Locatietheater in waterrijk Everdingen

everdingen • LINK Locatietheater presenteert op 17, 18, 24 en 25 mei theatervoorstellingen op vier locaties in de prachtige waterrijke omgeving van Everdingen. Initiatiefneemster is de in de gemeente Vianen opgegroeide theatermaakster Kirsten Robben.

"Samen met professionele theatermakers creëren bewoners en leden van lokale verenigingen een viertal theatervoorstellingen waarin historie, erfgoed, beeld, beweging, tekst en live muziek samen komen in een spetterend en oogstrelend totaalspektakel", schrijft Robben op haar website. Plaats van handeling is Everdingen en omgeving, omdat volgens Kirsten Robben het waterrijke landschap daar vele vormen kent: authentiek polderlandschap doorsneden met sloten, grachten rondom het fort en natuurlijk, de breed stromende Lek. "Bovendien blijven Everdingen en de andere kernen vaak op de achtergrond bij activiteiten in de gemeente Vianen."

Vier locaties

Het begin- en eindpunt van de voorstelling is Fort Everdingen. Vanaf daar wordt het publiek in 4 groepen van 40 verdeeld. Iedere groep start op een andere locatie en rouleert. Sommige afstanden tussen locaties zijn te voet af te leggen, bij langere afstanden wordt het publiek vervoerd. Per voorstelling worden 160 mensen verwacht. In totaal worden er 6 voorstellingen gespeeld en kunnen er dus 960 mensen komen kijken.

Op het fort zelf zal een theaterstuk worden gespeeld met als inspiratie de geschiedenis en de huidige functie van het fort. Naast de ligging aan de Lek en de grachten rondom het fort is er een uniek waterfiltersysteem dat de soldaten tijdens de belegering van schoon drinkwater voorzag en vandaag de dag wordt dit water gebruikt in het bierbrouwproces van Fortbrouwerij Duits en Lauret.

Op de Diefdijk zal een groot ensemble stuk worden gespeeld over de thema's schuilen, verdedigen en water als wapen tegen de achtergrond van de indrukwekkende bunkers die er staan. In de kas van Landgoed Everstein zal er door een spelersgroep van mensen met en zonder beperking (samenwerking met Winkel&zo en Zorgboerderij de Witte schuur) een stuk worden gespeeld over de invloed van het water op alles wat groeit en bloeit in de kas. In boerderij Rustenburg zal een scène worden gespeeld gebaseerd op waterverhalen van bewoners van vroeger en nu. Over hoogwater in 1995, schaatsen op de Lek en het boerenleven.