woensdag 23 januari

Fotoquizavond
20:00, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Historische vereniging Den Ouden Dijk in Herwijnen organiseert een fotoquizavond in dorpshuis De Poort. Dick Hak is in het archief gedoken en heeft historische foto's van Herwijnen opgeduikeld, er zit ook een enkele foto van Hellouw bij. Dirk van Wijk en Koen Bijl presenteren de quiz op 'Herwijnse wijze'. Iedereen is welkom, de toegang is gratis. Voor de winnaar is er een leuke prijs.
www.denoudendijk.nl

donderdag 24 januari

Lezing
20:00, Schoonrewoerd, natuurcentrum De Schaapskooi. Wiggele de Haas verzorgt op uitnodiging van natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden een lezing in Schoonrewoerd. De Haas toont onder meer foto's van de reis die hij samen met zijn vrouw vorig jaar door IJsland maakte. Daarnaast komen beelden van de natuur in Noorwegen voorbij. De avond begint om 20:00 uur. De toegang is gratis, wel is er een verloting om uit de kosten te komen.

'The light between the oceans'
20:00-22:00, Leerdam, Bibliotheek Leerdam. Bij deze filmavond in de Leerdamse bieb is de film 'The light between the oceans' te zien. De filmavond begint om 20:00 uur, entree is 5 euro voor leden en 7,50 euro voor niet-leden. Kaarten zijn te koop in de bibliotheek of op de website.
www.debibliotheekaanzet.nl

vrijdag 25 januari

Open huis bij TOF!
17:00-18:30, Leerdam, Bergstraat 17b. Kunstenaar Thea Zweij organiseert een open huis, belangstellenden kunnen dan zien hoe het loopt met het project TOF!. In dit project werken creatieve vrouwen samen met textiel als basismateriaal. Elke week staat een nieuwe techniek centraal. Het doel is cadeauartikelen als tassen, kussens en knuffels te maken. Daarnaast draait het ook om het 'ontmoeten'. De deelnemers worden geïnspireerd door elkaar én Thea Zweije. Thea - bekend als tekentherapeut en cursusleidster - startte dit project. Bij TOF! is deelname tot op heden gratis. Vanuit de verkoop van de gemaakte creaties kunnen nieuwe materialen worden aangeschaft. Er is nog plaats voor nieuwe deelnemers en vrijwilligers. Het TOF!-clubje komt elke vrijdagochtend - behalve tijdens schoolvakanties - bij elkaar van 09:30 tot 11:30 uur. Locatie: Bergstraat 17b in Leerdam. Meer informatie is ook te verkrijgen via thea@verrassendtekenen.nl. Het open huis is vrijdag 25 januari van 17:00 tot 18:30 uur bij TOF!.

Open eettafel
18:30-22:00, Asperen, Fort bij Asperen. Het leerwerkbedrijf Nieuwe Hollandse Waterlinie organiseert een open eettafel. Belangstellenden kunnen voor 22,50 euro per persoon aanschuiven in de Taveerne van het fort. Er staat een buffet bestaande uit drie gangen klaar. Thema dit jaar is Italië. Aanmelden kan via fortasperen.annemiek@gmail.com of 06-12119403 (allergieën of dieetwensen vooraf doorgeven).

Lampionnenoptocht
18:45, Heukelum, muziektent. Oranjevereniging Heukelum organiseert een lampionnenoptocht ter ere van de verjaardag van prinses Beatrix. Fanfarekorps Door Eensgezindheid verleent haar medewerking, onder leiding van de muzikanten maken de deelnemers een rondje door de stad. Mensen die mee willen lopen, kunnen zich om 18:45 uur bij de muziektent melden. De optocht begint om 19:00 uur. Aansluitend is er een kinderdisco in het dorpshuis De Krakeling. www.oranjeverenigingheukelum.no

