CDA en GroenLinks stappen uit onderhandelingen

Windmolens breekpunt West Betuwe

west betuwe • Donderdagavond kwam het tot een breuk vanwege de formulering in de concepttekst van het coalitieakkoord over de windmolens.

CDA en GroenLinks willen de mogelijkheid openhouden dat er de komende jaren meer windmolens worden gebouwd in de nieuwe fusiegemeente. Dorpsbelangen en de andere partijen zetten liever in op isolatie van woningen en zogenaamde alternatieve energiebronnen, zoals geothermische energie (aardwarmte) en waterkracht. Eind december hadden de partijen overigens al een akkoord bereikt over duurzaamheid. Dorpsbelangen en LLBWB stelden er prijs op om de tekst voor te leggen aan de achterban. In de nieuwe tekst wordt de komst van nieuwe windmolens uitgesloten. CDA en GroenLinks konden zich hier niet mee verenigen.

'Niet realistisch'

"Wij vinden het niet realistisch om windmolens bij voorbaat uit te sluiten", zegt Andrea Zierleyn, fractievoorzitter en onderhandelaar namens GroenLinks. "De drie oude gemeenten hebben afgesproken om in 2030 energieneutraal te zijn. Als je die doelstelling wilt halen, dan mag je voor de toekomt geen enkele mogelijkheid uitsluiten. Alle signalen voor wat betreft het klimaat staan op rood." Volgens Zierleyn zou het best kunnen zijn dat aardwarmte en waterkracht in de wat verdere toekomst een mooi alternatief is. "Maar voor de kortere termijn zijn deze technieken nog te onzeker en weinig rendabel."

Stap te ver

Ed Goossens, onderhandelaar namens Dorpsbelangen, zegt dat zijn partij rekening had gehouden dat de onderhandelingen zouden klappen. Dorpsbelang onderschrijft de klimaatdoelstellingen, maar de bouw van nieuwe windmolens in West Betuwe gaat de partij een stap te ver. "Er komen al veertien windmolens bij het terrein van de Avri. Daarmee levert West Betuwe meer dan voldoende bijdrage aan de klimaatdoelstellingen." Goossens omschrijft de huidige plannen van het kabinet als 'tenenkrommend'. "Als de plannen worden doorgezet dan betekent dat voor een gemiddeld huishouden zo'n 25.000 euro aan investeringen. Dat is onbetaalbaar. Wij als lokale partijen zullen duurzaamheidsplannen toetsen op draagvlak, rendement en haalbaarheid." Naast alternatieve energiebronnen zoals aardwarmte en waterkracht denkt Goossens aan bijvoorbeeld isolatie van woningen.

Goossens snapt heel goed dat GroenLinks uit de onderhandelingen stapt. "Maar van het CDA snap ik dat een stuk minder." CDA-fractievoorzitter Dittie van Zee: "Dan heeft Dorpsbelangen toch niet goed geluisterd en ook niet goed gelezen wat er in ons verkiezingsprogramma staat. Reeds bij de eerste gespreksronde, direct na de verkiezingen, zijn wij heel duidelijk geweest. We hebben met elkaar afgesproken dat we in 2030 energieneutraal willen zij en we willen daarbij geen enkele mogelijkheid uitsluiten. Het kan niet zo zijn dat we de komende jaren niks doen. Want dan halen we de doelstelling van 2030 zeker niet."

Door het afhaken van CDA en GroenLinks kwam SGP donderdagavond wederom in beeld. De partij deed in eerste instantie niet mee met de onderhandelingen, vanwege verschil van van mening over de zondagsrust. Voor de mannenbroeders is het een principieel punt, de andere partijen maken er liever een vrije kwestie van.


Dick Aanen