• Stroomhuis organiseert weer een avond over scheepvaart.
• Stroomhuis organiseert weer een avond over scheepvaart. Foto: PR Stroomhuis

Derde schippersavond in Neerijnen

neerijnen • Stroomhuis Neerijnen verzorgt woensdag 13 februari voor de derde keer een schippersavond.

Niet alleen voor alle oud schippers die rond Waal, Maas en Lek wonen, maar ook voor hen die genieten van het water dat door de rivieren stroomt. Deze keer is Ruud Filarski uitgenodigd, hij schreef het boek 'Tegen de stroom in', een rijk geïllustreerd standaardwerk, dat als eerste de volledige geschiedenis van de binnenvaart en de vaarwegen in Nederland weergeeft. Het begint met een beschrijving van de kleinschalige Nederlandse binnenvaart aan het begin van de negentiende eeuw, die geheel op windkracht en paardenkracht was gebaseerd. Vervolgens laat dit boek zien hoe het vervoersysteem zich via de stoomvaart, de sleepvaart, het motorschip en de duwvaart ontwikkelde tot de huidige, grootschalige, internationaal georiënteerde bedrijfstak. Het beschrijft de ontwikkeling van het binnenvaartgoederenvervoer en de vloot en gaat uitvoerig in op de concurrentiestrijd tussen de binnenvaart, het spoor- en het wegvervoer.

Deze avond vertelt Filarski over al wat er gebeurt aan de andere kant van dijk. Hij behandelt de ontwikkelingen sinds ongeveer 1930 tot de jaren '70 van de vorige eeuw. Filiarski was jarenlang verantwoordelijk voor onderzoek ten behoeve van de binnenvaart (binnen Rijkswaterstaat), waarna hij zich ontwikkelde tot een vooraanstaand vervoershistoricus.

De avond begint om 20:00 uur in Stroomhuis Neerijnen, de toegang is 5 euro. De lezing krijgt een extra accent door het optreden van het havenkoor 't Stik uit Hedel, onder leiding van dirigente Judith Hofs.