donderdag 17 januari

Boeken inzamelen
10:00-12:00 & 19:00-21:00, Leerdam, oude Emmahuis. Boekenmarkt Leerdam houdt weer een inzameling. Boeken inleveren kan tussen 10:00 en 12:00 en tussen 19:00 en 21:00 uur. Een andere afspraak maken is ook mogelijk, dit kan via 06-22588927 of boekenmarktleerdam@gmail.com.

'Other side of hope'
19:30, Neerijnen, Stroomhuis Neerijnen. Film uit 2017 van de Finse regisseur Aki Kaurismäki. Een Syrische vluchteling belandt in Helsinki, toevallig het einddoel van het kolenschip waarop hij zich had verschanst. In de Finse hoofdstad moet hij het illegale circuit in en ontmoet hij mensen die hem goed doen en mensen die hem kwaad doen. Hij laveert tussen pech en mazzel, tussen hoop en tegenslag. Tweede en slotaflevering van een korte serie films over verschoppelingen. Entree: 5 euro, reserveren niet nodig.
www.stroomhuisneerijnen.nl

vrijdag 18 januari

Lezing over Caravaggio
14:00, Leerdam, stadspodium GO. Mirelle Nunes geeft een lezing over de Italiaanse schilder Caravaggio en zijn navolgers in Europa, in het bijzonder de Utrechtse Caravaggisten. Hoe werden de drie schilders Gerard van Honthorst, Dirck van Baburen en Hendrick ter Brugghen tijdens hun reizen naar Rome begin zeventiende eeuw beïnvloed door Caravaggio? De lezing vindt plaats in het kader van de tentoonstelling 'Utrecht, Caravaggio en Europa' in het Centraal Museum Utrecht. Deze is nog tot en met zondag 24 maart te bewonderen. Nunes is erfgoedspecialist en kunsthistorica, ze geeft naast lezingen bij actuele tentoonstellingen en cursussen algemene kunstgeschiedenis ook rondleidingen in diverse musea (MOA, Slot Zeist) en kunstbeurzen (PAN, TEFAF). Entree is 14 euro. Reserveren is verplicht, dit kan via de website.
www.go-leerdam.nl

GO: 'Book Club'
20:30, Leerdam, stadspodium GO. Bij stadspodium GO is de film 'Book Club' te zien over vier vriendinnen die in hun maandelijkse boekenclub 'Fifty shades of grey' lezen. Het boek heeft veel impact op hen allemaal. Diane (Diane Keaton) is een weduwe. Vivian (Jane Fonda) geniet van haar leven als eeuwige vrijgezel. Sharon (Candice Bergen) verwerkt nog steeds haar scheiding van jaren geleden. En het huwelijk van Carol (Mary Steenburgen) zit in een sleur. Maar door het aanwakkeren van een oude vlam of door nieuwe romances inspireren ze elkaar aan een nieuw hoofdstuk van hun leven te beginnen.

zaterdag 19 januari

Jampop
20:30, Everdingen, dorpshuis 't Knooppunt. Alweer de derde voorronde van bandjesstrijd Jampop. Drie bands spelen hun repertoire en de jury kiest aan het end van de avond een band uit voor de finale in juni. Ook het publiek krijgt de mogelijkheid om hun voorkeur aan te geven. De avond begint om 20:30 uur, entree is 5 euro.

LingeFilm: 'De dirigent'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is de film 'De dirigent' te zien, deze film gaat over Antonia Brico, de van oorsprong Nederlandse vrouw die eind jaren '20 de eerste vrouwelijke dirigent ter wereld was, die succesvol grote symfonieorkesten dirigeerde. De film is ook te zien op zondag 20 januari om 20:00 uur.

zondag 20 januari

Rivierenland Klassiek
15:00, Neerijnen, Stroomhuis Neerijnen. Pianist Christian Sanders (1988) speelt onder meer werken van Franz Schubert, in Weense sferen met Impromptus D935 en Sonate D959. Entree: 10 euro. Reserveren is noodzakelijk om teleurstellingen te voorkomen:
www.stroomhuisneerijnen.nl

dinsdag 22 januari

Kansen voor de lokale kerk
20:00, Beesd, St. Pieterskerk. Leo Fijen geeft een lezing in de kerk in Beesd over de kansen die hij ziet voor de lokale kerkgemeenschap. De tv-presentator schreef over dit onderwerp een boek met de bekende monnik Anselm Grün. Dit boek verschijnt komende zomer onder de titel 'Kansen zien in de kerk'.

