vrijdag 4 januari

Mama Café
10:00-12:00, Leerdam, Bibliotheek Leerdam. Mama Café houdt haar eerste bijeenkomst van het nieuwe jaar. Moeders, vaders en andere opvoeders zijn welkom om het nieuwe jaar in te luiden in de bibliotheek.

Rode Koffietafel
10:30-11:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bijeenkomst van de Rode Koffietafel, onder leiding van Karel van Koppen. Deze keer staat het nieuwe werken van gemeente West Betuwe centraal. Annemieke Gerris van de gemeente is aanwezig.

Meezingen in Everdingen
19:30, Everdingen, dorpshuis 't Knooppunt. Vitaal Dorp organiseert een muzikale nieuwjaarsbijeenkomst. Hiervoor is koor De Roozenzwaaijers uit Ravenswaaij uitgenodigd. De aanvang is om 19:30 uur in dorpshuis 't Knooppunt. Het concert duurt tot ongeveer 22:00 uur. Entree is 2 euro per persoon, exclusief consumpties.

LingeFilm: 'Rafaël'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm draait het drama 'Rafaël'. Het is het aangrijpende verhaal van de Nederlandse Kimmy en de Tunesische Nazir. Wanneer Nazir aan het begin van de Arabische Lente geen visum krijgt om in Nederland bij de geboorte van zijn zoon te kunnen zijn, besluit hij illegaal de oversteek naar Europa te maken. Tijdens de helse reis krijgt hij alleen hulp van een hoogzwangere vrouw. Het verhaal dat in 2011 het wereldnieuws haalde, verscheen eerder in boekvorm in de gelijknamige, hartverscheurende roman van Christine Otten.

zaterdag 5 januari

Repair Café Vianen
09:00-12:00, Vianen, wijkcentrum Monnikenhof. Repair Café Vianen houdt haar eerste bijeenkomst van het nieuwe jaar. Ook in 2019 staan de vrijwilligers iedere eerste zaterdag van de maand weer klaar om huishoudelijke of elektrische apparaten, audiovisuele apparatuur, kleding en fietsen te repareren. De reparaties zijn gratis.

Nieuwjaarsbingo
19:30, Haaften, kulturhus Burcht van Haeften. Volleybalvereniging Haaften Kwiek organiseert haar jaarlijkse bingoavond, de avond vindt plaats in de Burcht van Haeften. Er zijn verschillende prijzen te winnen, waaronder een hoofdprijs van 100 euro. De bingo begint om 20:00 uur, de zaal is om 19:30 uur open.

Nieuwjaarsborrel Jampop
20:00, Everdingen, dorpshuis 't Knooppunt. Jampop organiseert een nieuwjaarsborrel in het dorpshuis. Jan en Bollie draaien vinyl.

zondag 6 januari

Nieuwjaarsviering
10:00, Rhenoy, De Betuwepoort. De protestantse gemeenschap van Rhenoy en Gellicum en de rooms-katholieke gemeenschap van Rhenoy, Gellicum en Rhenoy organiseren voor de 26ste keer een gezamenlijke nieuwjaarsviering. Deze vindt plaats in de protestantse kerk van Rhenoy en begint om 10:00 uur. Na de viering is er om 11:00 uur een nieuwjaarsreceptie in De Betuwepoort (ook Rhenoy). Deze wordt mede georganiseerd door Vereniging Dorpsbelangen Rhenoy en stichting Opwaarts. Aan het begin van het nieuwe jaar is daar gelegenheid voor alle streekgenoten om elkaar te ontmoeten.

Fado
15:00, Neerijnen, Stroomhuis Neerijnen. De Portugees-Nederlandse fadozangeres Daisy Correia geeft een concert in Stroomhuis Neerijnen. Met dit concert in de serie 'Wereldse klanken' luidt Stroomhuis het nieuwe jaar in. Met haar verschijning, mooie stem en haar inleving in de melancholie van de fado neemt Daisy Correia iedereen mee in de hartstocht van de Portugese muziek. De fado gaat over het leven, de vriendschap, het verlangen, de zee. Op een schitterende wijze weet zij het heden met het traditionele van de fado te verbinden. Daisy zingt deze prachtige Portugese levensliederen in het Portugees, maar ook in het Nederlands. Ze wordt deze middag begeleid door Frank Keijzer op de piano. Entree voor het concert is 15 euro, inclusief een glas wijn of sap in de pauze. Reserveren is niet nodig.

