• Theo Witjes onthult een replica van het kruisherengevelkruis in bijzijn van een aantal bestuursleden.
• Theo Witjes onthult een replica van het kruisherengevelkruis in bijzijn van een aantal bestuursleden. Foto: Levien Vermeer

Vereniging Oud-Asperen bestaat 40 jaar

'We richten ons op de toekomst'

asperen • Gerard Grüning verhuisde eind jaren zeventig van Amsterdam naar de Achterstraat in Asperen en zou de eerste voorzitter worden van de historische vereniging Oud-Asperen. Hij besloot de vereniging in 1978 op te richten, nadat een karakteristiek huis en daarna een oude schuur gesloopt werden. Bovendien ging het gerucht dat in de Nieuwstraat leuke kleine huisjes afgebroken zouden worden. Hij schrijft: "Langzamerhand bekroop me het angstige gevoel dat er op den duur niet veel van het oude Asperen over zou blijven." Toen hij zijn zorgen deelde met andere inwoners bleek hij niet de enige die zich daar druk om maakte. Maar hij ontdekte wel een verschil in opvatting tussen de stadsgenoten die 'van buiten' kwamen en de autochtone bevolking. "Die laatsten zagen gebouwen als gebruiksvoorwerpen en waren blij dat ze de vochtige en tochtige boerderijen konden verruilen voor nieuwbouw, terwijl ik hier juist was komen wonen vanwege de romantische en nostalgische sfeer." Het ging niet alleen om het behoud van originele panden, maar ook om het verzamelen en bewaren van verhalen en bijnamen, restauratie van de wallen, ontwikkeling van het fort, en om het idee voor een museum.

Museum

Het museum kwam er, en werd in 1982 geopend. Het voorste gedeelte van het negentiende-eeuwse arbeiderswoninkje aan Achterstraat 64 werd ingericht als oudheidskamer. Het geeft een zo getrouw mogelijk beeld van de wijze waarop een arbeidersgezin woonde in die tijd. Recent heeft gemeente Lingewaal voorzieningen aangelegd voor het plaatsen van een keukentje en een toilet. De huidige voorzitter, en zevende op rij, Theo Witjes, lacht: "Het klinkt wellicht paradoxaal, maar als historische vereniging richten we ons op de toekomst. Met een keuken en sanitair kan het museum een nieuwe rol gaan spelen in de gemeenschap en is het voor meer doeleinden geschikt, zodat het een 'levend museum' wordt." Museum-beheerder Bert Oexman heeft volgens Witjes verbeteringen doorgevoerd wat onder andere groot onderhoud betreft, maar vanwege een nieuwe baan legt hij zijn vrijwilligerstaak neer. Witjes is blij dat er geen hiaat valt: "Gelukkig kan het museum aan ons nieuwe bestuurslid Ron Schijf overgedragen worden."

Deze enthousiasteling staat al te popelen. "Ik ben een echt verenigingsmens en benieuwd naar alle ontwikkelingen." Witjes vervolgt: "We zijn ook al in gesprek met Oranjecomité Asperen over het jaar 2020, wanneer het vijfjaarlijkse bevrijdingsfeest wordt gevierd. We willen dan nogmaals aandacht besteden aan ons langjarig bestaan met bijvoorbeeld een middeleeuws buffet." Gijs de Man is verantwoordelijk voor het foto- en filmarchief, en startte onlangs een nieuw project: "We gaan een heel aantal oude 8mm-films uit de periode 1930-1940 van onder andere de vader van verenigingslid Ton Kleijn (78) digitaliseren."


Gevelkruis

Tijdens de jaarvergadering van Oud-Asperen is de debuutroman 'Herinneringen aan de vooruitgang' van Elias Mutor gepresenteerd. In zijn geromantiseerde verhalenbundel staan de stadsboerderij van zijn ouders aan de Voorstraat in Asperen centraal. De vereniging telt driehonderdzesenzestig leden. Velen van hen hoopten dat het kruisherengevelkruis terug zou komen naar Asperen. Vorige week is een replica van het origineel op de gerestaureerde muur van de voormalige kasteeltuin opgehangen. Secretaris Marius de Man licht toe: "In 1578 zijn de kruisheren in de nasleep van de beeldenstorm uit Asperen verjaagd. Ze namen het kruis mee naar het St. Agathaklooster bij Cuijk. Het is nu, met medewerking van de gemeente en lokale ondernemers, weer herplaatst in de stad van haar oorsprong als jubileumcadeau aan de inwoners."

Vereniging Oud-Asperen kan altijd leden of vrijwilligers gebruiken, meer informatie is te verkrijgen via 0345 623392 of voorzitter@oud-asperen.nl.


q www.oud-asperen.nl

Levien Vermeer