'Maak fietsbrug van boogbrug'

vianen • De Utrechtse afdeling van de Fietsersbond pleit in een open brief aan raads- en statenleden uit de regio voor het ombouwen van de oude Viaanse boogbrug over de Lek tot fiets- en voetgangersbrug. De oude brug staat al jarenlang op de nominatie om gesloopt te worden, vorig jaar deed Rijkswaterstaat nog een onderzoek naar mogelijk hergebruik van het casco van de boogbrug. Dit liep op niets uit. In november werd de aanbesteding voor het verwijderen van de oude Lekbrug bij Vianen weer opgestart. De Fietsersbond is echter van mening dat de oude boogbrug prima zou kunnen voldoen als fiets- en voetgangersbrug. Volgens de bond is de Jan Blankenbrug – waar fietsers en wandelaars nu gebruik van moeten maken – namelijk "onveilig en gevaarlijk". De Fietsersbond heeft haar brief gestuurd aan de raadsleden van gemeenten Vijfheerenlanden, Nieuwegein, IJsselstein en de statenleden van provincie Utrecht.


Filmpremière 'Rattenkruid'

leerdam • In de Bethelkerk is vrijdag 11 januari de première van de film 'Rattenkruid', gebaseerd op een oud volksverhaal over de Leerdamse Jannigje Dirks. Zij zou in 1632 haar man vergiftigd hebben met rattenkruid, dat goedje was namelijk overal te koop. Jonathan van Wieren maakt over het verhaal een film, opnames ervan vonden plaats in het Hofje van Mevrouw van Aerden. Ook de geschiedenis van dit hofje komt in de film aan bod. De premièreavond begint vrijdag 11 januari om 20:30 uur. Daarna is de film te zien op het YouTube-kanaal van 'Double You Works'.


Zesde editie Hope 4 Life Ontbijtrun

deil • De Hope 4 Life Ontbijtrun beleeft zondag 20 januari alweer haar zesde editie. Het startschot klinkt om 09:00 uur. Diverse sponsoren uit de regio zorgen er wederom voor dat er na afloop voor de deelnemers een lekker ontbijt klaar staat. Vanaf 08:15 uur kunnen deelnemers zich bij de gasterij De Os & het Paard aan de Deilsedijk 73-75 in Deil inschrijven voor 5 of 10 kilometer hardlopen. Een ronde van 5 kilometer wandelen is ook mogelijk. Meedoen kost 15 euro per persoon. Vorig jaar deed er een recordaantal deelnemers mee: ruim 350. De organisatie hoopt ook dit jaar weer op een hoge opkomst. De opbrengst van de Hope 4 Life Ontbijtrun gaat naar kankeronderzoek. Inschrijven kan op zondag 20 januari op locatie in Deil, vooraf aanmelden kan via Facebook, maar is niet verplicht.

q www.facebook.com/ontbijtrun


SPAR in Herwijnen even dicht

herwijnen • Vanwege een ingrijpende verbouwing is SPAR Van den Heuvel in Herwijnen van woensdag 6 februari 14:00 uur tot en met dinsdag 19 februari gesloten. De rijdende winkel - SRV-wagen - van Johan van den Brink parkeert wel op woensdag 13 februari voor de supermarkt om dorpsgenoten de kans te geven hun boodschappen te doen. Spar Van den Heuvel opent vervolgens op woensdag 20 februari haar deuren weer. Voor de nieuwsgierigen is er op dinsdagavond 19 februari van 19:00 tot 21:00 uur alvast een open huis. De exploitatie van de SPAR in Herwijnen is sinds 2017 in handen Mychel van den Heuvel uit Werkendam.