Kolder in de polder
19:30, Deil, dorpshuis 't Duifhuis. Deils Toneel speelt het blijspel 'Kolder in de polder'. Alles gaat zijn gangetje in het kleine buurtsuper marktje van Henk en Annie tot…. er een nieuwe supermarkt geopend wordt Dat betekent nog minder klanten in de toekomst. In de toch al verouderde winkel lijkt dit de nekslag voor de vrolijke Henk en bezorgde Annie. Blijven de buren de winkel trouw? Of wordt het pand verkocht aan de louche Sjonnie en Sjaan? Zij zien het wel zitten om er een mooie zaak van te maken. Deils Toneel speelt de voorstelling ook op zaterdag 26 januari én zaterdag 9 februari in Dorpshuis Meteren. Vanaf 19:30 is de zaal geopend, aanvang 20:00 uur.

Nieuwjaarsconcert
19:30, Vuren, dorpshuis De Koels. Harp & Luit geeft een nieuwjaarsconcert in De Koels in Vuren. Het optreden begint om 20:00 uur en de toegang is gratis. De zaal is vanaf 19:30 uur open.

LingeFilm: 'Sir'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is de Indiase film 'Sir' te zien. De jonge weduwe Ratna werkt als huishoudster bij Ashwin, een zoon van een rijke familie uit Mumbai. De aantrekkingskracht tussen de twee is overduidelijk, maar dit kan bijna niet goed aflopen. Rich boy meets poor girl – het is een overbekend thema dat in menige Hollywood-film doorgaans leidt tot te zoetsappige films. Maar deze film loopt niet in die val. De regisseuse maakt er een fraai en romantisch drama van dat de verhoudingen tussen man en vrouw in India genuanceerd in beeld brengt. Er is ook een vertoning op zaterdag 26 januari, dan is er voorafgaand aan de film een maaltijd. De avond begint dan om 18:00 uur.

zaterdag 26 januari

De Rommelschuur
09:00-12:00, Schoonrewoerd, Overheicop 1. De Rommelschuur is weer open. Voor de winterse dagen is er van alles te koop; warme kleding, legpuzzels, spelletjes, mooie leesboeken, schaatsen en natuurlijk allerlei andere artikelen. De koffie en thee staat klaar.

Repair Café Geldermalsen
11:00-15:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. Tussen 11:00 en 15:00 uur is er weer gelegenheid om in het Repair Café Geldermalsen kapotte spullen te laten repareren, zoals kinderspeelgoed, huishoudelijke apparaten of meubels. Geen fietsen, computers of mobiele telefoons. Het Repair Café is op de bovenverdieping van de bibliotheek in De Pluk.

Fiets- en wandelexcursie
13:30, Neerijnen, Stroomhuis Neerijnen. Stroomhuis Neerijnen organiseert een fiets- en wandelexcursie langs de Waal, deelnemers gaan op zoek naar watervogels. De maand januari is namelijk een prima maand om deze vogels te bekijken. In de uiterwaarden kunnen ze heel talrijk zijn. Omdat ze wel op allerlei plekken kunnen zitten, gaan deelnemers op fiets op pad. Op plaatsen waar er veel vogels zitten, wordt gestopt en kunnen de deelnemers de vogels vanaf de dijk waarnemen door hun verrekijker en door de telescoop die de gidsen meenemen. Het is wel handig om ook waterdichte schoenen of laarzen aan te trekken. De excursie wordt geleid door ervaren vogelgidsen van IVN. Deelname is gratis. Aanmelden kan tot vrijdag 25 januari via de website.
www.stroomhuisneerijnen.nl

Bingo
18:30, Leerdam, wijkcentrum West-End. Wijkvereniging West-End organiseert een bingoavond in het wijkcentrum aan de P.M. van Gentstraat in Leerdam. Als hoofdprijs is er 200 euro te winnen. Het wijkcentrum is vanaf 18:30 uur open. De bingoavond begint om 19:30 uur. Iedereen is welkom.

