• Het filmfestival in GO draait om Nederlandse films.
• Het filmfestival in GO draait om Nederlandse films. Foto: nl.123rf.com

Vijfde editie Leerdams filmfestival

leerdam • Stadspodium GO organiseert zondag 13 januari voor de vijfde keer een filmfestival, deze keer worden er drie films van eigen bodem gedraaid: 'Huisvrouwen bestaan niet', 'Dorst' én 'Bankier van het verzet'.

Het festival begint om 13:00 uur met de komedie 'Huisvrouwen bestaan niet', waarin twee zussen en hun moeder gedwongen worden om hun verschillen aan de kant te schuiven en na te denken over het leven en huishouden dat ze voeren. De film is gebaseerd op de succesvolle theatervoorstelling 'De huisvrouwmonologen'. Vervolgens is om 15:15 uur het familiedrama 'Dorst' te zien, over goede bedoelingen, idiote verwachtingen en de onvervulbare hunkering naar lotsverbondenheid.

Sluitstuk van het festival is de vertoning van 'Bankier van het verzet' om 19:00 uur, de film verhaalt van het waargebeurde, maar onbekende verhaal van Nederlands grootste verzetsheld: bankier Walraven van Hall (Barry Atsma). Als hij tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt gevraagd of hij zijn financiële contacten voor het verzet wil inzetten, aarzelt hij niet lang. Samen met zijn broer, Gijs van Hall (Jacob Derwig), bedenkt hij een riskante constructie om grote leningen af te sluiten waarmee het verzet gefinancierd kan worden. Als ook dat niet genoeg is bedenken de broers de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis: tientallen miljoenen guldens worden onder het oog van de bezetters de Nederlandse bank uit gesluisd. 'Bankier van het verzet' won vijf Gouden Kalveren.

Het filmfestival vindt plaats in GO. Bezoekers kunnen een los kaartje kopen voor één van de films voor 7,50 euro. Of: een passepartout voor 15 euro.


q www.go-leerdam.nl