• Presentator Guus Smid in gesprek met een gast uit het publiek.
• Presentator Guus Smid in gesprek met een gast uit het publiek. Foto: Dick Aanen

Presentator Guus Smid: 'Waar doen we het allemaal voor?'

Team Editie Leerdam stopt ermee

leerdam • "We hebben al een tijdje het idee van: 'Waar doen we het allemaal voor? Gaan we ermee door of gaan we er niet mee door?" Vrijdagavond trok de show 37 belangstellenden. Smid: "Soms zijn er zestig mensen, soms zijn er dertig mensen. Dat heeft ons heel vaak aan het denken gezet: waarom doen we dit? We zijn heel blij met de mensen die er wel zijn. Dat waarderen wij zeer. Toch zijn het altijd dezelfde mensen."

Aan de verhoudingen binnen het redactieteam ligt het beslist niet, zegt Smid. "We hebben tijdens redactievergaderingen soms kramp in de kaken van het lachen van alle ideeën die voorbij komen." Een onmisbare steun en toeverlaat bij de show is Rob Witteveen, vertelde Guus Smid. "Hij heeft een mobiele telefoon die niks kan, alleen maar bellen. Maar hij heeft wel zo'n beetje alle telefoonnummers van wie we dan ook maar nodig hebben." Smid sluit overigens niet uit dat er mensen zijn die het stokje willen overnemen of iets anders willen gaan doen. "Wij geven ze alle ruimte. We willen met plezier onze netwerkspullen daar kwijt."

Concept

Aan het concept van de Leerdamse talkshow in cultureel centrum GO is overigens niet zo heel veel mis: gasten die de afgelopen maand in het nieuws zijn geweest en die voor de microfoon in de grote zaal van stadspodium GO nog nog wat nababbelen over het - soms wel wat belegen - nieuws. Hoogtepunt was vrijdag het optreden van de talentvolle zangeres Yesim Mutun. Ook de luchtige straatinterviews van Wout Rijneveld passen prima binnen het concept. Sjaak Versluis uit Leerbroek blikte met een grote glimlach op zijn gezicht terug op de ludieke actie tijdens de nieuwjaarsnacht, waarbij hij samen met enkele andere actievoerders de plaatsnaambordjes 'Vijfheerenlanden' verving door bordjes 'Hogeheerenlanden'. Thijs 't Lam en Erwin Kooijman hielden een peptalk over de Sportmarathon Vijfheerenlanden, die in juni wordt gehouden.

Emmahuis

Frank Vosmer mocht z'n zegje doen over de toekomst van het leegstaande Emmahuis aan het Oranjehof. Vosmer was jarenlang directeur van het verzorgingshuis en het was zijn initiatief om op zoek te gaan naar vervangende nieuwbouw in wijk West. De feitelijke verhuizing vond plaats in 2010. Sinds die tijd is er nooit een definitieve bestemming gekomen voor het oude gebouw, dat inmiddels al weer jarenlang leegstaat. Beheerder Woonzorg Nederland vindt het eigenlijk wel goed zo. Initiatieven om het gebouw om te bouwen tot herstellingsoord met een verpleegafdeling of een locatie waar jongeren en dementerenden samenwonen haalden nooit de eindstreep. In 2015 waren er plannen om asielzoekers te huisvesten in het gebouw. Maar ook dat ging uiteindelijk niet door. "De mogelijkheden om iets te veranderen aan het gebouw zijn beperkt, vanwege de dragende muurconstructies", aldus Vosmer. Had de gemeente niet iets meer kunnen doen? "De mogelijkheden zijn heel beperkt", vertelde ook oud-wethouder Teus Meijdam. "Alleen als het gebouw dreigt in te storten of als het een gevaar wordt voor de omgeving, mag de gemeente ingrijpen."

Meijdam mocht overigens voor de microfoon ook nog een keer uitleggen waarom VHL Lokaal zo dramatisch had verloren tijdens de verkiezingen. Het had, volgens de populaire voorman, te maken met de lage opkomst, maar ook met de naamsbekendheid van VHL Lokaal. "Wij kregen op de markt te horen: 'Doet Leerdam 2000 niet mee?'."

Meijdam is nog steeds verbaasd dat zijn partij niet is uitgenodigd van de coalitie. VHL is toch altijd een stabiele partij geweest? "Ik ben niet zo gauw boos en ik ben ook niet van de complottheorieën. Maar de kiezers snappen dit echt niet." Eén troost: "Volgende keer zijn we gewoon weer de grootste."


Dick Aanen