Bingoavond
19:00, Hellouw, clubgebouw ijsvereniging DES. IJsvereniging DES organiseert - ijs en weder dienende - een bingoavond in Hellouw. De zaal is om 19:00 uur open, de bingo begint om 20:00 uur. De hoofdprijs is 100 euro.

Bingo
19:00, Opijnen, hervormd centrum Maranatha. De bingocommissie organiseert een bingoavond in Maranatha in Opijnen. Er zijn mooie prijzen te winnen, zoals levensmiddelenpakketten, vleesschotels, slagroomtaarten en dergelijke. Aan het eind van de avond wordt gespeeld om de hoofdprijs van 125 euro. De opbrengst is bestemd voor de Nederlands hervormde kerk van Opijnen. De zaal gaat om 19:00 uur open en er staat een gratis kopje koffie klaar voor iedere bezoeker.

Concert
19:30, Schoonrewoerd, hervormde kerk. Christian Verwoerd geeft met zijn band een concert in de hervormde kerk. Het concert begint om 20:00 uur, de kerk is om 19:30 uur open. Kaarten voor het optreden zijn te bestellen via famsteltjes@kpnmail.nl of fambruynes@online.nl. Maar ook gewoon bij de deur van de kerk op de avond van het concert. De opbrengst is voor Hope en Serve, hulpverlening in Roemenië.

Liefdescollege
20:30, Leerdam, stadspodium GO. Renate Reijnders geeft een liefdescollege in Leerdam. Terug de schoolbanken in, maar dan wel met rooie koontjes. Van het lachen vooral. Want de zelfbenoemde professor in de liefde Renate Reijnders is een rasechte comédienne, bovenmeester in de zelfspot. Ze won dan ook het Leids Cabaretfestival een paar jaar geleden. Tijdens dit college regent het veelal hilarische feiten en bruikbare trucjes bij alle liefdesperikelen van voor tot achter. Dit alles doorspekt met flirttips, nuttige lesjes in eerste indruk, handige hulpjes bij powerhouding en oogcontact. De voorstelling begint om 20:30 uur, entree is 15 euro.
www.go-leerdam.nl

zondag 27 januari

LingeFilm: 'Smallfoot'
11:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is 'Smallfoot' te zien, een animatie-avontuur voor alle leeftijden, met originele muziek en een sterrencast. 'Smallfoot' zet een mythe op zijn kop als een slimme jonge yeti iets vindt waarvan hij niet wist dat het bestond: een mens. Het nieuws over deze Smallfoot zorgt voor oproer binnen de onwetende yeti-gemeenschap: wie of wat leeft er nog meer in de wijde wereld buiten hun eigen besneeuwde dorpje? Een meeslepend verhaal over vriendschap, moed en vreugdevolle nieuwe ontdekkingen. Er is een autismevriendelijke vertoning om 11:00 uur, de reguliere film is om 14:30 uur.

LinQ en Rob Witteveen in GO
15:00, Leerdam, stadspodium GO. Kampioenskwartet LinQ geeft een eenmalig gecombineerd optreden met Rob Witteveen. Tijdens de middag in GO worden ballads en pittige up tempo-liedjes echter afgewisseld met intermezzi van Rob Witteveen op accordeon (klassiek en tango). Het concert begint om 15:00 uur. Tickets kosten 15 euro per stuk, dit is inclusief een drankje. Reserveren kan via de website.
www.go-leerdam.nl

maandag 28 januari

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. De Buurtontmoetingsplek (Bop) is weer open. Iedereen is welkom voor een kop koffie of een praatje.

Logopedie en verstaanbaarheid
13:30, Tiel, wijkcentrum Westroyen. Saskia Scholten, logopedist van Ziekenhuis Rivierenland, verzorgt bij het Parkinson Café een presentatie over logopedie bij de ziekte van Parkinson.

dinsdag 29 januari

Terugblik op Geldermalsen
09:30, Deil, dorpshuis 't Duifhuis. Bij Dorpsontmoetingspunt (Dop) in Deil is Cees Hoogteyling te gast, hij is journalist en columnist. Deze ochtend blikt hij terug op de voormalige gemeente Geldermalsen.

