Fietsersbond vindt boogbrug optie voor fietsers en wandelaars

VHL wil veilige fietsverbinding over Lek

vijfheerenlanden • Als dat samengaat met het behoud van de oude boogbrug is dat mooi meegenomen, maar voor een aantal fracties geen absolute noodzaak. Het onderwerp kwam op initiatief van D66 op de agenda. Die partij verwees naar een recente brief van de Fietsersbond die bezorgd is over de veiligheid van fietsers op de Jan Blankenbrug. De bond ziet een mogelijke oplossing door de boogbrug te gebruiken als fietspad.

Volgens de Fietsersbond is de situatie op de Jan Blankenbrug ronduit gevaarlijk voor fietsers, wandelaars en landbouwvoertuigen. Na de uitbreiding van de A2 in 2010 is het fietspad slechts 2,50 meter breed, terwijl vanwege het aantal (brom) fietsbewegingen een breedte van minimaal 4,50 meter vereist is. Bovendien bieden de 'barriers' tussen het fietspad en de snelweg weliswaar een afscherming voor het verkeer op de A2. "Maar niet genoeg bescherming als dat echt nodig mocht zijn", aldus de bond. Voetgangers lopen noodgedwongen op het fietspad en fietsers wijken op hun beurt uit naar het wegdeel aan de westkant van de brug dat voor landbouwverkeer is ingericht. Vandaar dat de Fietserbond een klemmend beroep doet op alle betrokkenen om een onderzoek in te stellen naar een nieuwe, veilige fiets- en voetgangersverbinding op de locatie van de boogbrug.

"Als gemeente zijn wij verantwoordelijk voor de veiligheid van de fietsers", zei D66-voorman Klaas de Zwaan die wees op de urgentie van het probleem. Rijkswaterstaat maakte in november bekend de boogbrug definitief te willen slopen, na de zomer is de aannemer bekend, eind 2020 moet de brug weg zijn. "Als we nog iets willen met die boogbrug voor het lokaal en fietsverkeer moeten we nu in actie komen en de sloop 'on hold' zetten", pleitte De Zwaan. Ook Erik van Doorn van GroenLinks vond het probleem urgent. "College, ga lobbyen bij provincie en Rijkswaterstaat." VHL Lokaal-woordvoerder Teus Meijdam sloot zich daar bij aan. Die partij had een onderzoek in laten stellen naar de mogelijkheid om delen van de boogbrug opnieuw te gebruiken om de brug te vernieuwen. "Laten we ons samen met Nieuwegein sterk maken om de sloop tegen te houden." CU, SGP en PvdA pleitten ook voor een veilige fietsverbinding. "En als dat het best via de boogbrug kan, is dat prima", vonden Harry Wolting, Kees Vermaat en Kemal Koyuncu in koor. Daar was VVD-er André van der Leest het mee eens: "Maar we moeten van het middel geen doel maken. We kiezen voor veiligheid, daar moet de nadruk op liggen." CDA-er Bram Schoonhoven vond als enige de huidige fietsverbinding 'wel smal, maar niet onveilig'. En toen hem dat op verbaasde reacties van zijn collega's kwam te staan: "Natuurlijk vinden wij veiligheid ook belangrijk, maar dit speelt al zo lang." Hij kreeg steun van wethouder Huib Zevenhuizen: "Ik begrijp best dat mensen uit andere gemeenten staan te kijken van onze reacties, maar dit onderwerp staat om de paar jaar op de agenda. We hebben de zaak diverse keren aangekaart bij Rijkswaterstaat, maar men doet niets. We willen de fietsveiligheid best opnieuw aan de orde stellen, maar laten we niet over de boogbrug beginnen." De Zwaan nijdig: "U suggereert dat er geen probleem is. Dat is precies de reden dat er al acht jaar niets is gebeurd." Maandag stond het onderwerp op de agenda van Provinciale Staten van Utrecht. Afhankelijk van die bespreking kijkt D66 of men verdere stappen onderneemt.

André Bijl