LingeFilm: 'Superjuffie'
11:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is 'Superjuffie' te zien, met om 11:00 uur een autismevriendelijke vertoning en om 14:30 uur de reguliere uitzending. Juf Josje is een heel gewone juf, maar als ze een mysterieus beeldje ontdekt, verandert ze plotseling in Superjuffie. Ze schiet als een groene tornado door de lucht, kan met dieren praten en komt in actie als die in gevaar zijn.

maandag 7 januari

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. De Buurtontmoetingsplek (Bop) is weer open van 10:15 tot 11:45 uur. Iedereen is welkom voor een kop koffie of een praatje. En natuurlijk de nieuwjaarswensen. Ook de lokale conferencier Roel Zondag is van de partij.

Geheugentraining
10:30-11:15, Vianen, Hof van Batenstein. Stichting Welzijn Vianen (SWV) organiseert een geheugentraining, deze bestaat uit verschillende puzzels, deelnemers worden ook uitgedaagd om allerlei voorwerpen te onthouden. Deelname kost 1 euro, aanmelden is niet nodig.

Contactmiddag in Opijnen
14:30, Opijnen, hervormd centrum Maranatha. De diaconie van Opijnen organiseert een contactmiddag in hervormd centrum Maranatha. Deze keer is Jaap de Kock te gast, hij vertelt allerlei Betuwse verhalen in dialect. Dominee Van IJsseldijk hoopt deze middag te openen. Aanvang is 14:30 uur.

Alzheimer Café
19:00, Vianen, grand café Hof van Batenstein. Freek Gillissen werkzaam van het Alzheimercentrum aan het VUmc is te gast bij het Alzheimer Café in het grand café van Hof van Batenstein. Hij praat over de onvermijdelijke vragen over het levenseinde die worden opgeroepen door dementie. Het kan een gevoelig onderwerp zijn maar het is desondanks verstandig om in een vroeg stadium met elkaar te spreken over de laatste fase van dementie. Bijvoorbeeld over wel of niet reanimeren, of over euthanasie. Het programma begint om 19:30 uur, de koffie staat vanaf 19:00 uur klaar en eindigt om 21:30 uur. De toegang is gratis en aanmelding niet nodig. Voor meer informatie of bij vervoersproblemen is Debby van Rhijn de contactpersoon, zij is te bereiken via 0347-361200.

dinsdag 8 januari

Open eettafel Vuren
11:00, Vuren, dorpshuis De Koels. Vrijwilligers van Welzijn West Betuwe nodigen iedereen uit voor een gezellig samenzijn. Vanaf 11:00 uur zijn er gezelschapsspelletjes. Rond 12:30 uur zal het driegangenmenu worden geserveerd. Aanmelden uiterlijk vrijdag 28 december bij Dicky van Zandwijk via 0183-631102.

Open eettafel Spijk
11:45, Spijk, dorpshuis De Lindehof. Vrijwilligers van Welzijn West Betuwe nodigen iedereen uit voor een gezellig samenzijn. Rond 12:30 uur zal het driegangenmenu worden geserveerd. Aanmelden uiterlijk zaterdag 29 december bij het dorpshuis via 0183-563856.

Koersbal
14:00-16:00, Herwijnen, Schoutensteeg. In het gebouw van de ijsclub in Herwijnen organiseert vereniging Senioren Activiteiten Lingewaal (SAL) vanaf januari weer elke tweede en vierde dinsdag een koersbalmiddag (tot en met april). Locatie is het clubgebouw van de ijsclub, dus: als de ijsbaan toevallig open is, kan het koersballen niet doorgaan. Iedereen is welkom, Deelname is gratis voor leden en kost 1 euro per persoon voor niet-leden. Een ieder moet wel de eigen consumptie(s) betalen.. Als het weer het toelaat kunnen liefhebbers buiten jeu de boules spelen. SAL verwacht in 2019 twee extra jeu de boules-banen te kunnen openen.

Passage Hei- en Boeicop
19:45, Hei- en Boeicop. Ledenavond Passage Hei- en Boeicop in De Rank. De heer Griffioen uit Utrecht spreekt over de tocht die hij maakte door Rusland. Aan de hand van beeldmateriaal laat hij de dames meegenieten.

woensdag 9 januari

Wandeling voor senioren
10:00, Asperen, parkeerplaats bij De Kazerne. Deze wandeling voor senioren gaat van start in Asperen, bij De Kazerne. Het is een wandeling van zo'n 9 kilometer. Onderweg wordt gestopt voor koffie in tapperij Lingezicht in Acquoy. Tegen 12:30 uur hopen de deelnemers terug te zijn. Deelname is gratis, wandelaars moeten wel hun eigen consumpties betalen. Meer informatie is te verkrijgen bij Ineke Blom via 06-43915192.