Inloopochtend
10:00-12:00, Leerdam, verpleeghuis Lingesteyn. De inloopochtenden voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel zijn weer begonnen. Deelnemers kunnen herkenbare ervaringen en tips uitwisselen. Er zijn altijd gastvrouwen aanwezig die ervaring hebben met nah. Voor de koffie of thee wordt een bedrage van 1 euro gevraagd.
www.hersenletsel.nl/zuid-holland

woensdag 30 januari

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Vrijwilligers staan paraat om allerlei problemen op te lossen. Deelname kost 5 euro per 'consult'. Aanmelden is niet nodig. www.leerdam.seniorweb.nl

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Vrijwilligers staan paraat om allerlei problemen op te lossen. Deelname kost 5 euro per 'consult'. Aanmelden is niet nodig. www.leerdam.seniorweb.nl

Ontspullen
19:30, Geldermalsen, De Knop. Gera van den Berg geeft een lezing in duurzaamheidscentrum De Knop in Geldermalsen over de waarde van minimaliseren in het gezin. Oftewel: ontspullen. Ze ontdekte als moeder van vijf kinderen hoeveel tijd en ruimte haar dit opleverde. Ze schreef er een boek over dat een pleidooi is voor minimaliseren, ontspullen of consuminderen. Van den Berg vertelt hierover in De Knop, haar lezing zit vol praktische ideeën en adviezen. De bijeenkomst start om 19:30 uur. Er is ruimte voor maximaal twintig mensen. Aanmelden is dus noodzakelijk. Dit kan door te mailen naar marisca@11duurzaam.nl. Bij voldoende belangstelling wordt de lezing nog een keer georganiseerd. www.deknop.nl

LingeFilm: 'Tesnota'
20:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is 'Tesnota' te zien, een hyperrealistisch sociaal drama speelt zich eind jaren '90 af in Naltsjik, hoofdstad van de Russische deelrepubliek Kabardië-Balkarië. Middelpunt van de film is de vrijgevochten, 24-jarige Ilana (fenomenale rol van nieuwkomer Zhovner), die een problematische relatie heeft met haar orthodox-joodse moeder. Een en ander wordt verder op scherp gesteld wanneer eerst Ilana's broertje wordt gekidnapt, en zij het vervolgens aanlegt met een islamitische jongeman. De Engelse titel van de film is Closeness, wat bleekjes afsteekt bij de letterlijke vertaling van Tesnota: beklemming. Balagov won tijdens Cannes 2017 voor zijn indrukwekkende filmdebuut de Fipresci Prijs, de prijs van de internationale filmkritiek.

donderdag 31 januari

Theo Maassen in Culemborg
20:30, Culemborg, theater De Fransche School. Theo Maassen staat met zijn voorstelling 'Situatie gewijzigd' in theater De Fransche School. Zijn tiende solovoorstelling is een monoloog over de opkomst en ondergang van de witte man. De kaartverkoop is gestart en kaarten zijn verkrijgbaar via de website. www.theaterdefranscheschool.nl/programma

vrijdag 1 februari

LingeFilm: 'Girl'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is 'Girl' te zien, deze film schetst het leven van de 15-jarige Lara, wier grootste droom is om carrière te maken als ballerina. Maar haar lichaam stribbelt tegen, want Lara is geboren als jongen. Echter, samen met haar vader en jonge broertje tracht ze de wereld te trotseren. Tijdens het Filmfestival van Cannes sleepte 'Girl' verschillende prijzen in de wacht. 'Girl' is ook te zien op woensdag 6 februari.

