'Gedoseerd vertrekken' cafégasten moet leiden tot minder overlast

'Laat sluitingstijden gewoon los'

west betuwe • Dat bleek vorige week dinsdagavond tijdens een eerste discussie over de nieuwe, geharmoniseerde algemene plaatselijke verordening (apv). In Geldermalsen mochten horeca-instellingen al sinds de jaren negentig zelf bepalen hoe laat ze dichtgingen. De gemeenten Neerijnen en Lingewaal hanteerden een 'strengere' sluitingstijd van 01:00 uur voor openbare inrichtingen.

In het collegevoorstel wordt de sluitingstijd voor de hele gemeente West Betuwe nu verruimd (beter: gewijzigd) naar 03:00 uur 's nachts. Maar misschien is het nog beter om de sluitingstijden voor de nieuwe gemeente helemaal los te laten, betoogden diverse partijen. Met name VVD-voorman Edwin Loeff wil af van onnodige betutteling. "Als je de sluitingstijden loslaat, biedt je ondernemer de mogelijkheid om hun nachtgasten gedoseerd te laten vertrekken", vond ook Klaartje de Heus (Dorpsbelangen). "Dat zorgt voor minder overlast." Ook Hein van Harten (CDA), en Richard Hoogveld (PvdA) vinden het een het een goede zaak dat horeca-ondernemers zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Van Harten: "Als later blijkt dat het niet werkt, kan het altijd nog strakker." D66 was overigens wel benieuwd of er maatwerk mogelijk was binnen de diverse kernen.

Faliekant tegen

Alleen SGP is faliekant tegen verdere verruiming. Jos van Maanen zou het liefst zien dat de horecazaken al om middernacht dicht gaan. "Vrije openingstijden gaan voor onze partij ver buiten ons boekje. We hebben ook het gevoel dat het niet breed gedragen wordt." Martha Kool-Tulp (ChristenUnie) vindt dat ook bij dit onderwerp de mening van omwonenden moet worden gehoord. Ze wees erop dat cafébezoekers vaak overlast veroorzaken. In de voormalige gemeente Lingewaal is volgens de partij gebleken dat bewoners vaak tevergeefs bellen met de politie om ongewenste situaties te melden. "Men wordt ook vaak niet teruggebeld", mopperde Kool-Tulp. Rita Rookhuiszen-de Joode (D66) pleitte voor maatwerk per kern. Ze voelt er veel voor om de drie apv's voorlopig in stand te houden.

Bart Kennis, regiomanager van Horeca Nederland, gaf aan dat de cafés in de West Betuwe wel konden leven met een sluitingstijd van 03:00 uur. Maar hij gaf ook de voordelen aan van gespreid vertrekken van de gasten. Kennis gaf verder als suggestie mee om speciale maatwerkafspraken te maken met discotheek Club Rodenburg in Beesd. Kennis vroeg nog wel aandacht voor para-commerciële instellingen, zoals sportverenigingen. Die mogen per jaar zes feestavonden organiseren voor leden, bijvoorbeeld ter gelegenheid van een jubileum of een kampioenschap. Daarnaast mag de vereniging het clubhuis in totaal twaalf keer verhuren voor bijeenkomsten van persoonlijke aard, zoals bruiloften, verjaardagen of recepties. Dat zijn dus bijna twintig grote feesten in elke kern van de West-Betuwe, benadrukte Kennis. "Dus voor de voetbalvereniging, maar ook voor de tennis- en duivensportvereniging." Deze verenigingen ontvangen in tegenstelling tot commerciële instellingen subsidies en werken met vrijwilligers. "Je kunt er niet tegen concurreren."

Het onderwerp komt volgende week dinsdag 19 februari tijdens de gemeenteraadsvergadering aan de orde als bespreekpunt. Waarschijnlijk zullen dan diverse amendementen worden ingediend, in elk geval over de sluitingstijden van de horeca.


Dick Aanen