• Michael Smit na de 7-2 nederlaag eerder dit seizoen.
• Michael Smit na de 7-2 nederlaag eerder dit seizoen. Foto: Jeroen de Bruin

Vuren kan punten Waalderby goed gebruiken

Haaften op jacht naar eerherstel

haaften/vuren • In de eerste speelronde van dit seizoen verraste Vuren met een 7-2 overwinning op Haaften. Zaterdag is er kans op eerherstel in de Waalderby. Verdedigers Michael Smit (Haaften) en Bastiaan van Horssen (Vuren) blikken vooruit.

Na de 5-0 winst op bezoek bij hekkensluiter SSC'55 kan Haaften met een goed gevoel richting de wedstrijd tegen Vuren. Dat zou je althans denken. "En natuurlijk is het lekker dat we zaterdag goed gespeeld hebben", zegt Michael Smit. Maar Smit kent ook Haaftens valkuil. "We willen wel eens te gemakzuchtig worden. Dan denken we: 'dat doen we wel even.' Dat heeft ons al de nodige punten gekost dit seizoen. Waaronder in de eerste wedstrijd bij Vuren." In Haaften leeft het gevoel dat er iets goed te maken is. "We hebben het er heus niet iedere dag over, maar je komt die gasten van Vuren ook wel eens tegen en die herinneren je er dan altijd nog even aan."

Op papier heeft Haaften deze weken de mogelijkheid een mooie serie neer te zetten. Na hekkensluiter SSC'55 wachten nog drie ploegen van de onderste vier. "We kijken even niet naar de ranglijst", vertelt Smit. "Vóór dit seizoen had ik er wel wat meer van verwacht, maar we moeten nu eerlijk zijn. Het heeft weinig zin om naar anderen te kijken. We moeten er iedere week vol voor knokken en ons 'koppie' erbij houden. Dan kunnen wij lekker voetballen. Als dat lukt, zien we over een wedstrijdje of vijf wel of er nog iets te halen valt dit seizoen."

Smit is voor een trainer een fijne voetballer. Hij is op meerdere plekken inzetbaar. Als hij als spits of aanvallende middenvelder opgesteld staat, pikt hij regelmatig zijn doelpuntje mee. Dit seizoen is hij echter vooral linksback. Een opmerkelijke combinatie, al heeft Smit er weinig moeite mee. "Ik heb zes jaar in de jeugd bij Nivo Sparta gespeeld en ook als linksback. Ik weet dus dat ik het kan." Op zijn achttiende kwam Smit terug naar Haaften en speelde aanvankelijk vooral voorin. "Totdat Johnnie Noorthoek hier weer kwam. Die is wel wat beter dan ik, haha. Maar ik heb het achterin ook prima naar mijn zin. Met middenvelder Jordy Perdon en Nicolaï van Wageningen om me heen kom je dan ook prima aan voetballen toe." Smit maakte in een kleine tien seizoenen bij Haaften het nodige mee. "Toen ik terugkwam, degradeerden we uit de derde klasse. Later zijn we zelfs in de vierde klasse als allerlaatste geëindigd. Met de komst van Denny van Geffen hebben wij weer de weg omhoog ingezet. Ik denk dat we nu als stabiele derdeklasser best goed bezig zijn."

Bastiaan van Horssen zit in een ander schuitje. Over het voetbal zijn ze in Vuren niet eens ontevreden, maar de punten komen slechts mondjesmaat binnen. Afgelopen weekend pakte sv Capelle in de laatste minuut de winst. "Tegen Asperen en Sleeuwijk gaven we ook al laat punten weg", zegt Van Horssen. "Dat is niet echt verklaarbaar. We doen er alles aan, maar het zit ook niet altijd mee." En dus staat Vuren in de gevarenzone. De situatie werd er afgelopen weekend ook niet rooskleuriger op. "GVV'63 en RFC wonnen. Nee, het was voor ons geen lekker weekend." Want Vuren verloor niet alleen de wedstrijd, maar moet het zaterdag ook doen zonder Lorenzo Kooiman en Danny Muilenburg, die beiden rood kregen. "Dus is het even afwachten hoe het zaterdag zal staan als we twee andere backs hebben." Van Horssen weet dat Haaften wat recht te zetten heeft. "Dat was afgelopen weekend tegen Capelle ook het geval. Daar hadden we eerder met 1-5 van gewonnen en die klapten er ook vol op." Toch acht Van Horssen zijn ploeg niet kansloos. "Ik denk dat een ploeg als Haaften ons wel ligt. We kunnen ons eigen spel spelen. Tegen de beter voetballende ploegen zijn wij vaak ook sterker." Van Horssen maakt in zijn derde seizoen bij Vuren een goede indruk. In de jeugd speelde hij er al. Na een jaartje Peursum en enkele seizoenen Unitas keerde hij onder Albert van Zandwijk terug. "Het gaat best lekker, ja", erkent Van Horssen. "Ik krijg in ieder geval veel complimenten en dat is leuk. Maar ik ben wel kritisch op mezelf. Ik ben één van de oudere jongens en dat vraagt andere dingen. Dat gaat meer over coaching en zo. Dat vind ik ook leuk en daar ben ik ook mee bezig. Maar daarin kan ik nog wel beter worden."

Maarten van Hoogevest