Petitie van actiegroep Hogeheerenlanden

vijfheerenlanden • Actiegroep Hogeheerenlanden, die tijdens nieuwjaarsnacht een ludieke actie hield door plaatsnaamborden in de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden te vervangen, is nu ook maar een online petitie gestart. De actievoerders willen hiermee hun zorgen uiten over de politieke vertegenwoordiging en belangenbehartiging in de nieuwe gemeente.

Die petitie is gericht tegen de overgang van Vijfheerenlanden naar de provincie Utrecht en plaatst vraagtekens bij de Viaanse 'overheersing' in de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. Vier van de zes wethouders in het nieuwe gemeentebestuur zijn afkomstig uit de voormalige gemeente Vianen. "We merken dat ons stil protest veel teweeg heeft gebracht en breed gedragen wordt", aldus de initiatiefnemers van Hogeheerenlanden. In Zederik en Leerdam verwisselden ze tijdens de jaarwisseling de pas neergezette borden van de Utrechtse gemeente Vijfheerenlanden voor borden met 'Prov. Zuid-Holland en Hogeheerenlanden' erop.

Vanwege de steunbetuigingen voor deze ludieke actie zijn ze een petitie gestart om daarmee een signaal af te geven richting het nieuwe gemeentebestuur. De actievoerders zien met lede ogen aan dat de historische en politieke binding met de Alblasserwaard wegvalt. Zij vinden dat dit een bedreiging vormt voor sociale cohesie en maatschappelijk ontwikkeling en het behoud van het karakter van de regio Alblasserwaard en Vijfheerenlanden.

"De huidige bestuurlijke constellatie kent een te sterke focus op de stad Vianen. Bewoners vanuit de oude gemeenten Zederik en Leerdam vrezen dat zij binnen de nieuw gevormde gemeente een ondergeschikte rol krijgen toebedeeld en bedrijfseconomisch op achterstand worden gezet", aldus de initiatiefnemers van Hogeheerenlanden. De actievoerders pleiten voor het vormen van een regionaal samenwerkingsverband waarin de belangen van alle kernen zonder politieke sturing, worden gediend.

De petitie is te vinden op onderstaande website (titel: 'HogeHeerenlanden, meer zeggenschap voor de regio').


q www.petities.nl