'Nieuwe gemeente van ons allemaal'

vijfheerenlanden • "De nieuwe gemeente is van ons allemaal en samen zijn wij de nieuwe gemeente." Dat zei waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker vrijdag tijdens de nieuwjaarsreceptie van Vijfheerenlanden.

Het nieuwe college is volgens hem van plan inwoners 'echt' invloed te geven op plannen en projecten die hen direct aangaan. "Inwoners krijgen de kans om effectief invloed uit te oefenen via verschillende manieren en vormen van participatie. Samen met inwoners wil het bestuur ontdekken op welke manier je het beste de wensen en voorkeuren van inwoners kunt vertalen in concrete plannen." Volgens Lokker betekent dat samen met de inwoners bouwen aan een cultuur van samenwerking, met een sterk gemeentelijk gezag dat het proces regisseert en een bestuur dat tijdig knopen durft door te hakken. "En als het nodig is om buiten de lijntjes te kleuren om het doel te bereiken, of buiten de gebaande paden te wandelen, of minder voor de hand liggende middelen en methoden te gebruiken, dan doen wij dat gewoon." De waarnemend burgemeester wees erop dat er sprake was een historisch moment. "Vanaf 1 januari 2019 bent u inwoner van Vijfheerenlanden. Een nieuwe gemeente die tegelijk al heel oud is. Want onze steden en dorpen kennen een lange en rijke geschiedenis. Vijfheerenlanden is een feit. Een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het gebied gaat nu geschreven worden." Dat betekent dat veel inwoners nu ook in een nieuwe provincie wonen. "Dat is niet zomaar iets", stelde Lokker vast. "Grenswijzigingen zijn altijd meer dan het simpel intekenen van een nieuwe lijn op de kaart. Het is een breuklijn in de geschiedenis van dorpen en steden. Maar op diezelfde breuklijn zullen wij samen als Vijfheerenlanders opnieuw geschiedenis gaan schrijven, met respect voor wat cultureel en sociaal reeds opgebouwd is." De burgemeester benadrukte dat de inwoners geen afscheid nemen van de gemeenschap waar ze deel van uitmaken. "Net zomin als u afscheid heeft genomen van de grond die u bewerkt, de vereniging waar u lid van bent of de bakker om de hoek. En de straat waar u woont, is nog steeds dezelfde straat als een paar dagen geleden. Met de start van een nieuwe gemeente wil het bestuur van de gemeente verleden, heden en toekomst verbinden door de kracht van de afzonderlijke gemeenschappen in dorpen en steden te versterken. En wel op een manier die recht doet aan de wensen van de bewoners zelf. Vijfheerenlanden is van ons allemaal en samen zijn wij die gemeente. Wij beginnen met elkaar aan een nieuwe periode, een nieuw avontuur, in lijnen die reeds zijn opgetekend in de lange en rijke geschiedenis van dit gebied."

Burgemeester Lokker wees erop dat de nieuwe gemeente voor veel uitdagingen staat. Bijvoorbeeld het feit dat lang niet alle inwoners profiteren van de economische groei. "Als gemeente zijn wij daarom vastbesloten om niet te beginnen met het maken van grootse visies en sprankelende toekomstverkenningen. Nee, wij willen eerst en vooral de vraag beantwoorden wat wij kunnen doen om mensen die sociaal en economisch in de knel zitten, of geen toegang hebben tot kennis en geen toegang hebben tot voorzieningen die voor hen van levensbelang zijn, een stap verder te helpen. Dan voorkomen wij dat deze mensen afhaken, maar blijven meedoen."