donderdag 7 februari

Dialezing
20:00, Schoonrewoerd, De Schaapskooi. Maas van de Ruitenbeek geeft op uitnodiging van natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden een lezing in De Schaapskooi. Van de Ruitenbeek is een geboren en getogen Veluwenaar die een grote passie heeft voor natuur en landschap. Hoewel hij het fotograferen ervan pas op latere leeftijd oppakte, maakt dat nu wel een belangrijk deel uit van zijn leven. Door veel op pad te zijn op soms bizarre tijdstippen en in alle jaargetijden, heeft Van de Ruitenbeek een omvangrijk archief opgebouwd. Met deze beelden zijn inmiddels verschillende presentaties samengesteld van de natuur dichtbij in Nederland, maar ook van over de landsgrenzen. Zo is Maas de laatste jaren veel in Scandinavië te vinden. De avond begint om 20:00 uur. Toegang is gratis, wel is er een verloting.

zaterdag 9 februari

De Rommelschuur
09:00-12:00, Schoonrewoerd, Overheicop 1. De Rommelschuur is geopend van 09:00 tot 12:00 uur. Er wordt veel binnengebracht, dus altijd weer andere spullen en de moeite waard om binnen te lopen. De koffie staat klaar.

Vogelbeurs
09:00-12:00, Leerdam, verenigingsgebouw De Vogelvriend. Vogelvereniging De Vogelvriend in Leerdam houdt weer haar maandelijkse vogelbeurs. Er zijn op deze beurs een aantal handelaren aanwezig. Ook is er een stand waar bezoekers vogelbenodigdheden kunnen kopen. Er zijn bestuursleden van de vereniging aanwezig, bij hen kunnen bezoekers vragen stellen over een eventueel lidmaatschap of over het kweken van vogels. Het verenigingsgebouw is te vinden aan de P.M. van Gentstraat 23.

Lippenbalsem, hoestsiroop en winterthee
10:00-12:15, Asperen, De Kruidenbrouwerij. Renate Brouwer van De Kruidenbrouwerij geeft een workshop lippenbalsem, hoestsiroop en winterthee maken. Aan deelname zitten kosten verbonden. Deelnemers krijgen receptie mee naar huis en mogen ook de zelfgemaakte producten meenemen. Opgeven kan via de e-mail: info@dekruidenbrouwerij.nl.
www.dekruidenbrouwerij.nl

Veteranencafé
14:00-16:00, Leerdam, Het Dak. Veteranen Café Leerdam houdt weer een bijeenkomst in Het Dak. Veteranen zijn welkom van 14:00 tot 16:00 uur.

Kumpulan
14:00-19:00, Spijk, dorpshuis De Lindehof. De indische vereniging Oost en West Te Saam (OWTS) organiseert een winterse kumpulan in De Lindehof. Er is muziek van het trio Friends and Friends. Daarnaast zijn er lekkere hapjes. Entree is 10 euro, bij reservering via 06-28758347 of owts@live.nl bedraagt de entree 8 euro. Leden en kinderen tot 12 jaar hebben vrij entree

Winterconcert
19:00, Haaften, Burcht van Haeften. Muziekvereniging Nieuw Leven geeft zijn jaarlijkse winterconcert in de Burcht van Haeften. Aan het concert werken dit jaar ook muziekvereniging OZOD uit Tricht en het leerlingenorkest van Nieuw Leven mee. Het leerlingenorkest uit Haaften bestaat uit mensen tussen de 8 en 58 jaar, die nog leerling zijn, maar ondertussen bedreven genoeg zijn om een mooi stukje muziek te laten horen. Naast een aantal typische leerlingnummers, spelen zij ook muziek van bijvoorbeeld Kensington. Na het leerlingenorkest, is de harmonie van Haaften aan de beurt. Nummers van onder andere ABBA, Michael Jackson, Michel Fugain, Joe Cocker komen dan voorbij. Centraal in het optreden van Nieuw Leven dit jaar staan de jaren '70 en '80. Het programma bestaat uit heel uiteenlopende muziek. Van de discohit 'I will survive' van Gloria Gaynor tot het gevoelige 'Tears in heaven' van Eric Clapton en het wat ruigere 'The final countdown' van Europe. Na de pauze komt harmonie OZOD uit Tricht aan de beurt. Dit vijfendertig muzikanten tellende orkest brengt een programma met een wat klassieker repertoire. Onder leiding van dirigent Bastiaan Uijl spelen zij stukken als 'Like a Child', 'Choralia' of 'The Sound of music'. Het concert begint om 19:30 uur, de zaal is om 19:00 uur open.

