• Er zijn heel veel verschillende soorten inhalatiemedicijnen, zo liet de apotheker donderdag zien.
• Er zijn heel veel verschillende soorten inhalatiemedicijnen, zo liet de apotheker donderdag zien. Foto: aangeleverd

Wijkverplegers spijkeren kennis bij

leerdam • Apotheker Linda Bakker verzorgde donderdagmiddag een speciale bijscholingsworkshop in Leerdam voor wijkverpleegkundigen uit de regio. Het is al de derde keer dat de zorgverleners een les krijgen aangeboden. Het initiatief komt van de Heukelumse wijkverpleegkundige Marieke Wouters-Vugts.

Het is eigenlijk een beetje uit de hand gelopen initiatief, geeft Marieke Wouters-Vugts meteen toe. Zij bedacht een tijdje terug dat het goed zou zijn als de wijkverpleegkundigen uit de regio elkaar op gezette tijden zouden zien. Om ervaringen uitwisselen en dergelijke. "Als wijkverpleegkundige werk je natuurlijk best solistisch, dus het leek me goed om ontmoetingen te organiseren. Alleen kreeg ik van veel collega's te horen dat er eigenlijk veel meer behoefte was aan bijscholing." Immers: als wijkverpleegkundige moet je over zoveel zaken wel iets weten, de kennis bijspijkeren is cruciaal. Maar ja: wanneer en waar dan. Marieke legt uit: "Er zijn wel bijscholingscursussen. Maar die kosten dan vaak een paar honderd euro en dat is gewoon veel geld. Bovendien is het ook juist wel fijn om uitleg te kregen van een huisarts of in dit geval een apotheker uit de regio, iemand waar je als wijkverpleegkundige ook daadwerkelijk mee te maken hebt."

Marieke besloot de uitdaging aan te gaan. Bij de huisartsen in Leerdam bleek het animo meteen groot. Zij wilden wel een paar uur uitleg komen geven over een specifiek onderwerp. Marieke organiseerde met hun hulp al een bijscholing over depressies en somberheid. Een volgende keer ging het over hartfalen. De bijeenkomst van donderdag ging weer over inhalatieproblemen. "Dat was iets waarover de apotheker Linda Bakker graag wilde vertellen. Zij gaf een theoretische uitleg, apothekersassistente Renee Vaartjes gaf een praktijkuitleg." Er waren 32 verpleegkundigen en verzorgenden uit allerlei thuiszorgorganisaties uit de regio aanwezig. Marieke: "Het leuke is dat je op deze middag merkt dat het vooral gezellig is met iedereen bij elkaar. En dat we allemaal - ongeacht de marktwerking en ongeacht de organisatie waar iedereen voor werkt - hetzelfde doel nastreven: goede zorg leveren voor de mensen in Leerdam en omgeving."


Accreditatie

De Heukelumse heeft grote ambities met de bijscholingsbijeenkomsten voor dit jaar. Ze wil er in totaal zes gaan organiseren. Bovendien wil ze in de toekomst geaccrediteerde scholingen gaan aanbieden. Dat zou wel betekenen dat deelname op termijn iets meer gaat kosten dan de huidige 2,50 euro per persoon. "Maar de meeste aanwezigen hebben aangegeven dat ze wel iets meer willen betalen voor een accreditatiepunt."

Mensen die meer willen weten over de bijscholingsbijeenkomsten kunnen contact opnemen met Marieke Wouters-Vugts via regionale.nascholing@gmail.com.