woensdag 30 januari

Ontspullen
19:30, Geldermalsen, De Knop. Gera van den Berg geeft een lezing in duurzaamheidscentrum De Knop in Geldermalsen over de waarde van minimaliseren in het gezien. Oftewel: ontspullen. Ze ontdekte als moeder van vijf kinderen hoeveel tijd en ruimte haar dit opleverde. Ze schreef er een boek over dat een pleidooi is voor minimaliseren, ontspullen of consuminderen. Van den Berg vertelt hierover in De Knop, haar lezing zit vol praktische ideeën en adviezen. De bijeenkomst start om 19:30 uur. Er is ruimte voor maximaal twintig mensen. Aanmelden is dus noodzakelijk. Dit kan door te mailen naar marisca@11duurzaam.nl. Bij voldoende belangstelling wordt de lezing nog een keer georganiseerd. www.deknop.nl

LingeFilm: 'Tesnota'
20:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is 'Tesnota' te zien, een hyperrealistisch sociaal drama speelt zich eind jaren '90 af in Naltsjik, hoofdstad van de Russische deelrepubliek Kabardië-Balkarië. Middelpunt van de film is de vrijgevochten, 24-jarige Ilana (fenomenale rol van nieuwkomer Zhovner), die een problematische relatie heeft met haar orthodox-joodse moeder. Een en ander wordt verder op scherp gesteld wanneer eerst Ilana's broertje wordt gekidnapt, en zij het vervolgens aanlegt met een islamitische jongeman. De Engelse titel van de film is Closeness, wat bleekjes afsteekt bij de letterlijke vertaling van Tesnota: beklemming. Balagov won tijdens Cannes 2017 voor zijn indrukwekkende filmdebuut de Fipresci Prijs, de prijs van de internationale filmkritiek.

vrijdag 1 februari

Over klimaatneutraal beleid
10:30, Geldermalsen, Bibliotheek Geldermalsen. Gerlach Velthoven van 11Duurzaam schuift aan bij de Rode Koffietafel, die deze keer over het klimaatbeleid gaat, zoals landelijk als lokaal. In West Betuwe heeft elke partij beloofd: West Betuwe klimaatneutraal in 2030. Het bestuursakkoord spreekt over 'streven naar'. Woordbreuk of realiteitszin? Iedereen is welkom bij de Rode Koffietafel.

LingeFilm: 'Girl'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is 'Girl' te zien, deze film schetst het leven van de 15-jarige Lara, wier grootste droom is om carrière te maken als ballerina. Maar haar lichaam stribbelt tegen, want Lara is geboren als jongen. Echter, samen met haar vader en jonge broertje tracht ze de wereld te trotseren. Tijdens het Filmfestival van Cannes sleepte 'Girl' verschillende prijzen in de wacht. 'Girl' is ook te zien op woensdag 6 februari.

Talkshow Editie Leerdam
21:00, Leerdam, stadspodium GO. Het is weer tijd voor de maandelijkse talkshow Editie Leerdam. Er zijn steeds andere gasten die ingaan op enkele actuele thema's. Verder wordt er teruggekeken op het nieuws van de afgelopen maand. De avond begint om 21:00 uur. De entree is gratis.

zaterdag 2 februari

Draaiavond bij Ad Astra
19:00, Asperen, dorpshuis EMM. Muziekvereniging Ad Astra organiseert haar jaarlijkse draaiavond in het dorpshuis. De draaiavond begint om 19:00 uur. Gedurende het eerste half uur wordt er speciaal voor de kinderen gestart met de kinderseries bestaande uit speelgoed en andere cadeaus. Direct daarop volgen de overige series met prijzen, waaronder levensmiddelen, vlees, enzovoorts. Bezoekers gaan naar huis met mooie prijzen en steunen daarmee de Asperse muziekvereniging.

Jubileumavond Leerdam Praise
19:30, Leerdam, partycentrum Het Dak. Leerdam Praise viert het 12,5 jarig bestaan met een jubileumavond in partycentrum Het Dak. Leerdam Praise is bekend van de jaarlijkse openluchtdiensten op het Dr. Reilinghplein en diverse praiseavonden. De organisatie heeft zich de afgelopen 12,5 jaar ingezet om kerken te verbinden en om het christelijk geloof te delen in Leerdam. Thema van de jubileum avond is 'Danken voor ontelbaar veel zegen'. De avond begint om 19:30 uur. Bezoekers kunnen meezingen en danken met de Leerdam Praise band, die de muzikale begeleiding zal verzorgen. De organisatie is ook verheugd dat de zandkunstenaar Immanuel Boie meerdere liederen die avond zal uitbeelden met zijn zandkunsten. Kaarten voor de avond - 3,50 euro per stuk - zijn te koop via de website van Leerdam Praise.
www.leerdampraise.nl

zondag 3 februari

Wereldse Klanken
15:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Optreden van de Russisch-Oekraïense muziekgroep Otrada. Zes gedreven en enthousiaste musici die na het afronden van hun muzikale opleiding in Rusland en Oekraïne hun professionele carrière in Nederland hebben voortgezet. Volksmuziek, melancholiek, nostalgisch, maar zeker ook vrolijk. (Licht)klassieke stukken gezongen door sopraan of tenor, zigeunerliederen, maar ook instrumentale muziek voor de bajan, domra en basbalalaika. Entree: 15 euro inclusief glas wijn of sap. Reserveren niet nodig.
www.stroomhuisneerijnen.nl