Winterconcert
19:30, Heukelum, dorpshuis De Krakeling. Fanfarekorps Door Eensgezindheid uit Heukelum houdt haar jaarconcert, titel van het optreden: 'DE Proms'. De entree voor donateurs en Vrienden van Door Eensgezindheid is gratis. Mensen die geen donateurs zijn, kunnen bij de deur een entreebewijs kopen. Een kaartje kost 5 euro. Het concert begint om 20:00 en de deuren gaan open om 19:30.

zondag 10 februari

Open podium
14:00, Leerdam, stadspodium GO. In het Leerdamse theater vertonen allerlei talenten uit de regio hun kunsten. Het open podium is inmiddels een vertrouwd evenement in de programmering van GO. Dit jaar treedt onder meer de dansgroep No Limit op, het optreden vormt de aftrap van de middag, de groep treedt bovendien ook nog eens aan het einde van de middag op. Jonathan van Wieren is er ook bij, hij vertoont de korte speelfilm die hij heeft gemaakt. Frank Hartman improviseert op de piano en vertolkt een eigen nummer. Mees van Brakel drumt een nummer als eerbetoon aan zijn overleden moeder. Co Tromp voert vier nummers op, waarbij zij wordt begeleid op piano en accordeon. Leander van Utrecht zingt onder andere een nummer van Guus Meeuwis. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt wel op prijs gesteld. De zaal is open om 14:00 uur, de aanvang is 14:30 uur.

Valentijnsbal
14:30-18:00, Spijk, dorpshuis De Lindehof. De Danssalon organiseert een speciaal bal in het kader van Valentijnsdag. De dames staan deze keer centraal, het thema is dan: 'Lady in red'. Er zijn allerlei hapjes aanwezig, ook is er een tombola met romantische cadeautjes. Iedereen die van stijldansen houdt is van harte welkom, paren én singles. Allerlei dansstijlen komen voorbij, van de quickstep tot de tango en van de samba naar de rumba. Na afloop staat er een koud en een warm buffet klaar voor de liefhebbers (deelname kost 13,50 euro per persoon). Voor het buffet reserveren kan via De Lindehof: 0183-563856, vanaf 17:00 uur. Deelname aan de dansmiddag kost 6 euro per persoon.

LingeFilm: 'Early Man'
14:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Het stenen tijdperk versus het bronzen tijdperk. 'Early Man' is de nieuwste familiefilm uit de studio van 'Wallace & Gromit', 'Chicken Run' en 'Shaun The Sheep'. Een hilarische komedie die zich afspeelt in het begin der tijden. Holbewoner Dug en zijn stamgenoten rocken de steentijd, maar dan wordt hun vallei aangevallen door de machtige Lord Nooth en zijn stam uit de bronstijd. Samen met zijn vriend Zwijnkop bedenkt Dug een plan om zijn thuis te redden. Een prehistorisch potje voetbal tussen de twee stammen zal bepalen wie de vallei zal veroveren. 'Early Man' zit vol met unieke karakters, woordgrappen en de typische, droge humor die we van Aardman Animations gewend zijn (Nederlands gesproken)

Start nieuwe concertserie
15:00, Geldermalsem, Uiterdijk 1. Violiste Nasim de Haas start met een nieuwe concertserie: 'Uiterdijk klassiek'. Met dit initiatief biedt ze vooraanstaande musici een mooi podium en wil ze haar passie voor muziek delen met andere liefhebbers. Tijdens het eerste concert verzorgen Se Haas en pianist Chris van de Kuilen een muzikaal programma van 15:00 uur tot 16:00 uur. Voor de gasten staat er na afloop nog een culinaire verrassing klaar. Reserveren is nodig, dit kan via info@uiterdijkklassiek.nl. Tickets kosten 24,95 euro per persoon.
www.uiterdijkklassiek.nl

Jeugddienst
18:30, Asperen, hervormde kerk. In de hervormde kerk in Asperen is weer een jeugddienst. Dominee Gerjan Boer spreekt dan over het thema 'verLEIDINGen'. Onderwerpen die aan bod zullen komen zijn: hoe houd je het vizier scherp op wat goed is, hoe kun je weerstand bieden tegen verleidingen die tegen Bijbelse principes in gaan en niet van God zijn. En: wat levert weerstand bieden je eigenlijk op? Aanvang is 18:30 uur.

maandag 11 februari

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. De Buurtontmoetingsplek (Bop) in Asperen is weer open, iedereen is welkom voor een kop koffie of een praatje. Deze ochtend is Piet de Jongh te gast, hij vertelt zijn ervaringen met de politiek en natuurbehoud.

Open eettafel Heukelum
11:45, Heukelum, dorpshuis De Krakeling. Vrijwilligers van Welzijn West Betuwe nodigen iedereen uit voor een gezellig samenzijn. Rond 12:30 uur zal het driegangenmenu worden geserveerd. Aanmelden uiterlijk vrijdag 8 februari bij Lieneke van Bommel via 0345-630595.

dinsdag 12 februari

Inloopochtend
10:00-12:00, Leerdam, verpleeghuis Lingesteyn. De inloopochtenden voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel zijn weer begonnen. Deelnemers kunnen herkenbare ervaringen en tips uitwisselen. Er zijn altijd gastvrouwen aanwezig die ervaring hebben met nah. Voor de koffie of thee wordt een bedrage van 1 euro gevraagd.
www.hersenletsel.nl/zuid-holland

Open eettafel Vuren
11:00, Vuren, dorpshuis De Koels. Vrijwilligers van Welzijn West Betuwe nodigen iedereen uit voor een gezellig samenzijn. Vanaf 11:00 uur zijn er gezelschapsspelletjes. Rond 12:30 uur zal het driegangenmenu worden geserveerd. Aanmelden bij Dicky van Zandwijk via 0183-631102.