zaterdag 2 februari

Jubileumavond Leerdam Praise
19:30, Leerdam, partycentrum Het Dak. Leerdam Praise viert het 12,5 jarig bestaan met een jubileumavond in partycentrum Het Dak. Leerdam Praise is bekend van de jaarlijkse openluchtdiensten op het Dr. Reilinghplein en diverse praiseavonden. De organisatie heeft zich de afgelopen 12,5 jaar ingezet om kerken te verbinden en om het christelijk geloof te delen in Leerdam. Thema van de jubileum avond is 'Danken voor ontelbaar veel zegen'. De avond begint om 19:30 uur. Bezoekers kunnen meezingen en danken met de Leerdam Praise band, die de muzikale begeleiding zal verzorgen. De organisatie is ook verheugd dat de zandkunstenaar Immanuel Boie meerdere liederen die avond zal uitbeelden met zijn zandkunsten. Kaarten voor de avond - 3,50 euro per stuk - zijn te koop via de website van Leerdam Praise. www.leerdampraise.nl

LingeFilm: 'The Sisters Brothers'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is 'The Sisters Brothers' te zien, de film schetst een beeld van het Wilde Westen dat volledig in de ban is van goudkoorts. De beruchte huurmoordenaars en broers Eli en Charlie Sisters krijgen de opdracht om Hermann Kermit Warm op te sporen. Daarbij krijgen ze de hulp van de sluwe Morris. Warm laat zich echter maar moeilijk vangen en wat begon als een routineopdracht, wordt al gauw een erbarmelijke en gevaarlijke tocht naar de andere kant van het land. Maar is Morris eigenlijk wel te vertrouwen en wat is Warm's geheim dat hem zo waardevol maakt? Meer en meer begint Eli zich af te vragen waar hij in hemelsnaam aan begonnen is. 'The Sisters Brothers' is gebaseerd op het zwart-komische boek van Patrick DeWitt. Ook te zien op zondag 3 februari om 20:00 uur.

zondag 3 februari

Doninga bij Cultuurcafé
14:30, Acquoy, Fort bij Asperen. Duo Doninga geeft een optreden tijdens het Cultuurcafe in Fort bij Asperen. Het duo bestaat uit Donna Bastiaans en Inge Elmendorp. Ze spelen samen viool- en gitaarmuziek. Het optreden begint om 14:30 uur. Tevens is tijdens dit Cultuurcafé de opening van de kunsttentoonstelling Paul Parren in de Taveerne. Toegang is gratis, na afloop is er wel een collecte.

dinsdag 5 februari

Inloopochtend
10:00-12:00, Leerdam, verpleeghuis Lingesteyn. De inloopochtenden voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel zijn weer begonnen. Deelnemers kunnen herkenbare ervaringen en tips uitwisselen. Er zijn altijd gastvrouwen aanwezig die ervaring hebben met nah. Voor de koffie of thee wordt een bedrage van 1 euro gevraagd. www.hersenletsel.nl/zuid-holland

woensdag 6 februari

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Vrijwilligers staan paraat om allerlei problemen op te lossen. Deelname kost 5 euro per 'consult'. Aanmelden is niet nodig. www.leerdam.seniorweb.nl

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Vrijwilligers staan paraat om allerlei problemen op te lossen. Deelname kost 5 euro per 'consult'. Aanmelden is niet nodig. www.leerdam.seniorweb.nl

Alzheimer Trefpunt West Betuwe
19:00, Haaften, zorgcentrum De Wittenberg. Bij het Alzheimer Trefpunt West Betuwe is Marije Vromans van fysioteam ART te gast. Ze komt vertellen wat er allemaal nog mogelijk is als iemand dementie heeft. Want: bewegen is voor dementerenden erg belangrijk. Bewegen kan bijvoorbeeld helpen bij het verminderen van onrust in het hoofd en lichaam. Ook verkleint het het risico op vallen. Het Alzheimer Trefpunt West Betuwe is deze keer te gast in zorgcentrum De Wittenberg in Haaften. Aanmelden is niet nodig. Inloop vanaf 19:00 uur, het programma start om 19:30 uur.

