• Kasteel Engelenburg omstreeks de achttiende eeuw.
• Kasteel Engelenburg omstreeks de achttiende eeuw. Foto: MijnGelderland.nl

Aan de slag op het kasteelterrein

herwijnen • Een projectgroep in Herwijnen wil het kasteelterrein van kasteel Engelenburg weer zichtbaar en toegankelijk maken.

Stap één is het begaanbaar maken van het terrein, zodat wandelaars weer kunnen genieten van de locatie. Daarom is er op zaterdag 16 februari een activiteit ingepland. Op Facebook schrijft de projectgroep: "De bramen moeten verwijderd worden en het hout opgeruimd. Voor iedereen wordt een passende klus gezocht." Vrijwilligers kunnen zich om 09:30 uur verzamelen in het ijsclubgebouw aan de Schoutensteeg. Na een presentatie en rondleiding gaan alle deelnemers aan de slag. Noodzakelijk: stevige schoenen en oude kleding. De organisatie zorgt voor de nodige materialen en een stevige lunch. Mensen kunnen zich voor donderdag 14 februari melden op de Facebook-pagina van Engelenburg Herwijnen.

Vier kastelen

Herwijnen kende in het verleden overigens maar liefst vier kastelen. Behalve Engelenburg, waren dat de kastelen Wadestein, Frissestein en Drakenburg. Van al deze kastelen is eigenlijk niets meer over. Engelenburg is waarschijnlijk rond 1400 gebouwd door de heren van Herwijnen. Het wisselde vervolgens steeds van eigenaar, totdat het in de begin negentiende eeuw in verval raakte. Het kasteelterrein is wel aangemerkt als archeologisch Rijksmonument.

In 2011 en 2012 werden er door historische vereniging Den Oude Dijk al informatieborden geplaatst bij de vier kasteelterreinen. Langs de Waaldijk staan de borden over de kastelen Frissestein en Engelenburg.