woensdag 9 januari

Expositie
10:00, Leerdam, Poort van West. Nico van der Vliet uit Herwijnen exposeert tot eind maart in de Poort van West. Van der Vliet heeft inmiddels meer dan 25 jaar ervaring in het schilderen, eerst maakte hij vooral schilderijen in aquarel, later ging hij aan de slag met acryl en olieverf. Zijn schilderen zijn soms ingetogen, maar soms ook heel uitbundig. Titel van de expositie in de Poort van West is 'Hommage aan de koning van de winter'. De schilderijen zijn dagelijks te bekijken.

donderdag 10 januari

Eerste repetitieavond
19:45, Haaften, kulturhus Burcht van Haeften. Het Haaftensch Mannenkoor houdt haar eerste repetitieavond van het nieuwe jaar, alle mannen die van zingen houden, zijn welkom tijdens deze open avond. Het repeteren begint om 19:45 uur, meer informatie over het mannenkoor is te krijgen bij Marinus van Kerkhof via 0418-591704.

Dialezing
20:00-22:00, Schoonrewoerd, natuurcentrum De Schaapskooi. Henk Tromp uit Nieuwegein geeft een dialezing in Schoonrewoerd, op uitnodiging van natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden. Tromp, lid van het Natuurfotografengilde (NFG), is een al vele jaren actief natuurfotograaf. Zijn voorkeur gaat uit naar het fotograferen van vogels. Maar ook landschappen met de daarin voorkomende flora en fauna hebben zijn aandacht tijdens de vele fototochten in Nederland en andere voornamelijk Europese landen. Tijdens deze lezing staat de natuur langs de dijken uit deze regio centraal. De dialezing begint om 20:00 uur en duurt tot 22:00 uur, de toegang is gratis. Er is wel een verloting om uit de kosten te komen. www.natuurcentrum.nl

vrijdag 11 januari

Bingo
19:00, Herwijnen, clubgebouw D'n Ouwe Wiel. IJsclub D'n Ouwe Wiel houdt weer een bingoavond in het clubgebouw aan de Schoutensteeg 4. De deuren gaan om 19:00 uur open, de bingo begint om 20:00 uur.

Nieuwjaarsconcert André Rieu
19:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is het in de Town Hall in Sydney opgenomen nieuwjaarsconcert van André Rieu te zien.

zaterdag 12 januari

Vogelbeurs
09:00-12:00, Leerdam, verenigingsgebouw De Vogelvriend. Vogelvereniging De Vogelvriend in Leerdam houdt weer haar maandelijkse vogelbeurs. Er zijn op deze beurs een aantal handelaren aanwezig. Ook is er een stand waar bezoekers vogelbenodigdheden kunnen kopen. Er zijn bestuursleden van de vereniging aanwezig, bij hen kunnen bezoekers vragen stellen over een eventueel lidmaatschap of over het kweken van vogels. Het verenigingsgebouw is te vinden aan de P.M. van Gentstraat 23.

De Rommelschuur
09:00-12:00, Schoonrewoerd, Overheicop 1. De Rommelschuur is weer geopend. Er is een ruim aanbod van allerlei tweedehands artikelen. In de boekenschuur zijn romans en thrillers te koop van oude en moderne schrijvers. Er zijn nog veel meer boeken die gesorteerd zijn op genres: kookboeken, kinderboeken, religie, geschiedenis, natuur enzovoorts. In de kledinghoek zijn ook veel schoenen en (sneeuw)laarzen aanwezig.

Veteranencafé
14:00-16:00, Leerdam, partycentrum Het Dak. In de zaal De Pub in het partycentrum is weer een bijeenkomst van het Veteranencafé in Leerdam.

Winterconcert
20:00, Deil, protestantse kerk. Fanfare de Volharding heeft een gevarieerd programma voorbereid voor hun jaarlijkse winterconcert. Het optreden begint om 20:00 uur.

Harry Sacksioni
20:15, Vianen, Theater Vianen. Harry Sacksioni komt naar Vianen met zijn nieuwe soloprogramma 'Smokey strings'. Hierin maakt hij een verrassende keuze uit zijn inmiddels enorme catalogus. Op vijf verschillende gitaren speelt hij composities die schuren tegen de (fingerstyle) blues, een groot funky gehalte hebben of op een andere manier de snaren van zijn gitaren doen smeulen. Omdat zijn inspiratie om te schrijven nooit lijkt te stoppen zullen ook zijn nieuwste composities onderdeel uitmaken van dit programma. Sacksioni's technisch vermogen om 'een hele band uit zijn gitaar te toveren', gemixt met zijn ontwapenende en humoristische verteltrant, maken van zijn optredens een overrompelende en persoonlijke gebeurtenis. Niet voor niets is hij Edison winnaar, Ridder in de Orde van Oranje Nassau en onlangs voor het achtste jaar op rij uitgeroepen tot de Beste Akoestische Gitarist van de Benelux!

