• Het team van Transfer Solutions op bezoek bij vader en zoon Kooiman.
• Het team van Transfer Solutions op bezoek bij vader en zoon Kooiman. Foto: Aangeleverd

Collega's Transfer Solutions naar Weissensee voor schaatstoertocht

Kou trotseren voor project in Pretoria

leerdam • "Voor de meeste is het schaatsen van 100 of 200 kilometer een nieuwe ervaring", zegt Marlies Morel, één van de deelnemers. "De langste tocht die ikzelf ooit heb gereden is van Leerdam over de Linge naar Gorinchem." Samen met haar zes teamgenoten heeft ze de afgelopen weken nog aardig wat kilometertjes kunnen maken op het buitenijs van Biddinghuizen en op de 400-meterbaan van Breda. De schaatsers hebben tijdens hun voorbereiding nuttige tips gekregen van Erik-Jan Kooiman, de professionele schaatser uit de Krimpenerwaard die door Transfer Solutions wordt gesponsord. "We zijn daar trots op, want Kooiman is de winnaar van de Alternatieve Elfstedentocht van 2018."

Onlangs had het schaatsteam van Transfer Solutions in de schaats- en skeelerwinkel van Dave van Dam in Haastrecht een ontmoeting met de marathon- en lange baanschaatser uit Lekkerkerk. Leuke bijkomstigheid was dat ook vader Jan Kooiman bij de ontmoeting aanwezig was. Kooiman senior werd tijdens de Friese Elfstedentocht van 1985 vierde in de eindsprint, in het bekende groepje met winnaar Evert van Bentum, René Ruitenberg en Jos Niesten.

Gezamenlijke activiteiten

"Bij Transfer Solutions doen we buiten ons werk veel aan gezamenlijke activiteiten", zegt marketingcommunicatie manager Mariette van Pinxteren. "We houden sportdagen, organiseren meet & greets, en hebben recent ons nieuwjaarsfeest in het spoorwegmuseum gehouden. En vorig jaar hielden we tijdens de Olympische Winterspelen een Olympisch schaatsontbijt." Transfer Solutions probeert ook altijd iets terug te doen voor de Leerdamse gemeenschap. Het bedrijf was sponsor van wereldkampioen taekwondo Ilhame El Kafroune en dit jaar dus van Erik Jan Kooiman. De sportieve prestatie op de Weissensee is gekoppeld aan een sponsoractie voor het project Oasis van stichting African Hands.

De stichting werd in 2007 opgericht door de gepensioneerde Leerdamse huisarts Martien Bac. In 2010 verhuisde hij samen met zijn vrouw Mies naar Pretoria in Zuid-Afrika. African Hands wil met donaties uit Nederland de medische zorg en leefomstandigheden van de meest kwetsbare aidsslachtoffers in Zuid-Afrika verbeteren. De projecten die ze steunen hebben een directe samenwerking met lokale mensen als uitgangspunt. African Hands is er voor iedereen, ongeacht achtergrond of religie.

Gerrit den Hartog is penningmeester van de stichting en houdt zich vanuit Leerdam vooral bezig met de broodnodige fondsenwerving. "Het project Oasis wordt geleid door Mies Bac vanuit een gebouw naast het Steve Biko Ziekenhuis in Pretoria. Er worden in het gebouw diverse cursussen georganiseerd voor hiv-geïnfecteerden, zoals computer-, naai-, kook- en baklessen. Ook is er inmiddels een groentetuin."

Zelfredzaamheid

Door het aanbieden van deze activiteiten vergroten de deelnemers hun vaardigheden, waardoor ze een eigen inkomen kunnen genereren. En dat zorgt ervoor dat hun zelfredzaamheid wordt vergroot. De activiteiten van project Oasis worden volgens Den Hartog zeer goed bezocht en voorzien in een grote behoefte. De hiv-geïnfecteerden voelen zich echt gewaardeerd. "Hoewel aids geen dodelijke ziekte meer is en ondanks dat de situatie voor deze mensen een stuk is verbeterd, is de sociale impact van hun ziekte nog steeds heel groot. In Zuid-Afrika rust nog steeds een groot taboe op het hebben van aids."

African Hands is een door de belastingdienst goedgekeurde ANBI-instelling, waardoor giften fiscaal aftrekbaar zijn. Giften kunnen worden overgemaakt op NL35 ABNA 0834 527 499 ten name van Stichting African Hands onder vermelding van Transfer Solutions.

Meer informatie is te vinden op de website van African Hands.


q www.african-hands.nl

Dick Aanen