Witte rook in West Betuwe: de coalitie is rond

west betuwe • De partijen Dorpsbelangen, SGP, ChristenUnie en Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe hebben donderdagavond de coalitieonderhandelingen in West Betuwe afgerond. Er bestaat overeenstemming over de inhoud van een coalitieakkoord, het aantal wethouders en op hoofdlijnen over de portefeuilleverdeling. Die portefeuilleverdeling wordt in de eerste collegevergadering van het nieuwe team nog verder in detail uitgewerkt.

In totaal gaat het college, naast burgemeester Harry Keereweer bestaan uit vijf wethouders (4,88 fte). Beoogd wethouders zijn Ton van Maanen (SGP), Ed Goossens (Dorpsbelangen), Govert van Bezooijen (ChristenUnie), Jacoline Hartman (Leefbaar Lokaal Belang) en Rutger van Stappershoef (Dorpsbelangen).

Hecht koppel

Ed Goossens was in Geldermalsen fractievoorzitter van Dorpsbelangen waar hij samen met Rutger Stappershoef een hecht politiek koppel vormde. Dat was ook het geval tijdens de verkiezingscampagne en de daarop volgende coalitieonderhandelingen. Van Stappershoef was campagneleider tijdens de laatste verkiezingen. De inwoner van Rhenoy werd door zijn partij op de negende plaats van de kandidatenlijst gezet, maar werd met een groot aantal voorkeursstemmen toch in de raad gekozen.

Van Bezooijen en Van Maanen waren wethouder in respectievelijk Lingewaal en Geldermalsen. Bezooijen heeft veel inhoudelijke dossierkennis en werd in Lingewaal door alle partijen alom gerespecteerd, Van Maanen viel vooral op door zijn grote ijver. Politiek was hij misschien wel eens iets te lief. Jacoline Hartman is een relatieve buitenstaander, ze komt uit Hedel en is eigenlijk de grote onbekende van het vijftal. Ze draaide wel een paar jaar mee als burgerlid van de VVD-fractie in de gemeente Maasdriel. Ze is in het dagelijks leven juridisch adviseur.

De beoogd wethouders voor West Betuwe zijn of worden onderworpen aan de voorgeschreven integriteitstoets door bureau Berenschot. Het coalitieakkoord wordt op dinsdagavond 29 januari officieel aangeboden aan de gemeenteraad. Op die avond worden ook de wethouders beëdigd. Donderdag verzorgt het nieuwe beoogde college een persconferentie, waarbij ook het coalitieakkoord en de portefeuilleverdeling worden toegelicht.