vrijdag 8 februari

LingeFilm: 'Widows'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. 'Widows' is te zien bij LingeFilm. Van de Oscar-winnende regisseur Steve McQueen ('12 Years a Slave') en co-schrijver en bestsellerauteur Gillian Flynn ('Gone Girl'), komt een zinderende, moderne thriller over misdaad, passie en corruptie. 'Widows' is het verhaal over vier vrouwen die niets met elkaar gemeen hebben behalve een schuld die is achtergelaten door de criminele activiteiten van hun overleden echtgenoten. In het hedendaagse Chicago, in een tijd van onrust, ontstaan spanningen als Veronica (Oscar-winnares Viola Davis), Alice (Elizabeth Debicki), Linda (Michelle Rodriguez) en Belle (Cynthia Erivo) hun lot in eigen handen nemen en samenzweren om een toekomst te smeden op hun eigen voorwaarden. Liam Neeson, Colin Farrell, Robert Duvall, Daniel Kaluuya en Brian Tyree Henry maken tevens deel uit van de cast van 'Widows'. De film is ook te zien op woensdag 13 februari om 20:00 uur.

zaterdag 9 februari

LingeFilm: 'Colette'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm draait 'Colette'. Het waargebeurde verhaal van Colette begint wanneer ze als simpel plattelandsmeisje rond 1900 als jonge bruid van de beroemde, maar berooide schrijver Henri 'Willy' Gauthier-Villars haar entree maakt in de Parijse high society. Verveeld met haar nieuwe bestaan schrijft ze dagboeken vol met haar seksuele fantasieën, die uiteindelijk onder Willy's naam gepubliceerd worden als de novellereeks Claudine. De sensuele verhalen zijn een hit, en Willy en Colette groeien uit tot het bekendste koppel van Frankrijk. Tot Willy haar op een dag verraadt. Keira Knightley speelt de hoofdrol in deze nieuwe film van Wash Westmoreland ('Still Alice'). Het scenario schreef Westmoreland samen met Richard Glatzer, zijn wijlen echtgenoot en tevens co-regisseur van 'Still Alice'.

zondag 10 februari

LingeFilm: 'Early Man'
14:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Het stenen tijdperk versus het bronzen tijdperk. 'Early Man' is de nieuwste familiefilm uit de studio van 'Wallace & Gromit', 'Chicken Run' en 'Shaun The Sheep'. Een hilarische komedie die zich afspeelt in het begin der tijden. Holbewoner Dug en zijn stamgenoten rocken de steentijd, maar dan wordt hun vallei aangevallen door de machtige Lord Nooth en zijn stam uit de bronstijd. Samen met zijn vriend Zwijnkop bedenkt Dug een plan om zijn thuis te redden. Een prehistorisch potje voetbal tussen de twee stammen zal bepalen wie de vallei zal veroveren. 'Early Man' zit vol met unieke karakters, woordgrappen en de typische, droge humor die we van Aardman Animations gewend zijn (Nederlands gesproken)

dinsdag 12 februari

Inloopochtend
10:00-12:00, Leerdam, verpleeghuis Lingesteyn. De inloopochtenden voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel zijn weer begonnen. Deelnemers kunnen herkenbare ervaringen en tips uitwisselen. Er zijn altijd gastvrouwen aanwezig die ervaring hebben met nah. Voor de koffie of thee wordt een bedrage van 1 euro gevraagd. www.hersenletsel.nl/zuid-holland

woensdag 13 februari

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Vrijwilligers staan paraat om allerlei problemen op te lossen. Deelname kost 5 euro per 'consult'. Aanmelden is niet nodig. www.leerdam.seniorweb.nl