Escaperoom
16:30, Beesd, oude pastorie. IEDERSkerk organiseert een bijzondere escaperoom-activiteit in de historische pastorie aan de Voorstraat 81 in Beesd. Jong en oud gaan deze middag samen ontdekkend van kamer naar kamer. De pastorie heeft een rijke historie maar staat nu leeg, daarom is het thema van deze bijeenkomst: 'Rijk van buiten, leeg van binnen'. De organisatie vraagt zich af: hoe kun je je in een leeg huis toch rijk voelen? Na de activiteit staan er kommen soep, broodjes en worstjes voor iedereen klaar. De aanvang is 16:30 uur, het programma is rond 18:30 uur afgelopen.

Kunstverper
17:00, Leerdam, Grote Kerk. Kunstvesper in Leerdam. Avondgebed volgens de liturgie van de traditionele Engelse evensong met composities van Arvo Pärt en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Voorganger is dominee Deflet Bohlken, de cantorij staat onder leiding van Janko Fraanje. Organist is Arie Woudenberg.

maandag 4 februari

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. De Buurtontmoetingsplek (Bop) in Asperen is weer open. Iedereen is welkom voor een kop koffie of een praatje.

dinsdag 5 februari

Inloopochtend
10:00-12:00, Leerdam, verpleeghuis Lingesteyn. De inloopochtenden voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel zijn weer begonnen. Deelnemers kunnen herkenbare ervaringen en tips uitwisselen. Er zijn altijd gastvrouwen aanwezig die ervaring hebben met nah. Voor de koffie of thee wordt een bedrage van 1 euro gevraagd.
www.hersenletsel.nl/zuid-holland

Onderwaterwereld
20:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. Arthur de Bruin en Matthijs de Vos komen met hun foto's en filmmateriaal van de Europese zoetwaternatuur langs bij Nuts Geldermalsen. Zij laten de bijzondere en prachtige waterwereld zien. Landschappen, waterbeestjes en vissen in sloot, beek, rivier of plas, alles heeft zijn eigen plek en verhaal, zo laten De Bruin en De Vos zien. Hun bedrijf 'Blikonderwater' iss betrokken bij diverse projecten, zoals de natuurfilm 'Wildernis onder water'. Toegang gratis voor leden van Nuts Geldermalsen, leden van de bibliotheek betalen 4 euro. Niet-leden 5 euro.

woensdag 6 februari

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Vrijwilligers staan paraat om allerlei problemen op te lossen. Deelname kost 5 euro per 'consult'. Aanmelden is niet nodig.
www.leerdam.seniorweb.nl

Nieuwe cursus muziekwerkplaats
15:00-16:15, Leerdam, Diefdijk 19. Muziekwerkplaats De Doorbraak start met een nieuwe muziekcursus voor kinderen en jongeren met een beperking of rugzakje. Deze kinderen kunnen met veel buitenschoolse activiteiten niet meedoen, maar muziek maken kan bijna iedereen. De Doorbraak in Leerdam start een groepje op de eerste woensdag van de maand in februari, maart en april, waarin iedereen welkom is: kinderen met en zonder beperking en kinderen met en zonder muzikale ervaring. Het is de bedoeling dat iedereen vanuit zijn eigen mogelijkheden een bijdrage levert, zodat de groep samen én plezier heeft én aan een mooi resultaat werkt. Deelnemers kunnen hun eigen instrument meenemen, maar bij De Doorbraak zijn er voldoende geschikte instrumenten voor iedereen. Deelnemers schrijven zich in voor één losse les voor 15 euro of voor drie lessen voor 25 euro. Voor minder kapitaalkrachtigen kan er wat worden geregeld. De lessen zijn op woensdag op 6 februari, 6 maart en 3 april van 15.00-16.15 uur. Bij voldoende belangstelling is komt er na de meivakantie een vervolg. Meer informatie is te verkrijgen bij Marian Verdonk via 0345-511586 of info@muziekwerkplaatsdedoorbraak.nl.
www.muziekwerkplaatsdedoorbraak.nl

Alzheimer Trefpunt West Betuwe
19:00, Haaften, zorgcentrum De Wittenberg. Bij het Alzheimer Trefpunt West Betuwe is Marije Vromans van fysioteam ART te gast. Ze komt vertellen wat er allemaal nog mogelijk is als iemand dementie heeft. Want: bewegen is voor dementerenden erg belangrijk. Bewegen kan bijvoorbeeld helpen bij het verminderen van onrust in het hoofd en lichaam. Ook verkleint het het risico op vallen. Het Alzheimer Trefpunt West Betuwe is deze keer te gast in zorgcentrum De Wittenberg in Haaften. Aanmelden is niet nodig. Inloop vanaf 19:00 uur, het programma start om 19:30 uur.