Open eettafel Spijk
11:45, Spijk, dorpshuis De Lindehof. Vrijwilligers van Welzijn West Betuwe nodigen iedereen uit voor een gezellig samenzijn. Rond 12:30 uur zal het driegangenmenu worden geserveerd. Aanmelden bij het dorpshuis via 0183-563856.

woensdag 13 februari

Wandeling
10:00, Schelluinen, Voordijk (kruising met Lage Giessen). De volgende wandeling met senioren voert deze keer langs de Giessen. Het gaat om een wandeling van zo'n 10 kilometer lang. De start is om 10:00 uur vanaf het eind van de Voordijk bij Schelluinen (kruising met Lage Giessen, voorbij de molen). Onderweg wordt een koffiepauze gehouden bij manege Giessenlanderij. De verwachte retourtijd is rond 13:00 uur. Meer informatie is te verkrijgen bij Ineke Blom via 06-43915192, Ewout van der Kuip via 06-30260879 of Aart Romeijn via 0183-562673.

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Vrijwilligers staan paraat om allerlei problemen op te lossen. Deelname kost 5 euro per 'consult'. Aanmelden voor de middag is niet nodig.
www.leerdam.seniorweb.nl

Creatieve middag
15:00-16:30, Beesd, Middenstraat 34. KinderCrea organiseert een creatieve middag voor kinderen van 4 tot 14 jaar oud. Kinderen kunnen vrij aan de slag met het volop aanwezige knutselmateriaal. Er is begeleiding aanwezig als ze dit nodig hebben. De deelnemertjes kunnen tijdens de middag maken wat ze zelf willen, de creatieve middag van KinderCrea is geen workshop waarbij er één speciaal object gemaakt worden. Deelname kost 5 euro per kind. Opgeven kan via onderstaande website. www.kindercrea.net

Geheimzinnige ornamenten
20:00, Leerdam, gebouw Maranatha. Ben Veldstra geeft op uitnodiging van Historische Vereniging Leerdam een lezing over de ornamenten die bij oude huizen weleens in het raam boven de voordeur te zien zijn. Het meest bekend is de levensboom. De symboliek, die men gebruikte in deze bovenlichten, gaat soms ver terug in de klassieke oudheid. Veldstra bestudeert het fenomeen al enkele jaren en heeft er zelfs een website over. De lezing begint om 20:00 uur in Maranatha.
www.metseltekens.nl

Over vlinders
20:00, Geldermalsen, dorpshuis Ons Huis. Frans van Bussel, voormalig docent op de PABO, vertelt op uitnodiging van Groei & Bloei alles over vlinders en over het vlindervriendelijk inrichten van de tuin. De lezing begint om 20:00 uur. Niet-leden moeten 3,50 euro betalen voor toegang, leden gratis toegang. www.west-betuwe.groei.nl

donderdag 14 februari

LingeFim: 'Juliet, Naked'
20:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm draait de film 'Juliet, Naked'. Annie (Rose Byrne) en Duncan (Chris O'Dowd) lijken bij elkaar te passen, maar na vele jaren samen vraagt Annie zich af of ze niet vastgeroest zitten in een slechte relatie. De obsessie van haar vriend voor de obscure rocker Tucker Crowe (Ethan Hawke) heeft nooit ruimte gegeven voor iets betekenisvols als een huwelijk en kinderen. 'Juliet, Naked' biedt een komische kijk op de tweede kansen die het leven je geeft. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Nick Hornby ('About a Boy', 'High Fidelity').

vrijdag 15 februari

Open maaltijd
17:15, Leerdam, De Hoeksteen. In de zalen van De Hoeksteen vindt een open maaltijd plaats. Iedereen is welkom om aan te schuiven en nieuwe mensen te ontmoeten. De deuren gaan om 17:15 uur open, de maaltijd begint om 17:45 uur. Opgeven kan door te bellen naar Gretha Scholtens (06-20696151) of door te mailen naar openmaaltijdleerdam@gkvl.org. Er is plaats voor maximaal 85 mensen.

Geheime kerkdienst
19:30, Leerdam, christelijk gereformeerde kerk. In de kerk aan de Noordwal 30 vindt een zogenaamde 'geheime' kerkdienst plaats. Hiermee wil organisator Open Doors aandacht vragen voor vervolgde christenen. Spreker is Jan Vermeer, hij is auteur. Het zal deze avond gaan over de christenvervolging in Noord-Korea. De aanvang is 19:30 uur.