Over vesting Gorinchem
20:00, Vuren, cultureel centrum De Koels. Hugo Ouwerkerk - van de werkgroep 'Vesting Gorinchem - geeft op uitnodiging van historische vereniging De Heerlijkheid Vuren een lezing over vestingbouw en de vesting Gorinchem. Hij vertelt onder meer over de geschiedenis van Gorinchem, de bouw van de grootste vestingstad van Nederland en onderdeel van zowel de Oude als de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Bij de lezing maakt Ouwerkerk gebruik veel beelden, die een goed beeld geven van het bouwen van een vesting in vroegere jaren. De toegang is voor iedereen gratis.

woensdag 23 januari

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:00-12:00, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Iedereen is welkom bij de Buurtontmoetingsplek (Bop) voor een kop koffie of thee en een praatje. Deze keer is er een quiz, gepresenteerd door Koen Bijl. Meer informatie is te verkrijgen bij Bart van Zandwijk via 06-13784043.

Winterwandeling
14:00, Neerijnen, Stroomhuis Neerijnen. De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen organiseert een winterwandeling op landgoed Waardenburg en Neerijnen. De natuur is in winterrust, maar toch valt er van alles te ontdekken. Zo hebben de bomen nog geen blad, waardoor kasteel Waardenburg en huis Neerijnen nog beter zichtbaar zijn in hun mooie omgeving. Afhankelijk van de temperatuur zijn de knoppen van verschillende bomen en struiken aan het veranderen en zich aan het voorbereiden op de lente. Vanaf de dijk is te zien hoe watervogels hun rust zoeken in de Kil van de Rijswaard. En met een beetje geluk komen reeën uit hun schuilplaatsen te voorschijn. Het wordt genieten van de kleine en grote dingen in de natuur. De wandeling start om 14:00 uur op de parkeerplaats van Stroomhuis Neerijnen. De wandeling duurt 2 euro, deelname kost 5 euro voor volwassenen, kinderen van 4 tot en met 12 jaar betalen 2,50 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Reserveren is noodzakelijk.
www.glk.nl/activiteiten

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Vrijwilligers staan paraat om allerlei problemen op te lossen. Deelname kost 5 euro per 'consult'. Aanmelden is niet nodig. www.leerdam.seniorweb.nl

Fotoquizavond
20:00, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Historische vereniging Den Ouden Dijk in Herwijnen organiseert een fotoquizavond in dorpshuis De Poort. Dick Hak is in het archief gedoken en heeft historische foto's van Herwijnen opgeduikeld, er zit ook een enkele foto van Hellouw bij. Dirk van Wijk en Koen Bijl presenteren de quiz op 'Herwijnse wijze'. Iedereen is welkom, de toegang is gratis. Voor de winnaar is er een leuke prijs. Aanvang is 20:00 uur. www.denoudendijk.nl

donderdag 24 januari

'The light between the oceans'
20:00-22:00, Leerdam, Bibliotheek Leerdam. Bij deze filmavond in de Leerdamse bieb is de film 'The light between the oceans' te zien. Tom Sherbourne, een oorlogsveteraan uit de Eerste Wereldoorlog, is een vuurtorenwachter die samen met zijn vrouw Isabel in een afgelegen vuurtoren in het westen van Australië woont. Ze zijn ongewenst kinderloos maar op een dag spoelt er een reddingsbootje aan met daarin een dode man en een baby. Het echtpaar begraaft de dode man en voeden het kind op als zijnde van henzelf en geven haar de naam Lucy. Wanneer het echtpaar enkele jaren later terugkeert naar het vasteland maken ze kennis met de biologische moeder Hannah die wanhopig op zoek is naar haar kind. De filmavond begint om 20:00 uur, entree is 5 euro voor leden en 7,50 euro voor niet-leden. Kaarten zijn te koop in de bibliotheek of op de website.
www.debibliotheekaanzet.nl

vrijdag 25 januari

Open eettafel
18:30-22:00, Asperen, Fort bij Asperen. Het leerwerkbedrijf Nieuwe Hollandse Waterlinie organiseert een open eettafel. Belangstellenden kunnen voor 22,50 euro per persoon aanschuiven in de Taveerne van het fort. Er staat een buffet bestaande uit drie gangen klaar. Thema dit jaar is Italië. Aanmelden kan via fortasperen.annemiek@gmail.com of 06-12119403 (allergieën of dieetwensen vooraf doorgeven).

