Verdacht tweetal aangehouden

enspijk • De politie heeft vrijdag twee mannen aangehouden voor het bezitten van inbrekersgereedschap. De mannen kregen een proces-verbaal. Surveillerende agenten reden rond 17:10 uur op de A15 bij Enspijk toen zij een 'hit' kregen op een kenteken. De eigenaar van de auto stond gesignaleerd om te worden aangehouden. Hierop zetten de agenten het voertuig aan de kant. Bij controle van de auto troffen de agenten onder meer handschoenen, een bivakmuts, kniptangen en ander, zogeheten, inbrekerswerktuig aan. Beide inzittenden, een 16-jarige jongen en een 19-jarige man uit Beuningen, zijn aangehouden. Het voertuig en het inbrekersgereedschap is in beslag genomen. De gesignaleerde eigenaar van het voertuig bleek niet in de auto te zitten en werd dus niet aangetroffen. De man en de jongen zijn na verhoor in vrijheid gesteld in afwachting van het verdere verloop van hun zaak.


Tassen gevonden in Waardenburg

waardenburg • Op het bospad nabij de Tutein Noltheniuslaan in Waardenburg werden vrijdagmiddag diverse tassen aangetroffen. Deze spullen zijn afkomstig van een auto-inbraak, zo meldde de wijkagent op Twitter. De politie is benieuwd of er mensen zijn die iets gezien hebben. Contact opnemen met de politie kan via: 0900-8844.


Gemalen stilgezet voor ijsvloer

regio • Waterschap Rivierenland zet gezien de komende vorstperiode de gemalen stil, om de vorming van het ijs niet te verstoren. De weersverwachting is dat de temperaturen een week lang nauwelijks boven nul komen, 's nachts tot -8 graden. De eersten die voordeel hebben bij het ijs, zijn de muskusrattenvangers van het waterschap. Als er geen sneeuw valt, is het eerste dunne ijs 'speurijs'; de luchtbellen die muskusratten onder water uitademen, worden gevangen in het ijs. Rondom hun bouwen (holen) ontstaan 'bellenbanen'. Daarmee verraden ze zichzelf. Muskusratten worden gevangen, omdat hun holen een risico vormen voor dijken, kades en oevers.