woensdag 19 december

Kerstconcert
20:00, Leerdam, Lutherse kerk. Kamerkoor LingeVocaal zingt met dirigente Marilou Krouwel sfeervolle kerstliederen in de Lutherse Kerk aan de Nieuwstraat in Leerdam. De koorzang wordt afgewisseld door klassiek gitaarspel van Kees Walravens. Deze professionele gitarist voert een prachtig programma uit met onder meer het gevoelige 'Lagrima' van de Spaanse componist Francisco Tarréga en kleurrijke werken van de Braziliaanse componist Heitor Villa Lobos. LingeVocaal klinkt nu eens ingetogen in een lied als 'Entre le boeuf', dan weer vreugdevol in de bekende Engelse melodie 'Ding dong merrily on high'. Na afloop van het concert, dat geen pauze kent, is iedereen nog welkom om na te praten. Toegangskaarten kosten 7,50 euro, inclusief één consumptie. Reserveren is aanbevolen, dit kan via info@lingevocaal.nl of 0345-615442. www.lingevocaal.nl

donderdag 20 december

Boeken inleveren
10:00-12:00 & 19:00-21:00, Leerdam, oude Emmahuis. Boekenmarkt Leerdam houdt weer een inzameling. Boeken inleveren kan tussen 10:00 en 12:00 en tussen 19:00 en 21:00 uur. Een andere afspraak maken is ook mogelijk, dit kan via 06-22588927 of boekenmarktleerdam@gmail.com.

Kerstviering
18:15, Zijderveld, basisschool Heredium. Jaarlijkse kerstviering van basisschool Heredium. Opgeven kan via het ouderportaal van de school. Of via 0345-641767 (graag buiten de lestijden). De zaal gaat open om 18:15 uur, de start is om 18:30 uur.

vrijdag 21 december

Kerstmarkt
19:00-22:00, Rumpt, dorpshuis Albertine. Muziekvereniging Voorwaarts uit Rumpt organiseert een kerstmarkt. Er zijn verschillende kraampjes met leuke spullen. Ook is er een hapje en een drankje verkrijgbaar. De allerkleinsten kunnen met de kerstman op de foto. Voorwaarts en Musicool zorgen voor de muzikale omlijsting.

Joris Linssen in Leerdam
19:00-20:00, Leerdam, Vlietskant. Ook dit jaar zal Joris Linssen weer aanwezig zijn bij de afsluiting van Joris' Kerstboom. Van 19:00 tot 20:00 uur kunnen Leerdammers een praatje met hem maken en met hem op de foto gaan. Er zijn dit jaar geen camera's aanwezig. Maar Linssen is ook zonder camera geïnteresseerd in persoonlijke verhalen. Om 20:00 hangt hij samen met de Lions' Club, een grote sponsor van Joris' Kerstboom, de laatste bal in de boom. Daarna zal hij samen met iedereen alle mensen die in de boom hangen in het licht zetten. Er zijn gratis oliebollen en koppen warme chocolademelk.

Kerstconcert
19:30, Asperen, Grote Kerk. Vrouwenkoor Voces Feminae uit Gorinchem geeft haar eerste kerstconcert in Asperen. Er staan bekende en ook minder bekende klanken van Rheinberger, Fauré, Dyson, Rutter, Boyd en Mendelssohn op het programma. Daarnaast worden er een aantal kerstliederen gezongen met samenzang. De avond staat onder leiding van José Marchal-Donkersloot. Het orgel wordt bespeeld door Nico Blom. Het concert begint om 20:00 uur in de Grote Kerk in Asperen. De deuren gaan om 19:30 uur open. Toegang 18 jaar en ouder: 10 euro, 12 tot 18 jaar: 7,50 euro. Tot 12 jaar gratis. Er is koffie, thee en wat fris verkrijgbaar. Meer informatie is te vinden op de website. www.vocesfeminae.nl.

Themaconcert Ad Astra
19:30, Asperen, dorpshuis EMM. De vrijdag voor kerst geeft het fanfareorkest van Ad Astra een themaconcert in dorpshuis EMM in Asperen. Muziek uit bekende films als 'The Polar Express', 'Peter Pan', 'Frozen' en 'Beauty & The Beast' gaat gepaard met mooie en herkenbare kerstmelodieën, ondersteund door bijpassende filmbeelden. Kortom, een avond voor jong en oud. Het concert begint om 19:30 uur en duurt ongeveer een uur. Daarna is er tijd voor een kerstborrel. De toegang is gratis.

'Tiempo compartido'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm draait de rolprent 'Tiempo compartido', een Mexicaanse tragikomedie. Pedro gaat met zijn vrouw en zoontje op vakantie in een luxe resort, maar eenmaal aangekomen treffen ze in het geboekte appartement een ander gezin aan. Het misverstand kan niet worden opgelost; er zit niks anders op dan de ruimte delen. In de week die volgt draait Pedro langzaam door.