'Seks met Sjaak'
20:30, Leerdam, stadspodium GO. Sjaak Bral staat met zijn show 'Seks met Sjaak' op de planken van GO. Het is een try-outvoorstelling. Bral heeft het in de voorstelling over alle mogelijke vormen van seks, maar ook over de 'nieuwe preutsheid', van douchen met je onderbroek tot de strikte censuur van Facebook en Instagram. De show begint om 20:30 uur, entree is 15 euro. www.go-leerdam.nl

zondag 13 januari

Nieuwjaarsconcert
14:00, Meteren, Dorpshuis Meteren. Sweet Blossom Orchestra geeft een nieuwjaarsconcert. Voor deze gelegenheid wordt het dorpshuis in Meteren omgetoverd tot een swingende jazzclub. Leuke bijkomstigheid: Arnold de Kaasboer verzorgt deze middag heerlijke kaasplankjes. Sweet Blossom Orchestra onder leiding van Sylvie de Lyon is een bigband met muzikanten uit Geldermalsen en Omstreken. De band speelt voornamelijk swing uit de veertiger en vijftiger jaren. Denk bijvoorbeeld aan muziek van Glenn Miller, Count Basie en Duke Ellington. De zaal is open om 14:00 uur, de muziek start om 14:45 uur. De toegang is gratis, de hapjes en drankje zijn wel voor eigen rekening. Reserveren kan bij Joke van Vrouwerf via 06 20 548482 of Dico Grandia via 06-46310390.

maandag 14 januari

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. De Buurtontmoetingsplek (Bop) is open van 10:15 tot 11:45 uur. Mensen zijn welkom in dorpshuis EMM in Asperen voor een kop koffie en een praatje.

Kilimanjaro
20:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. Manager, directeur, expeditieleider en IT-kenner Arnaud de Wilde is ook een verwoed bergbeklimmer. Op de Nutsavond in Geldermalsen komt hij vertellen over zijn expedities en avonturen. De Wilde beklimt bergen over de hele wereld. Maar de grootste aantrekkingskracht heeft voor hem Kilimanjaro: de hoogste berg van Afrika. De avond begint om 20:00 uur. Entree voor niet-leden is 5 euro, leden van de bibliotheek betalen 4 euro.

dinsdag 15 januari

Diëtist te gast bij Dop
09:30, Deil, dorpshuis 't Duifhuis. Bij het Dorpsontmoetingspunt (Dop) in Deil is diëtist Bas Wielaard te gast, hij komt vertellen over gezonde voeding voor ouderen. Inloop vanaf 09:30 uur.

Inloopochtend
10:00-12:00, Leerdam, verpleeghuis Lingesteyn. De inloopochtenden voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel zijn weer begonnen. Deelnemers kunnen herkenbare ervaringen en tips uitwisselen. Er zijn altijd gastvrouwen aanwezig die ervaring hebben met nah. Voor de koffie of thee wordt een bedrage van 1 euro gevraagd.
www.hersenletsel.nl/zuid-holland

Open eettafel Herwijnen
11:30, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Vrijwilligers van Welzijn West Betuwe nodigen iedereen uit voor een gezellig samenzijn. Rond 12:30 uur zal het driegangenmenu worden geserveerd. Aanmelden uiterlijk vrijdag 11 januari bij Jolisa van Zanten via 0418-582033.

LingeFilm: 'Wad'
14:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm toont de film 'Wad', de eerste Nederlandse natuurfilm over het waddengebied. Ruben Smit en zijn crew registreren dit unieke Nederlandse natuurgebied en al zijn bijzondere natuurfenomenen onder- en bovenwater, in elk jaargetijde. Vanuit een holistische benadering; alles heeft met alles te maken. Geen aaneenschakeling van mooie plaatjes maar een duidelijk verhaal met herkenbare iconen zoals de zeehond, de bergeend en de slechtvalk. Een film die het ecosysteem in beeld brengt als nooit te voren; van de kleine kiezelwieren onderaan de voedselketen tot aan de slechtvalk en de grijze zeehond als iconen van het wad. Met de nieuwste filmtechnieken, timelapses, drones, microfotografie en onderwatercamera's weet de crew de bijzondere natuur van de wadden vanuit alle perspectieven te vangen. Het waddengebied is het enige Nederlandse natuurgebied met de status Unesco Werelderfgoed. 'Wad' is ook te zien op woensdag 16 januari om 20:00 uur.

