Oranjevereniging Everdingen organiseert zondag 30 december de jaarlijkse winterwandeling.
Oranjevereniging Everdingen organiseert zondag 30 december de jaarlijkse winterwandeling. Foto: nl.123rf.com

donderdag 27 december

Dialezing Jack Folkers
20:00, Schoonrewoerd, natuurcentrum Schoonrewoerd. Jack Folkers geeft op uitnodiging van natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden een dialezing in Schoonrewoerd. Onderwerp: 'Noord, zuid, koud, warm'. Voor de pauze toont Folkers foto's van een zeereis van Zeeland naar Spitsbergen, er zijn veel zeevogels en ook een andere zeezoogdieren te bewonderen op de dia's. Na de pauze komen er foto's uit Afrika voorbij, onder meer uit Gambia maar ook Oeganda en Rwanda. Folkers reisde van 2005 tot 2008 over vijf continenten, meer dan dertig landen, maakte honderdduizenden foto's en zag gedurende die reis meer dan 3.500 soorten vogels. Maar daarnaast ook andere natuur: vele reptielen, insecten en zoogdieren kruisten zijn pad. Toegang tot de lezing is gratis, wel is er een verloting.

vrijdag 28 december

Oudejaarsbingo
19:30-21:30, Vianen, Hof van Batenstein. De laatste bingoavond van het jaar, georganiseerd door Stichting Welzijn Vianen (SWV). Er zijn weer verschillende prijzen te winnen. Deelname kost 3,50 euro, inclusief plankje, koffie of thee met een oliebol en een drankje met een hapje.l

LingeFilm: 'Crazy rich Asians'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. De romantische komedie 'Crazy rich Asians' bij LingeFilm. Ook te zien op zaterdag 29 december en omdat dit dan de laatste filmvertoning van het jaar is, trakteert LingeFilm dan in de pauze op bubbels.

zaterdag 29 december

Vogels in de winter
10:00-12:00, Schoonrewoerd, natuurcentrum De Schaapskooi. Natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert een activiteit voor kinderen vanaf 8 jaar. Tijdens de ochtend staan vogels in wintertijd centraal. De deelnemers kijken eerst samen met een diaserie, vervolgens gaan ze vetbollen maken. De kinderen gaan ook rondom het natuurcentrum op zoek naar vogels. Bij heel veel aanmeldingen is er ook een mogelijkheid om 's middags te komen, van 13:30 tot 15:30 uur. Deelname kost 2,50 euro per kind. Vooraf opgeven is noodzakelijk, dit kan bij Chris Kramer via 0345-619684 of ckramer01@hetnet.nl.

zondag 30 december

Winterwandeling
12:00-14:00, Everdingen, dorpshuis 't Knooppunt. Oranjevereniging Everdingen organiseert de jaarlijkse winterwandeling. De start en finish is bij dorpshuis 't Knooppunt in Everdingen. Inschrijven kan tussen 12:00 en 14:00 uur. De wandeling is circa 2,5 uur lang. Er is ook net als voorheen ook een verkorte route mogelijk. Het inschrijfgeld bedraagt 5 euro per persoon, kinderen die nog op de basisschool zitten betalen 2 euro. Onderweg is er koffie, Glühwein en warme chocolademelk. Bij terugkeer in 't Knooppunt is er erwtensoep.

dinsdag 1 januari

Nieuwjaarsduik Meteren
12:30, Meteren, Dorpshuis Meteren. Dorpshuis Meteren organiseert een nieuwjaarsduik in de Kalenbergse plas. Aanmelden is vanaf 12:30 uur, de duik is om 13:00 uur. Inschrijven kan vanaf nu met een mail met naam en telefoonnummer te sturen via activiteiten.dorpshuismeteren@gmail.com. Deelname kost 2 euro. Deelname is op eigen risico.
www.facebook.com/DorpshuisMeteren.activiteiten

woensdag 2 januari

Nieuwjaarsreceptie
13:30-15:30, Vianen, Hof van Batenstein. Stichting Welzijn Vianen (SWV) organiseert haar nieuwjaarsreceptie in Hof van Batenstein. De receptie is van 13:30 tot 15:30 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden. Aanmelden is niet nodig.

Weight Watchers
18:30-21:00, Zijderveld, dorpshuis De Krooshof. Weight Watchers start met wekelijkse bijeenkomsten in De Krooshof. Start is om 18:30 uur tot 21:00 uur.

Bijeenkomst Iris
20:00-22:30, Vianen, De Prenter. Spiritueel centrum Iris organiseert haar eerste avond van het jaar. Deze keer is Hans van Dodewaard uitgenodigd, hij leest aura's en komt hierbij in contact met overledenen. Entree is 6 euro.

donderdag 3 januari

Open eettafel
11:00, Neerijnen, Dorpshuis Tuil. Alle 55plussers zijn gemeente Neerijnen zijn welkom in het dorpshuis voor de open eettafel. De ontvangst is om 11:00 uur, dan is er een nieuwjaarsborrel voor iedereen. Voorafgaand aan het diner wordt er om 12:00 uur nog een borrel naar keuze geschonken. Op het menu staat deze keer tomatensoep, gestoofde witlof met gekookte aardappelen en een gehaktbal en vanille- en chocoladevla met slagroom toe. Als afsluiting van de dag is er koffie of thee met een chocolaatje. Deelname kost 11 euro per persoon. Opgeven kan tot en met maandag 31 december bij R. van Willigen via 0418-591957 of Riki Wijtmans via 0418 592233. Opgave is bindend, afzeggen kan tot twee dagen voor aanvang.

vrijdag 4 januari

Rode Koffietafel
10:30-11:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bijeenkomst van de Rode Koffietafel, onder leiding van Karel van Koppen. Deze keer staat het nieuwe werken van gemeente West Betuwe centraal. Annemieke Gerris van de gemeente is aanwezig.

Uilenballen pluizen
10:30-12:30, Schoonrewoerd, natuurcentrum De Schaapskooi. Natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert een activiteit voor kinderen vanaf 8 jaar: uilenballen pluizen. Het programma begint met een diapresentatie over uilen, vervolgens gaan de deelnemers braakballen van uilen uitpluizen om te onderzoeken wat de dieren allemaal hebben gegeten. Bij veel aanmeldingen is de activiteit ook 's middags: van 13:30 tot 15:30 uur. Deelname kost 2,50 euro per kind, inclusief limonade en een koekje. Opgeven kan bij Chris Kramer via 0345-619684. Of per e-mail: ckramer01@hetnet.nl.
www.natuurcentrum.nl

Meezingen in Everdingen
19:30, Everdingen, dorpshuis 't Knooppunt. Vitaal Dorp organiseert een muzikale nieuwjaarsbijeenkomst. Hiervoor is koor De Roozenzwaaijers uit Ravenswaaij uitgenodigd. De aanvang is om 19:30 uur in dorpshuis 't Knooppunt. Het concert duurt tot ongeveer 22:00 uur. Entree is 2 euro per persoon, exclusief consumpties.

LingeFilm: 'Rafaël'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm draait het drama 'Rafaël'. Het is het aangrijpende verhaal van de Nederlandse Kimmy en de Tunesische Nazir. Wanneer Nazir aan het begin van de Arabische Lente geen visum krijgt om in Nederland bij de geboorte van zijn zoon te kunnen zijn, besluit hij illegaal de oversteek naar Europa te maken. Tijdens de helse reis krijgt hij alleen hulp van een hoogzwangere vrouw. Het verhaal dat in 2011 het wereldnieuws haalde, verscheen eerder in boekvorm in de gelijknamige, hartverscheurende roman van Christine Otten.