GO: 'Radiance'
20:30, Leerdam, stadspodium GO. Bij stadspodium GO is de film 'Radiance' te zien, de nieuwe film van de gerenommeerde Japanse regisseur Naomi Kawase ('An', 'Still the water'). Misako is een gepassioneerd schrijfster van audiobeschrijvingen voor slechtzienden. Op een filmvertoning met testpubliek worstelt ze haar woorden te perfectioneren wanneer ze Masaya ontmoet. Hij is een fotograaf die langzaam zijn gezichtsvermogen verliest. Zijn werk brengt herinneringen aan haar verleden naar boven. Samen leren ze de wereld om hen heen met andere ogen te zien. Entree is 7,50 euro. Reserveren kan via de website. www.go-leerdam.nl

zaterdag 22 december

Meezingcafé in GO
16:00, Leerdam, stadspodium GO. Stadspodium GO organiseert een meezingcafé, vanaf 16:00 uur. Met gitaarbegeleiding van Donna Bastiaans. Er komen vooral kerstliederen voorbij. Reserveren: reserveren@go-leerdam.nl.

Kerstviering
16:00-22:00, Spijk, dorpshuis De Lindehof. Indische vereniging Oost en West Te Saam (OWTS) viert haar jaarlijkse kerstdiner in De Lindehof. De vereniging sluit hiermee haar jaar op feestelijke wijze af. The Evergreens zorgt voor vertrouwde muziek. De keuken van het dorpshuis zorgt voor eten. Naast leden en donateurs zijn ook introducees welkom. Meer informatie is op de website te vinden.
www.hier.is/owts.nl .

Bingo
18:30, Leerdam, wijkcentrum West-End. Wijkvereniging West-End organiseert een bingo in het wijkcentrum. Zowel leden als niet-leden zijn welkom. De zaal is open vanaf 18:30 uur, de bingo begint om 19:30 uur. De hoofdprijs is 200 euro, deelname kost 2 euro per vel. Meer informatie is te verkrijgen bij R. Holtjer via 0345-615882 of 0345-619622.

Kerstzangavond
19:30, Zijderveld, hervormde kerk. Christelijk gemengde zangvereniging Laudate Dominum organiseert een kerstzangavond. Het koor staat onder leiding van Reijco Roseboom. Het koor wordt versterkt met een aantal zangers uit Zijderveld en omstreken. Gastkoor is dit jaar het Haaftensch Mannenkoor uit Haaften, onder leiding van Herman van Iterson. De meditatie wordt verzorgd door dominee D. Verkuil, hervormd predikant uit Zijderveld. Naast de koorzang is er veel ruimte voor samenzang van bekende kerstliederen. Alle belangstellenden worden uitgenodigd om zich zingend en luisterend voor te bereiden op het naderend kerstfeest. De kerk is open vanaf 19:30 uur, de zangavond begint om 20:00 uur. De toegang is gratis, maar bij de uitgang is er wel een collecte ter bestrijding van de onkosten. Na afloop is er koffie, thee of fris in het kerkelijk centrum De Oude School.

Kerstzangdienst
20:00, Herwijnen, hervormde kerk (Waaldijk). Jaarlijkse kerstzangdienst m.m.v. fanfarekorps Wilhelmina o.l.v. Ron van Duffelen en organist Henco de Bruijn, die ook een meditatie verzorgt.

LingeFilm: 'McQueen'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm draait de Britse documentaire 'McQueen', een intiem portret van het buitengewone leven, werk en talent van modeontwerper Alexander McQueen. Door middel van exclusieve interviews met zijn beste vrienden en familie, archiefbeelden, schitterende visuals en muziek is de documentaire een authentieke lofzang en een aangrijpend portret van de bevlogen, maar tegelijkertijd gekwelde mode-visionair.

zondag 23 december

Kerstconcert met lach en traan
14:00, Leerdam, partycentrum Het Dak. Dameskoor Con Amore en het stedelijk Leerdams mannenkoor Zang & Vriendschap geven een kerstconcert in Het Dak in Leerdam. Het is een concert met een lach en een traan. Het kerstconcert betekent namelijk het afscheid voor Con Amore. De begeleiding van haar en de beide koren zal door Marjan Fey verzorgd worden. Partycentrum Het Dak is natuurlijk passend aangekleed. Kaarten zijn voorafgaand aan het concert aan de zaal verkrijgbaar, het concert begint om 14:30 uur. De zaal is open om 14:00 uur. Entree is 7,50 euro.

Kinderkerstfeest
16:30, Asperen, gereformeerde kerk. Kinderboekenschrijfster Willemijn de Weerd geeft tijdens het kinderkerstfeest een voorstelling over het kerstevangelie in de gereformeerde kerk in Asperen, Het verhaal wordt verteld aan de hand van illustraties van Marjolein Hund en het gaat over de vraag: wat betekent kerst nou eigenlijk voor ons? Verder wordt er veel muziek gemaakt en met elkaar gezongen. De voorstelling is geschikt voor alle leeftijden.

donderdag 27 december

Aan de slag met 3D-pen
14:00-15:30, Leerdam, Bibliotheek Leerdam. De bieb organiseert een workshop voor kinderen van 8 tot 12 jaar, zij kunnen aan de slag met een 3D-pen. Hiermee kan je letterlijk in de lucht tekenen. De pen wordt gevuld met een plastic staafje. Bij de punt verwarmt de pen het plastic, zodat het vloeibaar is als het eruit komt. Daarna wordt het weer hard. Zo kunnen 3D-figuurtjes gemaakt worden. De toegang is gratis, vooraf aanmelden is gewenst. www.debibliotheekaanzet.nl