• Jaap Smit speldt het lintje op bij Henk van Dieren.
• Jaap Smit speldt het lintje op bij Henk van Dieren. Foto: aangeleverd

Lexmonder onderscheiden voor jarenlange inzet in openbaar bestuur

Henk van Dieren neemt afscheid

lexmond • Bij zijn vertrek kreeg de inwoner van Lexmond uit handen van Commissaris van de Koning Jaap Smit een koninklijke onderscheiding. Van Dieren neemt vroegtijdig afscheid van de Staten – een paar maanden voor de verkiezingen – vanwege de overstap van Vijfheerenlanden naar Utrecht. Een Statenlid moet in de provincie wonen die hij vertegenwoordigt. "Mijn grootste drijfveer om me te verzetten tegen het vertrek van Vijfheerenlanden was dat we jou kwijt zouden raken. Henk schrijft geschiedenis, maar wij zitten er mee", grapte Smit.

De Commissaris had lovende woorden voor de SGP-er die in februari 2004 debuteerde in de Staten. "Je was een dossierkenner, een uitstekend luisteraar en een scherpzinnig debater. Je was nauwgezet en zette de puntjes op de i. Achteraf vroeg je altijd of je niet te scherp was. Nee Henk, je was zoals het moest." Smit wees erop dat rentmeesterschap een van de uitgangspunten van Van Dieren was en dat hij de contacten met inwoners cruciaal vond. "Tijdens hoorzittingen stelde je uitstekende vragen. Er komt nu een einde aan een lange politieke loopbaan. SGP-ers zijn van het trouwe soort. Volhardend ook."

Het kwam nog niet eerder voor dat een lid van de Provinciale Staten op deze manier moest vertrekken. Vandaar dat Peter Schalk, fractievoorzitter van de SGP in de Eerste Kamer, minister Ollongren vroeg of daar geen mouw aan te passen was. Maar de minister kon 'zelfs' voor Van Dieren – een van de langstzittende Statenleden van ons land – geen uitzondering maken. Of de SGP-er had moeten verhuizen, maar dat vond de Lexmonder voor die paar maanden net wat te ver gaan.

Met het vertrek uit de Provinciale Staten komt een einde aan de politieke loopbaan van Van Dieren. Bijna 30 jaar was hij actief in het openbaar bestuur. In 1990 debuteerde hij als raadslid in de gemeenteraad van Zederik. Van 2002-2006 was hij wethouder in die gemeente. Die ervaring nam hij mee naar de provincie. "Ik leerde dat je veel kunt betekenen voor de inwoners. Als Statenlid kwam ik in de Bollenstreek, de Hoekse Waard, Goeree Overflakkee; prachtig om al die gebieden te leren kennen. Maar ik genoot pas echt van de contacten met de inwoners. Juist de omgang met mensen geeft 'sjeu' aan dit werk", zei hij in een recent interview. In zijn afscheidsspeech dankte hij God die hem de gezondheid gaf om al die jaren dit werk te doen. Ook wees hij zijn collega's op de Bijbel als 'betrouwbare bron van wijsheid' én op historicus Johan Huizinga die – niet van christelijke huize – van lieverlee de kracht van het christendom erkende. "Filosoof en priester Antoine Bodar vatte de gedachten van Huizinga zo samen: 'We leven alsof God niet bestaat. Waarom zouden we niet leven alsof God wél bestaat'?" Na zijn afscheid van de Staten blijft Van Dieren actief als bestuurslid van molenstichting SIMAV.

André Bijl