebeuren' en vandaag is men voor", verbaasde VHL Lokaal-woordvoerder Teus Meijdam zich. Wethouder Huib Zevenhuizen: "Ik ben aangenaam verrast door de vriendelijke bewoordingen van vanavond." SGP-er Vermaat grapte: "Als we het besluit een maandje uitstellen, is iedereen voor."

Alleen VHL Lokaal en Groen Links bleven tegen. "Het is een prachtig project, maar het grenst aan staatssteun. Het gaat hier gewoon om een ondernemersrisico", vond Meijdam. Erik van Doorn van Groen Links stond vierkant achter het project, maar had grote moeite met de financiële kant van het voorstel, zoals de bijna 40.000 euro die de ontwikkelaar krijgt uit het potje 'verplaatsing milieuhinderlijke bedrijven'. "Er wordt geen bedrijf verplaatst. Dat bevindt zich daar niet meer. Waarom halen we dan toch geld uit dat potje?" Hoewel de overgrote meerderheid van de raad akkoord ging, waarschuwden diverse fracties voor de mogelijke precedentwerking. Volgens wethouder Zevenhuizen hoeft de raad niet bang te zijn dat de geschiedenis zich herhaalt. "Deze kwestie is door de herindeling op ons bordje gekomen. Bovendien hebben we ons als college voorgenomen het zo niet meer aan te pakken. Als zo'n geval zich nog eens voordoet, komen we daarmee eerder naar de raad."

Op aandringen van CDA-er Schoonhoven gaat de raad so wie so nadenken over inbreidingsprojecten. "Fracties willen geen geld uittrekken voor dit soort projecten. Maar we willen wél inbreiden. Doorgaans gaat het om lastige locaties. We moeten daar echt eens met elkaar over van gedachten wisselen", vond hij. Dat verzoek werd door het college gehonoreerd.

André Bijl