• Ruben Lopulalan in 'Project Rembrandt'.
• Ruben Lopulalan in 'Project Rembrandt'. Foto: Ruben Timman

Ruben door in 'Project Rembrandt'

leerdam • Leerdammer Ruben Lopulalan heeft het zondag tot de laatste tien geschopt in het NTR-programma 'Project Rembrandt'. Het programma gaat op zoek naar de beste amateurkunstschilder van Nederland. Uit vijftig kandidaten zijn tien gepassioneerde talenten gekozen die zich in een half jaar tijd het oude ambacht van kunstschilder meester proberen te maken. De 34-jarige Lopulalan is één van hen.

De Leerdammer doet mee omdat hij zichzelf wil revancheren. Ooit werd hij aangenomen op de Hogeschool voor de Kunsten waar hij dankzij zijn talent mocht starten. Door de verleidingen van het studentenleven maakte hij de opleiding echter niet af. En sindsdien heeft hij geen verf of penseel meer aangeraakt. Hij hoopt met zijn deelname opnieuw zijn talent te kunnen aanboren en op die manier zichzelf en zijn ouders te kunnen verrassen.

Iedere aflevering van 'Project Rembrandt' voeren de deelnemers nieuwe opdrachten uit en treden op die manier in de voetsporen van de leerlingen van Rembrandt. Hierbij worden ze gecoacht door bevlogen docenten, kunstenares Iris Frederix en ontwerper en docent Jaap Godrie, die ieder vijf deelnemers onder hun hoede nemen. Ruben zal in het programma begeleid worden door Godrie. De door de deelnemers gemaakte werken worden beoordeeld door een vakkundige jury, bestaande uit Pieter Roelofs, werkzaam bij het Rijksmuseum en Lita Cabellut, kunstenares. Pieter en Lita worden iedere aflevering bijgestaan door een bijzonder gastjurylid. 'Project Rembrandt' wordt op zondagavonden uitgezonden om 21:20 op NPO1.