• Gijs de Man, Erik Jas en Ton Kleyn.
• Gijs de Man, Erik Jas en Ton Kleyn. Foto: Dick Aanen

Asperense filmpjes worden gedigitaliseerd

Veiliggesteld voor het nageslacht

asperen • Het comité werd vorig jaar in het leven geroepen door Ton Kleyn, Gijs de Man, Erik Jas en Gijs van Duffelen. Kleyn: "Mijn vader is al in 1936 begonnen met het maken van amateurfilmpjes. Huisarts Kors, een huisvriend van ons gezin was met hetzelfde virus behept." De blikken met de celluloid filmrollen stonden jarenlang in een kast bij Ton Kleyn thuis. "Soms heb ik ze nog wel eens afgedraaid op een oude projector. Op een gegeven moment voelde ik de verplichting om iets met het materiaal te gaan doen. Dus ik ben heel blij met het initiatief."

De oudste film dateert van 1937. Kleyn: "Heel bijzonder zijn de beelden van de mobilisatie bij het Fort in 1939. Die films heb ik jaren geleden al een keer met een projector vertoond, waar ik ook zelf voor het commentaar zorgde." Er zijn inmiddels al een aantal voorstellingen verzorgd, onder andere in het Buurtontmoetingsplek (Bop) in Asperen en in verzorgingshuizen Avondlicht in Herwijnen en Lingesteyn in Leerdam. En niet te vergeten bij de historische vereniging Oud Asperen. Een deel van de films komt uit het archief van deze vereniging. Ton Kleyn: "Oudere mensen in Asperen vinden het geweldig. Zo'n filmvoorstelling is vaak een feest van herkenning. Oud-Aspenaren zien het als een echte reünie. Je hoort prachtige reacties uit de zaal als iemand wordt herkend op de beelden. Roel Zondag zorgt voor de mooie verhalen. Hij is een echte conferencier."

Volgens Gijs de Man zijn de films over het (veranderende) dorpsleven voor en na de oorlog van grote historische waarde. "De filmbeelden die vader Kleyn en huisarts Kors maakten zijn meestal gekoppeld aan bevrijdingsfeesten of feesten ter gelegenheid van het regeringsjubileum van koningin Wilhelmina. Er zijn ook mooie beelden materiaal bewaard gebleven over het bezoek van koningin Juliana aan Asperen, in 1951. Maar we zien bijvoorbeeld ook beelden dat het diploma-zwemmen in De Wiel of beelden van het consultatiebureau."

Beeldje voor beeldje

De eerste dertig films zijn inmiddels door een professioneel bedrijf gedigitaliseerd. "Dat gebeurt beeldje voor beeldje", zegt Erik Jas. "De apparatuur is zelfs zo professioneel dat over- of onderbelichte beelden worden gecorrigeerd. Achter m'n computer maak ik van bepaalde fragmenten met mensen losse foto's, wat de zoektocht naar de namen vergemakkelijkt." Het is een tijdrovende klus en zal nog wel enige tijd in beslag nemen. "De films bevatten ook veel privé-opnamen van de families Kleyn en Kors. Die moeten er worden uitgehaald."

Ad Astra

Het is de bedoeling dat de films in de toekomst bij allerlei gelegenheden vertoond zullen worden. Aan de hand van het filmmateriaal kunnen in de toekomst ook nieuwe films worden gemaakt, waarin bepaalde thema's worden uitgelicht.

Erik Jas: "In 2023 bestaat muziekvereniging Ad Astra maar liefst 125 jaar. We hebben heel veel mooie beelden van de vereniging, onder bij het planten van de Beatrixboom in 1938, bij de bevrijdingsoptocht. Dat is echt uniek. Er zijn bijna geen verenigingen die dat hebben."


Dick Aanen