Oud-burgemeester Ger Baris overleden

herwijnen/geldermalsen • Oud-burgemeester Ger Baris is afgelopen vrijdag op 88-jarige leeftijd overleden. Baris was van 1978 tot 1993 burgemeester van Geldermalsen en daarvoor al negen jaar van Hummelo en Keppel.

Baris woonde na zijn burgemeesterschap nog een tijdlang in Geldermalsen en verhuisde daarna naar een nieuwe woning in Herwijnen. Oud-wethouder Cathijn Haubrich en huidig en toenmalig voorlichter Co van Leeuwen herinneren zich Baris als een burgemeester met een oprechte belangstelling voor mensen. Haubrich: "Als hij eenmaal iemand had ontmoet, wist hij jaren later nog wie het was. Hij was attent naar iedereen die op zijn pad kwam. Dat is een ongelooflijke eigenschap." Volgens Haubrich probeerde Baris gehoor te geven aan elke uitnodiging. "Het maakte voor hem niet uit of het nu de postduivenvereniging, de harmonie of de historische kring was. Hij was erbij. In die zin was hij een echte burgervader."

Bij zijn komst naar Geldermalsen stond Baris voor de moeilijke taak vier voormalige gemeenten tot één geheel te smeden. "Er was heel veel weerstand", zegt Van Leeuwen. "Drie van de vier gemeenten voelden het als een annexatie van het grote Geldermalsen. In het begin heeft hij moeilijke beslissingen moeten nemen. Vooral de reorganisatie van de brandweer werd hem door sommigen niet in dank afgenomen." Catrijn Haubrich: "Baris heeft later aangegeven dat het hem veel bloed, zweet het tranen heeft gekost. Maar via de weg der geleidelijkheid is hij er toch in geslaagd."

Volgens Van Leeuwen was Baris niet alleen een aimabel mens, maar ook een doortastend bestuurder. "Hij heeft zich in de regio stevig ingezet voor de realisatie van een bedrijventerrein bij knooppunt Deil." Ondanks weerstand van Tiel, felle debatten en spandoeken hield hij zijn rug recht. "Uiteindelijk heeft 'ie het regionaal voor elkaar gekregen. Jammer was alleen dat minister Alders er een streep doorhaalde."

Baris hechtte belang aan goede bestuurlijke verhoudingen. Van Leeuwen: "Hij was een collegiaal bestuurder. Hij stond vierkant achter z'n wethouders, vooral op de momenten dat ze het moeilijk hadden."