Jaarvergadering en bingo
19:30, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Vrouwen van Nu, afdeling Herwijnen houdt haar jaarvergadering. Vervolgens is er een bingoavond. De avond begint om 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur.

donderdag 7 februari

Open eettafel in Tuil
11:00, Neerijnen, Dorpshuis Tuil. Bij de open eettafel in Tuil staat deze keer boerenkool met worst en spek op het programma. Vooraf is er groentesoep, als toetje is er vruchtenyoghurt. Alle 55-plussers uit gemeente Neerijnen zijn welkom om aan te schuiven. De ontvangst is vanaf 11:00 uur met een kop koffie of thee en een traktatie. Voorafgaande aan het diner wordt er nog een borrel naar keuze geschonken. Als afsluiting van de dag is er koffie of thee met een chocolaatje. Deelname kost 11 euro per persoon. Opgeven kan tot maandag 4 februari bij R. van Willigen via 0418-591957 of Riki Wijtmans via 0418-592233.

Inleveren goederen
19:30-20:30, Waardenburg, kerkelijk centrum De Oude School. Tussen 19:30 en 20:30 uur kunnen mensen spullen inleveren bij kerkelijk centrum De Oude School in Waardenburg voor de kerkmarkt van juni. In principe is alles welkom dat nog bruikbaar is, maar wat nog te goed is om weg te gooien. De organisatie neemt geen grote meubelstukken, gebruikte matrassen en beddengoed in ontvangst. Maar oud ijzer is nog wel welkom. De opbrengst van de kerkmarkt en de verkoop van het oud ijzer is bestemd voor de kerkgebouwen van de hervormde gemeente van Waardenburg en Neerijnen.

vrijdag 8 februari

LingeFilm: 'Widows'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. 'Widows' is te zien bij LingeFilm. Van de Oscar-winnende regisseur Steve McQueen ('12 Years a Slave') en co-schrijver en bestsellerauteur Gillian Flynn ('Gone Girl'), komt een zinderende, moderne thriller over misdaad, passie en corruptie. 'Widows' is het verhaal over vier vrouwen die niets met elkaar gemeen hebben behalve een schuld die is achtergelaten door de criminele activiteiten van hun overleden echtgenoten. In het hedendaagse Chicago, in een tijd van onrust, ontstaan spanningen als Veronica (Oscar-winnares Viola Davis), Alice (Elizabeth Debicki), Linda (Michelle Rodriguez) en Belle (Cynthia Erivo) hun lot in eigen handen nemen en samenzweren om een toekomst te smeden op hun eigen voorwaarden. Liam Neeson, Colin Farrell, Robert Duvall, Daniel Kaluuya en Brian Tyree Henry maken tevens deel uit van de cast van 'Widows'. De film is ook te zien op woensdag 13 februari.

zaterdag 9 februari

Workshop
10:00-12:15, Asperen, De Kruidenbrouwerij. Renate Brouwer van De Kruidenbrouwerij geeft een workshop lippenbalsem, hoestsiroop en winterthee maken. Aan deelname zitten kosten verbonden. Deelnemers krijgen receptie mee naar huis en mogen ook de zelfgemaakte producten meenemen. Opgeven kan via: info@dekruidenbrouwerij.nl.
www.dekruidenbrouwerij.nl

Veteranencafé
14:00-16:00, Leerdam, Het Dak. Veteranen Café Leerdam houdt weer een bijeenkomst in Het Dak. Veteranen zijn welkom van 14:00 tot 16:00 uur.

LingeFilm: 'Colette'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm draait 'Colette'. Het waargebeurde verhaal van Colette begint wanneer ze als simpel plattelandsmeisje rond 1900 als jonge bruid van de beroemde, maar berooide schrijver Henri 'Willy' Gauthier-Villars haar entree maakt in de Parijse high society. Verveeld met haar nieuwe bestaan schrijft ze dagboeken vol met haar seksuele fantasieën, die uiteindelijk onder Willy's naam gepubliceerd worden als de novellereeks Claudine. De sensuele verhalen zijn een hit, en Willy en Colette groeien uit tot het bekendste koppel van Frankrijk. Tot Willy haar verraadt.

zondag 10 februari

LingeFilm: 'Early Man'
14:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Het stenen tijdperk versus het bronzen tijdperk. 'Early Man' is de nieuwste familiefilm uit de studio van 'Wallace & Gromit', 'Chicken Run' en 'Shaun The Sheep'.