• Het afgelopen jaar heeft Hugo Haak nauwelijks op de fiets gezeten.
• Het afgelopen jaar heeft Hugo Haak nauwelijks op de fiets gezeten. Foto: Peter Verbeek

Hugo Haak (27) jongste bondscoach van ons land

'Topsport zit er voor mij niet meer in'

vianen • Als baanwielrenner hoorde Hugo Haak tot de grote jongens. Hij werd één keer Europees kampioen op de teamsprint en veroverde één keer zilver in dezelfde discipline. Daarnaast werd hij ook nog vier keer nationaal kampioen op individuele nummers.

Begin 2017 scheurde mijn meniscus tijdens een training in het krachthonk. Hij is er twee keer aan geopereerd, en probeerde vorig jaar oktober en november om weer om op niveau te komen.

Explosieve sport

"Baanwielrennen is een heel explosieve sport. Zonder meniscus kan een knie dat niet aan. Zodoende heb ik in december 2017 het besluit genomen om te stoppen. Een week later kreeg ik van de KNWU het aanbod om coach skills te volgen: een traject van drie jaar om van oud-topsporter opgeleid te worden tot coach."

In de fase dat hij met zijn knie aan het tobben was en geen fysieke inspanningen kon doen was Hugo al begonnen aan de cursus wielertraining 3. Toen bondscoach René Wolf die onverwacht opstapte nam Hugo Haak zijn functie tijdelijk over. "Het is nooit mijn bedoeling geweest om trainer/coach te worden, maar ik bleek het veel leuker te vinden dan ik had gedacht."

Baancoach

Haak is actief betrokken geweest bij de aanstelling van een nieuwe bondscoach: Bill Huck, voorheen baancoach van Spanje en Amerika. "Als baanwielerland stelt Amerika niets voor, terwijl de Nederlandse ploeg (acht mannen en zes vrouwen) bulkt van het talent."

Bill is vorig september benoemd, maar er is nooit een klik met het team geweest. Hij had het niet naar zijn zin en is al na een jaar gestopt." Terwijl de KNWU opnieuw op zoek ging naar een bondscoach nam Haak de honneurs waar. De ploeg zat midden in een opbouwfase naar wereldbekerwedstrijden in Parijs, Toronto, Berlijn en Londen, en trainde zes dagen per week op de wielerbaan in Apeldoorn.

Verhoudingen

"De verhoudingen met de ploeg, waarmee ik jarenlang heb gefietst, veranderde. Er kwam wat meer afstand, en dat heeft iedereen professioneel opgepakt en gerespecteerd. Ik stelde de individuele trainingsschema's samen om het programma zo optimaal mogelijk uit te voeren."

Los daarvan moest hij leiding geven aan de staf van zes begeleiders. Ik had dus te maken met twee teams, en daar gaat heel veel tijd in zitten. Naast mijn werk kwam ik eigenlijk nergens meer aan toe, en los van de zondag was ik alleen thuis om te slapen."

Aanstelling

In het eerste weekeind van december 2018 staakte de bond de zoektocht naar een nieuwe bondscoach, en werd de 27-jarige Hugo Haak aangesteld. Dat de ploeg onder zijn leiding tijdens de wereldbekerwedstrijden bij de mannen alle teamsprints won, de vrouwen steeds bij de eerste vier eindigden, en ook nog wat losse titels werd opgeraapt, heeft daar zeker een rol in gespeeld.

Haak heeft een contract tot mei 2021. "We willen samen door op deze weg, met als grote doel de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Dáár willen we vlammen en met zo veel supertalenten moet dat mogelijk zijn."

Bliksemcarrière

Haak is nog steeds verbaasd over zijn bliksemcarrière. "In zo'n korte tijd van topsporter tot bondscoach heeft veel weg van een stroomversnelling. Maar hoe druk ik het ook heb, ik geniet er elke dag van."

Hugo Haak had natuurlijk veel liever nog wat langer op de baan willen fietsen. "Maar achteraf is die blessure toch ergens goed voor geweest", zegt de voormalige topsporter


Peter Verbeek