• Jeugd Actief werd voor haar jarenlange inzet beloond met een oeuvreprijs.
• Jeugd Actief werd voor haar jarenlange inzet beloond met een oeuvreprijs. Foto: Aangeleverd

Oeuvreprijs voor Jeugd Actief, erespeld voor vrijwilligers

Het doek valt voor zelfstandig Leerdam

leerdam • Bovendien werden negentien inwoners in het zonnetje gezet, Jeugd Actief kreeg een oeuvreprijs voor haar jarenlange inspanningen. Burgemeester Bruinsma hanteerde als volleerd spreekstalmeester de microfoon. "Dit voelt als een oudejaarsconference", zei hij tijdens het laatste officiële optreden van B&W. "Voor ons zit het erop, dat zorgt voor gemengde gevoelens." Ondermeer bij Bart Bruggeman die eerder besloot te stoppen. "Ik ben 68. Doe daar vier jaar bij, dan ben ik 72. Vanaf 1 januari buig ik onder het regime van mijn vrouw Annie. Maar ik blijf actief." Bruinsma prees het strategisch inzicht van Bruggeman. "Als je dacht: 'dit lukt niet meer', dan kwam Bart pas echt in actie." Teus Meijdam en Arie Keppel wilden doorgaan, maar vielen tijdens de coalitievorming buiten de boot. "Iedereen kent Teus. Hij was het gezicht van het college", zei Bruinsma. Meijdam zelf stelde vast dat je in de politiek nooit zeker bent van je baan. "Ik was met veel projecten bezig, nu moet ik die loslaten. Ik ben een dag boos geweest en heb tegen een paar dingen aangeschopt. Maar ik ga door, hopelijk word ik over vier jaar weer wethouder. Het is de mooiste baan die er bestaat."

De SGP kwam sterk uit de verkiezingen tevoorschijn, maar struikelde over de zondagopenstelling van winkels. "Jullie hebben een goede campagne gevoerd. Dit afscheid is onverwacht", vond Bruinsma. Keppel liet weten dat hij betwijfelde of het wel verstandig was om nu als raadslid oppositie te gaan voeren. "Ik heb de afgelopen jaren geprobeerd me als bestuurder op te stellen. Ik ben bang dat ik in de raad datzelfde ondeugende mannetje van vroeger word. Dat vind ik zelf geen probleem, maar ik denk niet dat anderen daar blij van worden." Waarna beide vertrekkende wethouders ook van hun collega's een pluim kregen. Bruggeman: "Doodzonde dat Teus niet door gaat. Als er één persoon in het college had gemoeten, dan was hij het wel." Cees Taal: "Het is een verlies dat Arie geen wethouder in het sociale domein blijft. Dat zeg ik uit de grond van mijn hart." De kans dat Taal zélf wethouder blijft – mogelijk de enige met Leerdamse 'roots' – is groot. "Je zit nota bene aan de formatietafel", constateerde Bruinsma. "Mijn naam wordt genoemd", grapte Taal. De PvdA-er benadrukte dat zijn hart bij het sociaal domein ligt – 'denk aan de jeugdzorg' – maar dat ook de kinderboerderij en het glas zijn hart hebben gestolen. "Ik ben zo blij dat die kinderboerderij er eindelijk komt. En het vuur voor glas gaat nooit meer uit."

Datzelfde gold ook voor burgemeester Bruinsma. "Toen je hier kwam, kende je maar één glas. En moet je nu eens kijken. Wat is er met je gebeurd?", vroeg Bart Bruggeman zich af. Bruinsma gekscherend: "Zederik weet niemand te liggen, Vianen is bekend van de file, maar Leerdam is dé Glasstad." Bruggeman stak de loftrompet op Bruinsma die – net als voorganger Houtman – Leerdam 'op een voortreffelijke manier heeft vertegenwoordigd'. Vervolgens werden negentien Leerdammers in het zonnetje gezet die door hun vrijwilligerswerk dienstbaar zijn geweest aan de samenleving, maar daarvoor – bijvoorbeeld via een lintje – nooit waren 'beloond'. Bij het scheiden van de markt ontvingen ze een glazen speld. "U was een voorbeeld voor velen", zei Bruinsma. Jeugd Actief kreeg een prijs voor hun jarenlange inzet bij tal van evenementen, zoals het Timmerdorp en het schoolvoetbal. "Jeugd Actief werd de afgelopen jaren steeds genomineerd voor de Stadsrechtenprijs, maar haalde het net niet. Daarom krijgen jullie nu een oeuvreprijs", aldus Bruggeman die de bestuursleden in de bloemetjes zette en een cheque van 1.500 euro overhandigde. Voorzitter Kees Bel betrok in zijn dankwoord al die vrijwilligers die zich nu en in het verleden inzetten voor Jeugd Actief en Jeugdzorg. Martine Visser dankte namens de raad B&W en ambtenaren voor hun inspanningen. "En de gekozen Leerdammers gaan zich inzetten om Leerdam ook in de toekomst op de kaart te houden."

André Bijl