Lampionnenoptocht
18:45, Heukelum, muziektent. Oranjevereniging Heukelum organiseert een lampionnenoptocht ter ere van de verjaardag van prinses Beatrix. Fanfarekorps Door Eensgezindheid verleent haar medewerking, onder leiding van de muzikanten maken de deelnemers een rondje door de stad. Mensen die mee willen lopen, kunnen zich om 18:45 uur bij de muziektent melden. De optocht begint om 19:00 uur. Aansluitend is er een kinderdisco in het dorpshuis De Krakeling. www.oranjeverenigingheukelum.no

Kolder in de polder
19:30, Deil, dorpshuis 't Duifhuis. Deils Toneel speelt het blijspel 'Kolder in de polder'. Alles gaat zijn gangetje in het kleine buurtsuper marktje van Henk en Annie tot…. er een nieuwe supermarkt geopend wordt Dat betekent nog minder klanten in de toekomst. In de toch al verouderde winkel lijkt dit de nekslag voor de vrolijke Henk en bezorgde Annie. Blijven de buren de winkel trouw? Of wordt het pand verkocht aan de louche Sjonnie en Sjaan? Zij zien het wel zitten om er een mooie zaak van te maken. Deils Toneel speelt de voorstelling ook op zaterdag 26 januari in Deil én zaterdag 9 februari in Dorpshuis Meteren. Vanaf 19:30 is de zaal geopend, aanvang 20:00 uur.

LingeFilm: 'Sir'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is de Indiase film 'Sir' te zien. De jonge weduwe Ratna werkt als huishoudster bij Ashwin, een zoon van een rijke familie uit Mumbai. De aantrekkingskracht tussen de twee is overduidelijk, maar dit kan bijna niet goed aflopen. Rich boy meets poor girl – het is een overbekend thema dat in menige Hollywood-film doorgaans leidt tot te zoetsappige films. Maar deze film loopt niet in die val. De regisseuse maakt er een fraai en romantisch drama van dat de verhoudingen tussen man en vrouw in India genuanceerd in beeld brengt. Zij laat zien dat mensen van vlees en bloed soms gevoelens hebben die de grenzen overstijgen. De film kreeg een publieksprijs op World Cinema Amsterdam festival. Er is ook een vertoning op zaterdag 26 januari, dan is er voorafgaand aan de film een maaltijd. De avond begint dan om 18:00 uur.

zaterdag 26 januari

Concert
19:30, Schoonrewoerd, hervormde kerk. Christian Verwoerd geeft met zijn band een concert in de hervormde kerk. Het concert begint om 20:00 uur, de kerk is om 19:30 uur open. Kaarten voor het optreden zijn te bestellen via famsteltjes@kpnmail.nl of fambruynes@online.nl. Maar ook gewoon bij de deur van de kerk op de avond van het concert. De opbrengst is voor Hope en Serve, hulpverlening in Roemenië.

zondag 27 januari

LingeFilm: 'Smallfoot'
11:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is 'Smallfoot' te zien, een animatie-avontuur voor alle leeftijden, met originele muziek en een sterrencast. 'Smallfoot' zet een mythe op zijn kop als een slimme jonge yeti iets vindt waarvan hij niet wist dat het bestond: een mens. Het nieuws over deze Smallfoot zorgt voor oproer binnen de onwetende yeti-gemeenschap: wie of wat leeft er nog meer in de wijde wereld buiten hun eigen besneeuwde dorpje? Een meeslepend verhaal over vriendschap, moed en vreugdevolle nieuwe ontdekkingen. Er is een autismevriendelijke vertoning om 11:00 uur, de reguliere film is om 14:30 uur.

dinsdag 29 januari

Inloopochtend
10:00-12:00, Leerdam, verpleeghuis Lingesteyn. De inloopochtenden voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel zijn weer begonnen. Deelnemers kunnen herkenbare ervaringen en tips uitwisselen. Er zijn altijd gastvrouwen aanwezig die ervaring hebben met nah. Voor de koffie of thee wordt een bedrage van 1 euro gevraagd. www.hersenletsel.nl/zuid-holland

woensdag 30 januari

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Vrijwilligers staan paraat om allerlei problemen op te lossen. Deelname kost 5 euro per 'consult'. Aanmelden is niet nodig. www.leerdam.seniorweb.nl

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Vrijwilligers staan paraat om allerlei problemen op te lossen. Deelname kost 5 euro per 'consult'. Aanmelden is niet nodig. www.leerdam.seniorweb.nl

LingeFilm: 'Tesnota'
20:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is 'Tesnota' te zien, een hyperrealistisch sociaal drama speelt zich eind jaren '90 af in Naltsjik, hoofdstad van de Russische deelrepubliek Kabardië-Balkarië. Middelpunt van de film is de vrijgevochten, 24-jarige Ilana (fenomenale rol van nieuwkomer Zhovner), die een problematische relatie heeft met haar orthodox-joodse moeder. Een en ander wordt verder op scherp gesteld wanneer eerst Ilana's broertje wordt gekidnapt, en zij het vervolgens aanlegt met een islamitische jongeman. De Engelse titel van de film is Closeness, wat bleekjes afsteekt bij de letterlijke vertaling van Tesnota: beklemming.