SGP verzilvert late deelname aan coalitie

Geen koopzondagen in West Betuwe

west betuwe • Dat is één de belangrijkste uitkomsten uit de coalitiebesprekingen tussen Dorpsbelangen, SGP, ChristenUnie en Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe. In het donderdag gepresenteerde coalitieakkoord wordt wel een onderzoek aangekondigd naar de winkeltijdenverordening. Maar de uitkomsten zullen niet eerder dan 2021 worden bekendgemaakt. Met dit 'compromis' heeft de SGP zijn aandeel in de coalitieonderhandelingen optimaal weten te verzilveren. De SGP schoof pas na het Nieuwjaar aan bij de onderhandelingen, nadat CDA en GroenLinks waren vanwege het standpunt over de windmolens waren afgehaakt. De zondagsopenstelling is niet langer een vrije kwestie.

Dorpsbelangen

Dat zal best even slikken zijn geweest voor Dorpsbelangen, de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen. Deze partij had in het verkiezingsprogramma aangedrongen op een experiment met zes tot twaalf (extra) koopzondagen. Onderhandelaar en kersvers wethouder Ed Goossens: "We hadden liever gezien dat ons experiment was doorgegaan. Maar daarvoor heb je wel meerdere partijen nodig. Dat kan Dorpsbelangen niet alleen bepalen. Op het moment dat de SGP opnieuw aan tafel komt, dan weet je dat je vroeg of laat concessies moet doen. Voor ons is het altijd wel een bespreekpunt geweest en nooit een breekpunt."

Hoofdlijnen

Het gepresenteerde coalitieakkoord met als titel 'Samen Bouwen' bevat geen spectaculaire koerswijziging. Het is een akkoord op hoofdlijnen. Op basis van het zogenaamde Bidbook, maar ook aan de hand van dorpsplannen en het Lingewaalse Manifest zijn vier kernpunten benoemd: samen met de samenleving, dienstverlening dichtbij en op maat, energieneutraal in 2030 en een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven. Er is nadrukkelijk aandacht voor behoud van de leefbaarheid van de kernen en de kwaliteit van de directe woon- en werkomgeving. De coalitie steunt op een kleine meerderheid in de raad (16 van de 31 raadszetels). Goossens benadrukte donderdag dat het nieuwe college veel ruimte wil geven aan debat met en ideeën vanuit de gemeenteraad.

Wethouders

De wethoudersverdeling ziet er als volgt uit:

Ton van Maanen (SGP): sociaal domein, sociale zaken en werkgelegenheid, water en vervoer, Fruitpact, gebiedswethouder voor Beesd, Rumpt, Enspijk, Deil,Tricht en Buurmalsen.

Ed Goossens (Dorpsbelangen): bedrijfsvoering en dienstverlening op maat/hostmanship, coördinatie college-uitvoeringsprogramma, incl. Bidbood, economische zaken en inkoop- en aanbestedingsbeleid, verkeer; gebiedswethouder Spijk, Heukelum, Asperen, Acquoy, Rhenoy en Gellicum.

Govert van Bezooijen (ChristenUnie): financiën (P&C-cyclus), onderwijs, duurzaamheid, natuur&milieu, gebiedswethouder Geldermalsen en Meteren.

Jacoline Hartman (LLB): ruimtelijke ontwikkeling (incl. volkshuisvesting), ruimtelijk beheer, grondexploitatie, sport, gebiedswethouder Waardenburg, Neerijnen, Est, Opijnen, Ophemert, Varik en Heesselt.

Rutger van Stappershoef (Dorpsbelangen): gebiedsgericht werken (leefbaarheid, gebiedsmarketing), recreatie en toerisme, cultuur en evenementen, subsidiebeleid, gebiedswethouder voor Vuren, Herwijnen, Hellouw, Haaften en Tuil.


Dick Aanen