Geheimzinnige ornamenten
20:00, Leerdam, gebouw Maranatha. Ben Veldstra geeft op uitnodiging van Historische Vereniging Leerdam een lezing over de ornamenten die bij oude huizen weleens in het raam boven de voordeur te zien zijn. Het meest bekend is de levensboom. De symboliek, die men gebruikte in deze bovenlichten, gaat soms ver terug in de klassieke oudheid. Veldstra bestudeert het fenomeen al enkele jaren en heeft er zelfs een website over. De lezing begint om 20:00 uur in Maranatha. www.metseltekens.nl

donderdag 14 februari

LingeFim: 'Juliet, Naked'
20:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm draait de film 'Juliet, Naked'. Annie (Rose Byrne) en Duncan (Chris O'Dowd) lijken bij elkaar te passen, maar na vele jaren samen vraagt Annie zich af of ze niet vastgeroest zitten in een slechte relatie. De obsessie van haar vriend voor de obscure rocker Tucker Crowe (Ethan Hawke) heeft nooit ruimte gegeven voor iets betekenisvols als een huwelijk en kinderen. Wanneer een demoversie van Tuckers grote hit van 25 jaar geleden opduikt, leidt dit tot een levensveranderende ontmoeting met de enigmatische rocker zelf. 'Juliet, Naked' biedt een komische kijk op de tweede kansen die het leven je geeft. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Nick Hornby ('About a Boy', 'High Fidelity').

vrijdag 15 februari

LingeFilm: 'Cold War'
20:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm draait de film 'Cold War', een meeslepend liefdesverhaal van regisseur en scenarioschrijver Pawel Pawlikowsk. In het Polen ten tijde van de Koude Oorlog is het voor Wiktor en Zula liefde op het eerste gezicht. Ze beleven een gepassioneerde romance, maar worden gescheiden door politiek en tegenslagen. In zijn zoektocht naar jonge artiesten om een ensemble op te zetten dat Poolse folklore opvoert, valt het oog van muzikant Wiktor op de jonge en vrijgevochten Zula. De twee voelen zich direct tot elkaar aangetrokken, maar lijken voortdurend op de vlucht tussen oost en west. Ze kunnen niet zonder elkaar, maar ook niet met elkaar. 'Cold War' toont een onmogelijke liefde in een onmogelijke tijd. De filmvertoning begint om 20:30 uur, om 20:00 uur is er een inleiding over de Koude Oorlog. De film - zonder inleiding - is ook te zien op woensdag 20 februari. Aanvang is 20:00 uur.

zaterdag 16 februari

Pepijn Schoneveld
20:15, Vianen, Theater Vianen. Pepijn Schoneveld staat in Theater Vianen met zijn solovoorstelling 'Stante pede'. Pepijn vertelt over wat hij in zijn leven allemaal meemaakt en hoe hij daarover denkt. Hij is daarin volgens een recensie Dagblad van het Noorden "…geen trendvolger of de gladde imitator van wat elders op podia wordt gedaan". De voorstelling begint om 20:15 uur, kaarten zijn op de website te koop. www.theatervianen.nl

zondag 17 februari

Tango Poetica
14:00, Acquoy, Fort bij Asperen. Optreden van Tango Poetica bij het Cultuurcafé in Fort bij Asperen. Mensen zijn welkom om te komen luisteren én mee te dansen. De toegang is gratis, wel is er na afloop een collecte.

dinsdag 19 februari

Inloopochtend
10:00-12:00, Leerdam, verpleeghuis Lingesteyn. De inloopochtenden voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel zijn weer begonnen. Deelnemers kunnen herkenbare ervaringen en tips uitwisselen. Er zijn altijd gastvrouwen aanwezig die ervaring hebben met nah. Voor de koffie of thee wordt een bedrage van 1 euro gevraagd. www.hersenletsel.nl/zuid-holland

woensdag 20 februari

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Vrijwilligers staan paraat om allerlei problemen op te lossen. Deelname kost 5 euro per 'consult'. Aanmelden is niet nodig. www.leerdam.seniorweb.nl

vrijdag 22 februari

Venetiaans buffet
18:30, Acquoy, Fort bij Asperen. Kunstenares Jolanda Prinsen kookt een Venetiaans buffet in Fort bij Asperen. Eters kunnen om 18:30 uur aanschuiven, er zijn drie gangen. Deelname kost 22,50 euro per persoon, inclusief een welkomstdrankje.