Groei & Bloei
20:00-22:00, Geldermalsen, dorpshuis Ons Huis. Bij Groei & Bloei is deze avond Paul Machielsen van kwekerij Abbing te gast, hij vertelt over één van de beroemdste tuinen van Engeland: Sissinghurst, de tuin van Vita Sackville-West en haar man Harorld Nicholson. Leden hebben gratis entree, niet-leden betalen 3,50 euro. www.west-betuwe.groei.nl

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:00-12:00, Herwijnen, dorpshuis De Poort. De Buurtontmoetingsplek (Bop) is open in Herwijnen, iedereen is welkom voor een kop koffie of thee, een praatje of een spelletje. Ook de sjoelcompetitie wordt weer voortgezet. Meer informatie is te verkrijgen bij Bart van Zandwijk via 06-13784043.

donderdag 10 januari

Open eettafel
17:00, Vianen, Oosterlicht College. Alle alleenstaanden uit Vianen zijn weer welkom om aan te schuiven bij de open eettafel in het Oosterlicht College. Deelname aan het driegangendiner kost 7,50 euro. Inloop is om 17:00 uur. Opgeven kan bij Dineke Leeuwis via 06-29232016.

vrijdag 11 januari

Nieuwjaarsconcert André Rieu
19:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is het in de Town Hall in Sydney opgenomen nieuwjaarsconcert van André Rieu te zien.

zaterdag 12 januari

Harry Sacksioni
20:15, Vianen, Theater Vianen. Harry Sacksioni komt naar Vianen met zijn nieuwe soloprogramma 'Smokey strings'. Hierin maakt hij een verrassende keuze uit zijn inmiddels enorme catalogus. Op vijf verschillende gitaren speelt hij composities die schuren tegen de (fingerstyle) blues, een groot funky gehalte hebben of op een andere manier de snaren van zijn gitaren doen smeulen. Omdat zijn inspiratie om te schrijven nooit lijkt te stoppen zullen ook zijn nieuwste composities onderdeel uitmaken van dit programma. Sacksioni's technisch vermogen om 'een hele band uit zijn gitaar te toveren', gemixt met zijn ontwapenende en humoristische verteltrant, maken van zijn optredens een overrompelende en persoonlijke gebeurtenis.

maandag 14 januari

Open eettafel Heukelum
11:45, Heukelum, dorpshuis De Krakeling. Vrijwilligers van Welzijn West Betuwe nodigen iedereen uit voor een gezellig samenzijn. Rond 12:30 uur zal het driegangenmenu worden geserveerd. Aanmelden uiterlijk vrijdag 11 januari bij Lieneke van Bommel via 0345-630595.

Bingo
13:30-16:30, Vianen, zalencentrum 't Klooster. Stichting Ouderencontacten Vianen (SOCV) organiseert een bingomiddag in 't Klooster. De zaal is om 13:30 uur open, de bingo begint om 14:00 uur. Er is gratis koffie en een consumptie.

dinsdag 15 januari

Open eettafel Herwijnen
11:30, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Vrijwilligers van Welzijn West Betuwe nodigen iedereen uit voor een gezellig samenzijn. Rond 12:30 uur zal het driegangenmenu worden geserveerd. Aanmelden uiterlijk vrijdag 11 januari bij Jolisa van Zanten via 0418-582033.

LingeFilm: 'Wad'
14:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm toont de film 'Wad', de eerste Nederlandse natuurfilm over het waddengebied. Ruben Smit en zijn crew registreren dit unieke Nederlandse natuurgebied en al zijn bijzondere natuurfenomenen onder- en bovenwater, in elk jaargetijde. Vanuit een holistische benadering; alles heeft met alles te maken. Geen aaneenschakeling van mooie plaatjes maar een duidelijk verhaal met herkenbare iconen zoals de zeehond, de bergeend en de slechtvalk. Een film die het ecosysteem in beeld brengt als nooit te voren; van de kleine kiezelwieren onderaan de voedselketen tot aan de slechtvalk en de grijze zeehond als iconen van het wad. Met de nieuwste filmtechnieken, timelapses, drones, microfotografie en onderwatercamera's weet de crew de bijzondere natuur van de wadden vanuit alle perspectieven te vangen. 'Wad' is ook te zien op woensdag 16 januari om 20:00 uur.

woensdag 16 januari

Open repetitieavond
20:00, Geldermalsen, gereformeerde kerk. Gemengd koor De Lofstem uit Geldermalsen, uitgaande van de gereformeerde gemeente, houdt een open repetitieavond. Iedereen die van zingen houdt vanaf 16 jaar wordt uitgenodigd. Aanvang is 20:00 uur. Adres: Laan van Leeuwenstein 10 Geldermalsen.