• Martin van Gent, Jan Sevenhuysen en Erwin Donga.
• Martin van Gent, Jan Sevenhuysen en Erwin Donga. Foto: Dick Aanen

Speciale Top 2000-dienst in de Bethelkerk

'Meer dan verzameling losse liedjes'

leerdam • Een gelegenheidskoor van veertig zangers aangevuld met de Bethelband zingen en spelen elf mooie popnummers, die een link hebben met het thema 'We have a dream'.

Jan Sevenhuysen, Martin van Gent en Erwin Donga zijn nauw betrokken bij de voorbereiding. Ze inspecteren een week voor de speciale dienst nog een keer de totaal vernieuwde kerkzaal van de Bethelkerk (Kerk aan de Linge). "Prachtig", zegt Martin van Gent. "Het zal nog even passen en meten worden om al die veertig koorleden op het podium te krijgen. Maar dat gaat zeker lukken." Vorig jaar trok de dienst zo'n 275 belangstellenden. Dit jaar verwacht de organisatie zo'n 350 mensen.

In de Top 2000-dienst staat popmuziek centraal. "Daaromheen worden inspirerende verhalen verteld", zegt Erwin Donga. Hij nam in 2016 het initiatief voor deze speciale dienst, samen met de dit jaar overleden Gerdie van Brakel.

Uit een groslijst van veertig nummers heeft een voorbereidingsgroepje de volgende selectie gemaakt: Pride (U2), The Cave (Mumford & Sons), Heal the World (Michael Jackson), You Never Walk Alone, Alles is Liefde (BLØF), We are the Champions (Queen), What the World needs now (Jackie deShannon), Africa (Toto), One Day (Bakermat), Het regent zonnestralen (Acda en De Munnik) en het Songfestival-nummer Hallelujah (Milk & Honey).

Eigen verhaal

Tussen de nummers door zullen drie gasten hun eigen verhaal vertellen bij een bepaald nummer. Martin van Gent: "We hebben zowel landelijk PKN-voorzitter Saskia van Meggelen uitgenodigd, maar ook Tulin Yagmur, een moslima uit de Turkse gemeenschap van Leerdam die actief is bij de stichting SamenDoen. Wilco van Snippenberg zal iets vertellen over de positie van lhbt-ers in de kerk. Bij sommige kerken ligt dat nog gevoelig. En al is dat bij Kerk aan de Linge niet zozeer het geval, het is in ieder geval goed om er in de kerk met elkaar het gesprek over te voeren." Jan Sevenhuysen: "Religie is tijdens deze avond weliswaar de bindende factor, maar iedereen kiest toch z'n eigen gezichtspunt. Als mensen hun eigen persoonlijke verhaal vertellen, dan blijkt dat we eigenlijk meer overeenkomsten hebben dan verschillen."

Saskia van Meggelen zal vast en zeker iets vertellen over haar voorliefde voor U2. Veel nummers van de Ierse popgroep bevatten namelijk christelijke thema's. Erwin: "Heal the World van Micheal Jackson is op het eerste gezicht een zoetsappig liedje. Maar 'Heal the World' is uiteindelijk natuurlijk wel wat we allemaal willen." De Top 2000-dienst zal opnieuw worden afgesloten met het nummer Halleluja van Milk & Honey, hoewel het nummer eigenlijk niet in de Top 2000 staat. "Maar het is wel een heel bekend Eurovisie Songfestival-liedje, dat iedereen mee kan zingen."

Mooie gesprekken

Erwin is blij dat opnieuw veel mensen zich hebben opgegeven om mee te zingen in het koor. "Tijdens die voorbereiding blijkt het meer op te leveren dan alleen een mooie avond met muziek. Na afloop van de repetities zijn er mooie gesprekken. Er ontstaan nieuwe contacten en vriendschappen. Maar ook tijdens de avond blijkt zo'n dienst veel meer te zijn dan een stelletje losse nummers. Er ontstaat een heel mooi verhaal."

Jan Sevenhuysen: "Het mooie van Kerk aan de Linge is dat er ruimte is voor dit soort diensten. Daar hebben we geen toestemming voor nodig voor de kerkenraad." Erwin: "Het is steeds minder vanzelfsprekend dat mensen elke zondagochtend in de kerk zitten. Veel mensen zijn zoekend, maar dat betekent niet automatisch dat ze op zoek zijn naar de Kerk aan de Linge. Maar we hebben als kerk wel de taak om te laten zien wat we doen. Maar daarbij moeten we soms zoeken naar andere vormen, waardoor het interessant blijft. Voor onszelf, maar ook voor anderen."


De Top 2000-dienst begint om 19:00 uur. Iedereen is welkom. Na de dienst is er koffie of een drankje.