woensdag 16 januari

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Vrijwilligers staan paraat om allerlei problemen op te lossen. Deelname kost 5 euro per 'consult'. Aanmelden is niet nodig. www.leerdam.seniorweb.nl

Broodmaaltijd
17:00, Leerdam, wijkcentrum West-End. Vrijwilligers van wijkvereniging West-End organiseren weer een broodmaaltijd. Hier wordt ook altijd iets warm bij geserveerd. De maaltijd begint om 17:00 uur, deelname kost 4,50 euro voor leden en 5 euro voor niet-leden. Opgeven kan tot en met maandag 14 januari bij Gerda van der Wielen via 0345-616031 of Rika Holtjer via 0345-615882. Of per e-mail: info@wijkverenigingwestend.nl ten name van Lenie de Pender.

De geschiedenis van de schaats
19:30, Leerdam, gebouw Maranatha. Krijn van der Ham is te gast bij de avond van de interkerkelijke bejaardenzorg in Maranatha, hij vertel over de geschiedenis van de schaats en de romantiek van het schaatsen. De avond begint met de meditatie, verzorgt door dominee J. van Walsum. Iedereen vanaf 60 jaar is welkom.

'De tuin in alle seizoenen'
20:00, Herwijnen, dorpshuis De Poort. De Maatschappij tot Nut van 't Algemeen in Herwijnen komt samen in dorpshuis De Poort in Herwijnen. Spreker is Hans van Horssen met een lezing met als thema 'De tuin in alle seizoenen'. Spreker heeft een tuinontwerpbureau. Aanwezigen krijgen prachtige beelden te zien van de plantstijl Dutch Wave en een video van het Maximapark bij Leidsche Rijn. De entree voor niet-leden is 5 euro.

Open repetitieavond
20:00, Geldermalsen, gereformeerde kerk. Gemengd koor De Lofstem uit Geldermalsen, uitgaande van de gereformeerde gemeente, een open repetitieavond. Iedereen die van zingen houdt vanaf 16 jaar wordt uitgenodigd. Aanvang is 20:00 uur. Adres: Laan van Leeuwenstein 10 Geldermalsen.

vrijdag 18 januari

LingeFilm: 'Becoming Astrid'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. 'Becoming Astrid' is te zien bij LingeFilm. Als jonge vrouw maakte Astrid Lindgren een gebeurtenis mee die haar diep trof en het verdere verloop van haar leven zou bepalen. Het gaf haar de kracht en het zelfvertrouwen een ander pad te kiezen dan van haar in die tijd werd verwacht. Ze volgde haar hart en ontwikkelde zo haar passie voor schrijven. Met haar fantasierijke kinderboeken als Pippi Langkous is ze wereldwijd een van de meest inspirerende en geliefde auteurs van ons tijdperk geworden en staat ze symbool voor de vrije mens die met conventies durfde te breken. Ook op woensdag 23 januari, om 20:00 uur.

zaterdag 19 januari

LingeFilm: 'De dirigent'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is de film 'De dirigent' te zien, deze film gaat over Antonia Brico, de van oorsprong Nederlandse vrouw die eind jaren '20 de eerste vrouwelijke dirigent ter wereld was, die succesvol grote symfonieorkesten dirigeerde. De film is ook te zien op zondag 20 januari om 20:00 uur.

dinsdag 22 januari

Inloopochtend
10:00-12:00, Leerdam, verpleeghuis Lingesteyn. De inloopochtenden voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel zijn weer begonnen. Deelnemers kunnen herkenbare ervaringen en tips uitwisselen. Er zijn altijd gastvrouwen aanwezig die ervaring hebben met nah. Voor de koffie of thee wordt een bedrage van 1 euro gevraagd.
www.hersenletsel.nl/zuid-holland

woensdag 23 januari

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Vrijwilligers staan paraat om allerlei problemen op te lossen. Deelname kost 5 euro per 'consult'. Aanmelden is niet nodig.
www.leerdam.seniorweb.nl

Winterwandeling
14:00, Neerijnen, Stroomhuis Neerijnen. De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen organiseert een winterwandeling op landgoed Waardenburg en Neerijnen. De wandeling start om 14:00 uur op de parkeerplaats van Stroomhuis Neerijnen. De wandeling duurt 2 euro, deelname kost 5 euro voor volwassenen, kinderen van 4 tot en met 12 jaar betalen 2,50 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Reserveren is noodzakelijk. www.glk.nl/activiteiten