ChristenUnie kritisch over proces: 'Het is een beetje een puinbak'

Nadenken over tijdelijke huisvesting

vijfheerenlanden • Op verzoek van het college van VHL werd een oud voorstel van B&W Vianen om bijna 3,5 miljoen euro uit te trekken voor de tijdelijke huisvesting van de agenda gehaald. Gesprekken met de besturen van de vier scholen die zich in Hoef en Haag vestigen, moeten duidelijk maken hoeveel tijdelijke lokalen er precies nodig zijn. Wat dinsdag overbleef was een discussie over de mogelijke plaats van die lokalen. Vier locaties vielen af, waarna B&W voorstelden een stuk grond te kiezen langs de Biezenweg. "Er komt een nieuw voorstel, maar misschien kunnen jullie vast kijken naar een locatie als we die nodig hebben", legde Zevenhuizen uit.

Bewoners van de Biezenweg lieten weten mordicus tegen de komst van de school te zijn. Ook in de commissie was weinig enthousiasme voor de Biezenweg. "We zetten noodlokalen op een plek waar we straks geen school willen hebben. Waarom plaats je de tijdelijke lokalen niet waar de definitieve scholen komen", zei Harry Wolting (CU). GroenLinks commissielid Peter Heikoop: "Deze plek ligt in de oksel van de snelwegen A27 en A2. Het lijkt me niet verstandig daar de kinderen heen te brengen. Bovendien is er sprake van een gevaarlijke verkeerssituatie. De gezondheid en het welzijn van de leerlingen moeten leidend zijn, niet wat planologisch goed uitkomt." Groen Links en SGP adviseerden de tijdelijke gebouwen bij de Meester Vosschool of het kasteelterrein onder te brengen. Die laatste locatie had meer 'fans'. PvdA-voorman Joop van Montfoort: "Als er al noodlokalen nodig zijn, plaats die dan op het kasteelterrein." Jaap Breur (D66): "Daar is ruimte, later kunnen we die voorzieningen gebruiken voor de definitieve school die daar komt."

Leerlingenpiek

Voor diverse fracties was het bovendien de vraag of er wel zoveel noodlokalen nodig zijn. Alleen de SGP was dinsdag bereid daar aan mee te werken. "De bouw gaat met dubbele snelheid. We zitten snel aan de leerlingenpiek", voorspelde Arie Donker. CDA-er Bram Schoonhoven vond dat er sprake was van een vreemd voorstel. "We weten nog niet hoeveel lokalen er moeten komen en kijken toch al naar een locatie." Schoonhoven verwacht dat er amper noodlokalen nodig zijn: de Meester Vosschool is nog beschikbaar, er wordt gebruik gemaakt van De Prenter en er wordt begonnen met de bouw van nieuwe scholen. "Dat zou ruim voldoende moeten zijn."

Vandaar dat hij van B&W een overzicht wil hebben hoeveel leerlingen er de komende periode verwacht worden en hoeveel lokalen dan beschikbaar zijn. PvdA-er Van Montfoort was het daarmee eens. Hij wees op lokalen die in de Prenter en elders leeg staan. "Laten we die eerst gebruiken voor we noodlokalen bouwen." VHL Lokaal-woordvoerder Teus Meijdam miste te veel achtergrondinformatie om nu al een oordeel te geven. Harry Wolting (CU) veegde de vloer aan met het proces. "Het is een beetje een puinbak. Er wordt een compleet dorp uit de grond gestampt, maar alle zeggenschap is weggegeven zodat we nu moeten smeken om een locatie voor een school. Planning ontbreekt. Een beetje nonchalant, zeg ik als buitenstaander."

Wethouder Huib Zevenhuizen was het eigenlijk wel met de fracties eens. "Wij zitten met dezelfde vragen. Vandaar dat we het onderwerp van de agenda hebben gehaald. Wij gaan in gesprek met de scholen en komen terug met een nieuw voorstel. Intussen hebben we geluisterd naar uw opmerkingen over de Meester Vosschool en het kasteelterrein. Al is dat terrein nog geen eigendom van de gemeente." VVD-er André van der Leest wees op de noodzaak van een snelle keuze. "Er is een school nodig. En snel ook. Hou die urgentie in gedachten", aldus Van der Leest die er bij het college op aandrong om al bij de volgende commissievergadering in maart met een nieuw voorstel te komen.

Een uitgebreider verslag is te lezen op de site van deze krant.

q www.hetkontakt.nl

André Bijl